'Tüder'e Vekalet Ver, Dosya Masrafını Geri Al'

Tüketiciler Derneği (TÜDER) Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu, dolandırıcıların tüketicilere bankalara ödedikleri dosya masrafı ve yapılandırma ücretini geri alma taahhüdünde bulunduğunu ileri sürerek, "TÜDER Hukuk Grubu, bunun önüne geçmek için dosya masrafı ve yapılandırma ücretini ödemiş tüketicilerden derneğimize başvuranların davalarını ücret istemeden takip etme ve sonuçlandırma kararı almıştır" dedi.

Ağaoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bankaların "deli dumrul" vergilerini önleyecek hükümlerin yeni Tüketici Kanunu'nda bulunmaması nedeniyle tüketicilerle çekişmenin devam ettiğini söyledi.

Kendilerini "tüketici örgütü" olarak tanıtan bazı kişilerin e-posta ve SMS göndererek dosya masrafı ve yapılandırma ücretini geri almayı taahhüt ettiklerini öne süren Ağaoğlu, "Daha sonra merkez tüketici örgütlerinin internet ortamındaki konuyla ilgili dilekçe örneklerini, gazete haberlerini ve Yargıtay kararlarının bulunduğu dosyayı hazırlayıp ağlarına düşürdükleri tüketicilere kargoyla gönderiyor, genellikle de kapıda ödeme sistemiyle 50 ila 300 lira ücret tahsil ediyorlar" diye konuştu.

Ağaoğlu, TÜDER Hukuk Grubu'nun vekalet ücreti talep etmeden hizmet vereceğini açıkladığını kaydederek, şunları söyledi:
"Birtakım dolandırıcılar çıktı, açıkça ilan veriyorlar. 'Dosya masrafınızı geri almak ister misiniz, yapılandırma ücretinizi geri alıyoruz' diye. Onlarla irtibata geçen tüketicilere 300 liradan başlayan fiyatlar çekiyorlar. Daha sonra bakıyorlar, çok geliyor, 50 liraya kadar indiriyorlar. Sadece yaptıkları dilekçe örnekleri göndermek. Bunlar zaten internet ortamında var. Tüketici derneklerinin sitesine girdiğiniz zaman dosya masrafı, yapılandırma ücretiyle ilgili hakem heyeti ve tüketici mahkemeleri için dilekçe örnekleri var. Bu sahtekarlar, vatandaşların parasını dolandırmış oluyor.
TÜDER Hukuk Grubu, bunun önüne geçmek için dosya masrafı ve yapılandırma ücretini ödemiş tüketicilerden derneğimize başvuranların davalarını ücret istemeden takip etme ve sonuçlandırma kararı almıştır."
- "Bulunduğunuz şehirde dava açabilirsiniz"
4077 Sayılı Tüketici Kanunu'na göre tüketicilerin kendilerinin veya satıcının adresinin bulunduğu ilde dava açabildiğine işaret eden Ağaoğlu, bankaların genel merkezlerinin İstanbul ve Ankara'da yer aldığını, TÜDER Hukuk Grubu'nda gönüllü avukatlar kanalıyla 81 ilden gelecek talepler için dava açılmasının mümkün olduğuna dikkati çekti.
Ağaoğlu, şöyle devam etti:
"Diyelim ki Erzurum'dan bir vatandaş, Ziraat Bankası'ndan kredi almış. Bu bankanın genel müdürlüğü Ankara'da. Meblağ bin 191 liranın altında ise Ankara'da bankanın genel müdürlüğünün bulunduğu kaymakamlıktaki hakem heyetinde davasını açabilir. Bunun üstündeyse direkt genel müdürlüğün bulunduğu yerdeki tüketici mahkemesinde tüketicilerin veya vekillerinin dava açması mümkün."
"TÜDER'e vekalet ver, dosya masrafını geri al" diyen Ağaoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:
"Bunu niye söylüyoruz? Artık kamuoyu da açıkça öğrenmiştir ki Yargıtayın muhtelif kararlarında krediyle ilgili faiz dışında o kredinin verilmesi için zorunlu olan masraflar alınabilmekte ve bunların belgelerinin de tüketiciye sunulması gerekmektedir. Bunların hem sözleşmede yer alıyor olması hem zorunlu olması hem de belgelerinin tüketiciye sunuluyor olması gerekiyor.
Tüketicilerimiz dosya masrafı ödedilerse dikkatle sözleşmeleri inceleyip herhangi bir bedelin haksız yere ödendiği kanaatine varırlarsa TÜDER'in 'www.tuketicilerdernegi.org.tr' sitesine yazılı başvurabilirler. Başvuruları hukuk grubu tarafından değerlendirilerek ücret alınmaksızın takip edilecektir."
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile