Trabzon Rayli Sistem Hayaline Kavusuyor

Trabzon Rayli Sistem Hayaline Kavusuyor

Trabzon’da uzun yillardir beklenen Trabzon Rayli Sistem Hatti’nin devir protokolü Ulastirma ve Altyapi Bakanligi ile Trabzon Büyüksehir Belediyesi arasinda imzalandi. Tek bir protokol ile Türkiye’nin en uzun rayli sisteminin yapilacagi Trabzon’da projenin 2028 yilinda bitirilmesi hedefleniyor.

Trabzon’un yillardir bekledigi projelerin basinda yer alan Rayli Sistem Hatti’nin devir protokolü imzalandi. Trabzon Büyüksehir Belediyesi’nde düzenlenen devir protokolü törenine Ulastirma ve Altyapi Bakanligi Altyapi Yatirimlari Genel Müdürü Yalçin Eyigün ile Trabzon Büyüksehir Belediye Baskani Ahmet Metin Genç katildi.

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in imzasiyla Resmî Gazetede yayinlanan kararla Ulastirma ve Altyapi Bakanligi tarafindan üstlenilecek proje ayni zamanda tek bir protokol ile Türkiye’nin en uzun rayli sistemi olacak. Ilk etapta 8.7 kilometresi ile baslayan ardindan da 32 kilometrelik uzunluguna sahip olacak Trabzon Rayli Sistem Hatti’nin 2028 yilinda hizmete girmesi hedefleniyor.

Devir protokolünde bir konusma yapan Trabzon Büyüksehir Belediye Baskani Ahmet Metin Genç, rayli sistem çalismalarini hizli bir sekilde baslattiklarini belirterek, “Projemiz genel itibariyle 824 bin kisinin yasadigi sehrimizde özellikle Akçaabat, Yomra ve Ortahisar ölçegimizde 500 bin kisinin yasadigi sirkülasyonun en yogun oldugu alana hizmet etme hedefiyle beraber oluyor. Yani Akçaabat ve Yomra arasi planlaniyor. Ancak projemizin baslangiç asamasi sehir hastanemizin de hizmete alinmasi ile beraber daha yogun bir alan olacak etaplamanin en yogun alani Akyazi-Meydan olarak yani 8.7 km’lik alan itibariyla insallah baslayacagiz. Hemen akabinde üniversitemizde yani Akyazi-Havalimani aksiyla beraber 16 km’lik kismini Ortahisar ölçekli olarak ele alacagiz ardindan da Akçaabat baglantimiz ve Yomra baglantimiz seklinde projemize insallah devam ettirmeyi arzu ediyoruz. Tabii ki bütün sehirlere yapilan hizmetlerin bahanesi kiymetli Cumhurbaskanimizin ülkesine milletinden memleketine hizmet etmeye adanmis olan liderimizin Cumhurbaskanimizin iradesi karari kararliligi ve hizmete askidir. Hatirlarsaniz bu projemizi kiymetli Cumhurbaskanimiz Trabzon’u ziyaretinde de hemserilerle beraber bulusmasinda da gündeme getirmis paylasmis biz de bir manada ondan sonraki süreci sehrimizde bu projeyi önceliklendirerek ve sehirdeki beklentiyi karsilamak adina bu çalismayi hizli bir sekilde baslattik” dedi.



Proje tek bir protokol ile imzalanan en uzun rayli sistem çalismasi olacak

Ulastirma ve Altyapi Bakanligi Altyapi Yatirimlari Genel Müdürü Yalçin Eyigün ise yaptigi konusmada, Türkiye’de 970 kilometre rayli sistem isletmeciligi oldugunu belirterek “Sehirler çok büyüdü onlarca yil önce bir trafik sorunu yoktu ama artik insanlarin büyüksehirlerde yasarken ilk akillarina gelen problem trafik problemi. Ikinci problem ise Karadeniz’de daha çok yasadigimiz arazi problemi. Birkaç on yil önce baktigimizda sehirlerde toplu tasima önemli degildi. Son 15-20 yilda daha hayati hale geldi. Sehirler büyüdükçe ulasim ana planlarinin gerektirdigi ulasim ihtiyaçlari artiyor. Trabzon’da ulasim ana planinin güncellenmesiyle bir rayli sistem ihtiyaci ortaya çikti. 800 bini askin nüfus herkesin sehir merkezine gelme durumu var. Burada uzun bir planlama gerekiyordu. Bu anlamda bugün kadar Türkiye’de 970 kilometre rayli sistem isletmeciligi var. Bunun 433 kilometresini bakanligimiz gerçeklestirdi. Bugünkü protokolde de tek bir protokol ile en uzun rayli sistem çalismasi Trabzon için basliyor. Iki ucuna baktigimizda 32 kilometreden bahsediyoruz. Diger sehirlerde yapimi devam eden 61 kilometre rayli sistem hatti var. Bugün insallah imzasini atiyorken etüdümüzün, projelerimiz, sondajlarimizin 1-1.5 yil içerisinde tamamlanmasi, 2025 yilinda insallah yapim asamasina getirmek istiyoruz” ifadelerini kullandi.

Basin mensuplarinin sorularini yanitlayan Baskan Genç projenin 2028 yilinda bitirilmesinin hedeflendigini belirterek, “Uygulama projemizi insallah tamamlayip süratle 2025 programimiza yetistigimiz taktirde 2025 yilinda fiilen baslayip 2028 yilinda bunu bitirmeyi hedefliyoruz. Bunu Bakanimiz ile paylastik. Süratli çalisacagiz. Sehrimizde beklenen bir proje. Bizim önceliklerimiz arasinda 3 temel projeden bir tanesi ve birincisidir” diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile