TOBB Ticaret ve Sanayi Odaları Konsey Toplantısı

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, iç tüketimdeki artışın, tasarruf oranlarının düşmesinin, petrol ve enerji fiyatlarındaki yükselmenin cari açığı beraberinde getirdiğini belirterek, cari açığın her ay kademe kademe düştüğünü ve geçen yıl kadar olmasa da yine de cari açığın olacağını söyledi.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Ticaret ve Sanayi Odaları Konseyi, TOBB Sanayi Odaları Konseyi ve Yüksek Koordinasyon Kurulu' toplantısına katıldı.

Toplantıya Babacan'ın yanı sıra, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, Yozgat Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Metin Özışık ve çok sayıda kurul üyesi katıldı

Babacan, yaptığı konuşmada, iç tüketimdeki artışın, tasarruf oranlarının düşmesinin, petrol ve enerji fiyatlarındaki yükselmenin cari açığı beraberinde getirdiğini söyledi.

Cari açığın her ay kademe kademe düştüğünü anlatan Babacan, geçen yıl kadar olmasa da yine de cari açığın olacağını ifade etti.

Babacan, yeni teşvik sisteminde kümelenme faaliyetlerini desteklemek için ilave unsurlara yer verildiğini söyleyerek, Organize Sanayi Bölgeleri'nde bir alt bölgenin teşvikinin uygulanacak olmasının bir fırsatolduğunu anlattı. Babacan, stratejik yatırımlar denilen yeni bir kavramın Yeni Teşvik Sistemi'nde olduğuna dikkati çekti. TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu ise, yeni teşvik sisteminde özellikle 5 unsuru önemsediklerini belirterek, "Teşvik sisteminde bölgelerin il bazında 6'ya ayrılması çok önemlidir. Yeni teşvik sisteminde stratejik sektörlere, yatırım yerine bakılmaksızın, büyük teşvikler verilmesi büyük adımdır" dedi

Hisarcıklıoğlu, yeni bir unsur olarak, faiz desteklerinin geniş bir kapsamla yer almasının, özel sektörün yatırımlarını artıracak en önemli unsurlardan biri olduğunu söyledi.

Özellikle Organize Sanayi Bölgelerinde (OSB) yapılacak yatırımlara ilave teşvik verilmesinin vizyoner bir adım olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, OSB'lerin sanayi tarlasına ekilmiş tohumlar olduğunu anlattı. Hisarcıklıoğlu, "Türkiye'de ilk defa kapsamlı bir şekilde, ortaklık kurarak yatırım yapan firmalara ilave teşviklerinverilmesi, devrim niteliğinde bir anlayış değişikliğidir" diye konuştu.

"TEŞVİK SİSTEMİ STRATEJİK YATIRIMLARIN HER YERDE AYNI DESTEĞİ ALACAĞI BİR SİSTEM BARINDIRIYOR"
Yozgat Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Metin Özışık ise, Ticaret ve Sanayi Odaları Konseyi Toplantısı'nın gündemine ilişkin olarak, ana gündem maddesinin, Türk Ticaret Kanunu'yla ilgili değişikliklerin ve bu konudaki sıkıntıların çözümüne dönük konular olduğunu ifade etti.

Özışık, yeni teşvik sisteminin stratejik yatırımların Türkiye'nin neresinde olursa olsun aynı desteği alacak bir sistem barındırdığını söyledi.

Işıklar, "Ayrıca 6. bölgede istihdamın yönetilmesine, Güneydoğu'nun temel problemiyleilgili bir düzenleme var, bu da çok güzel" dedi

Teşvik sisteminin bir bacağının eksik olduğunu anlatan Işıklar, tarım alanında eksiklikler olduğuna işaret etti
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile