Turgut Özal Tip Merkezi'nin Basarisi Dünyanin Saygin Bilimsel Dergisinde

Turgut Özal Tip Merkezi'nin Basarisi Dünyanin Saygin Bilimsel Dergisinde

Dünyada karaciger naklinde birinci olan Inönü Üniversitesi Turgut Özal Tip Merkezi’nde gerçeklestirilen 4’lü çapraz nakli ABD’nin en saygin bilimsel dergisinde yayimlanarak tip tarihine geçti.

Karaciger naklinde Avrupa’da birinci, dünyada ikinci sirada yer alan Inönü Üniversitesi Turgut Özal Tip Merkezinde 2022 yilinda gerçeklestirilen dörtlü çapraz karaciger nakli, ABD’nin en saygin bilimsel dergilerinden olan Amjtransplant Dergisi’nin Temmuz sayisinda yer aldi.

Tip tarihine geçen bu basari sonrasi Turgut Özal Tip Merkezi Karaciger Enstitüsü’nde düzenlenen basin toplantisi ile basari kamuoyuna aktarildi. Malatya Valisi Hulusi Sahin, Büyüksehir Belediye Baskani Selahattin Gürkan ve Inönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kizilay’in da katildigi basin toplantisi ile ABD’nin Boston College Üniversitesi’ne de canli baglanti yapildi.

Karaciger Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Sezai Yilmaz, asrin felaketi olan 6 Subat depremlerine kadar 35 günde 35 karaciger nakli yaptiklarini belirterek, sonrasinda ise yasanan bütün zorluklara ragmen karaciger naklini durdurmadiklarini söyledi.

Enstitü olarak ayakta durmaya çalistiklarini belirten Yilmaz, “Sayilar azalsa da yeniden eski ivmemize döndügümüzü söyleyebiliriz. Bu sene çok iyi bir baslangiç olmustu. 300-350 arasi karaciger nakli yapmayi planliyorduk ama sartlar, hastanemizin depremzedelere kapilarini açmasi ve konaklamalarina imkan vermesi dolayisiyla hastaneyi çok az kullanabildik. Yine de 2023 yilinda beklenenin üzerinde bir çalisma gerçeklestirdik” diye konustu.

Yilmaz, deprem sürecinde bilimsel bir dergi çikardiklarini kaydederek, sunlari söyledi:

“Büyük afetten sonra Avrupa’nin en büyük karaciger nakil merkezinde ögrendigimiz ve çikarilacak derslerle ilgili dünyaya bir mesaj vermek istedik. Yeni Cami’nin deprem öncesi ve sonrasi yine Sire Pazari’nin deprem öncesi ve sonrasi halini de dergide paylastik.”

Haziran 2019’da Malatya’da ayni gün 5 canli vericili karaciger nakli yaptiklarini hatirlatan Yilmaz, 2018 yilinda 3’lü eszamanli karaciger nakli yapmistik. Bunlar dünyada ilkti. Gerek 3’lü gerekse 5’li canli vericili karaciger nakilleri 2023 yilinda Amerika’da bir bilimsel dergide kabul edildi ve yayinlandi.”

Prof. Dr. Tayfun Sönmez ile çapraz nakiller ile ilgili bir görüsme yaptiklarini ve hazirladiklari sistemi anlattiklarini dile getiren Yilmaz, “Protokolle hazirladiklari sistemi Inönü Üniversitesi’ne karsiliksiz olarak hibe ettiler. ‘Banu Bedestenci Sönmez Çapraz Nakil Algoritmasi’ adi verilen çapraz nakil sistemiyle hastalarimiza nakil yapabilecegimize karar verdik. 2022’nin Temmuz ayinda dünyada ilk kez 4’lü canli vericili karaciger naklini yaptik. Daha sonra büyük afete ragmen Nisan 2023’te 3’lü çaprazi da yaptik. Buda dünyada 3’üncü yapilan çaprazdi” seklinde konustu.

Yilmaz, Inönü Üniversitesi Karaciger Nakli Enstitüsü Hastanesi’nin dünyadaki tek karaciger nakli enstitüsü oldugunu kaydederek, “En detayli fiziki donanim ve teçhizata sahiptir. Ayni anda 6canli vericili karaciger nakli yapacak özverili, yetenekli ve çaliskan bir kadroya sahiptir. 5 canli vericili karaciger nakli yaptigimizda burada bir tarih yazildigi ifade edilmisti. Malatya Inönü Üniversitesi’nde tarih yazmaya devam ediyoruz” ifadelerine yer verdi.

Yilmaz’in konusmasinin ardindan Boston College Üniversitesi’nden Ekonomi Profesörleri Prof. Dr. Utku Ünver ve Prof. Dr. Tayfun Sönmez ile karaciger naklinin dünyadaki önemli isimlerinden Prof. Dr. Sükrü Emre çapraz nakil çalismasiyla ilgili telekonferans aracigiyla bilgi verdi.

Inönü Üniversitesi Turgut Özal Tip Merkezi Bashekimi Doç. Dr. Adil Baskiran’da 6 Subat’ta yasanan deprem sonrasi Turgut Özal Tip Merkezi olarak bütün branslarda saglik hizmetine devam ettiklerini ifade ederek, “Karaciger, kemik iligi ve böbrek nakillerinde büyük bir teknolojik altyapiyla ameliyatlar devam etti. Depremden sonra karacigerde 110, böbrekte 7, kemik iliginde ise 86 nakil gerçeklestirdik” dedi.

Inönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kizilay ise karaciger nakli ekibinin tarih yazarak basarisini dünyaya kanitladigini belirterek, “Yapilan çalismalari bilimsek makalelere konu ettikten sonra medyaya sunduk. Dünyanin bundan haberdar olmasi gerekiyor. Karaciger naklinde bir milat. Bu tarihi olay yeni bir Nobel ödülünü hak ediyor” seklinde konustu.

Malatya Büyüksehir Belediye Baskani Selahattin Gürkan’da Turgut Özal Tip Merkezi’nde karaciger naklin degüzel bir ekibin oldugunu kaydederek, “Sezai hocamizin kendini vakfetmis bir hayati var. Bu ekibi giptayla seyrediyoruz. Sezai hocamiz Türkiye’ye dünyada ikinci siraya getirmis bir bilim adamimiz” dedi.

Son olarak söz alan Malatya Valisi Hulusi Sahin ise sirf skor için burada 5’li organ naklinin yapilmadigini belirterek, “Baska suretle hiçbir sekilde yapilamayacak olan bir prosedür. Mutlak ölümle karsi karsiya olan 5 hastanin hayati kurtarildi. Bu algoritma oldugu sürece hayat kurtarma süreçleri de devam edecek. Bunun ne kadar önemli oldugunu hastalar ve yakinlari anlayabilir” ifadelerini kullandi.

Geçtigimiz Nisan ayinda Malatya’da 3’lü çapraz ile karaciger nakli yapilan 55 yasindaki hasta Kenan Atilgan’da su an da sagliginin son derece iyi oldugunu belirterek, “Iyi ki Malatya’yi tercih etmisiz. Bir sikitimiz yok. Diger nakli olan arkadaslarimizda iyi” dedi.

Donör Esra Koç ise 25 Nisan’a ameliyat oldugunu ifade ederek, “Iyi ki Malatya’ya gelmisiz, çok iyiyiz. Halk arasinda yanlis bilinen seyler var. Donör olduktan sonra yarim insan olunuyor gibi bilinen yanlislar var. Bunlar yanlis. Çok iyiyim. Iki cani kurtarmis olmanin verdigi mutluluk var” diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile