Merkez Müdürü Prof. Dr. Mehmet Öztürk, AA muhabirine, Türkiye'ye bilimde ilk kez Nobel ödülü kazandıran Sancar'a minnettar olduklarını söyledi.
Bölgenin en büyük bilim merkezi iBG-İzmir'de Aziz Sancar ile bir araya gelmenin mutluluğunu yaşadıklarını belirten Öztürk, çalışma alanlarına ilişkin "Biz iki önemli ayakta çalışmalar yapmak istiyoruz. Biri temel araştırma, bu Türkiye'de pek dikkat çekici bir alan değil. Diğeri uygulamalı, yani bazı biyoteknolojik ürünlerin geliştirilmesine yönelik araştırmalar" bilgisini verdi.
Sancar'ın, temel araştırma alanında çalıştığını ifade eden Öztürk, "Vücudumuzu idare eden DNA şifrelerinin nasıl korunduğunu ortaya çıkaran çalışması oldu. Bu çalışmanın insan sağlığına uygulamaları olabilir" dedi.
Prof. Dr. Sancar'ın, her şeyden önce meraklı bir bilim adamı olduğunu vurgulayan Öztürk, "Biz de buradaki altyapımız içinde temel bilim yapan araştırmacılar ile uygulamaya, insanların sorunlarına çözüm bulmaya yönelik araştırmacıları bir araya getirmek istiyoruz. Aziz Hoca bu çalışmanın mimarlarından biridir" diye konuştu.
- "Çok öğrenci yetiştirdi"
Sancar ile daha çok temel bilim araştırmalarında iş birliği yapmak istediklerini anlatan Öztürk, şöyle devam etti:
"Sadece inovasyon yapmak, ülkenin önünü açacak bir şey değildir. Bir noktadan sonra fikirler biter ve tıkanırsınız. Tıkanıklığı engellemek için yeni buluşlar gerekiyor. Biyolojinin içinde çözülmesi, bulunması gereken o kadar çok konu var ki. Bu konuda uzun vadeli olarak Türkiye'nin çağ atlayabileceğini düşünüyorum. Aziz Hoca ile bu konuda iş birliği yapmak isteriz."
Nobel ödüllü bilim adamının çok sayıda Türk öğrenci yetiştirdiğine işaret eden Öztürk, "Belki bu öğrencileri merkezimize kazandırarak, Aziz Hoca'nın da onları uzaktan idare etmesiyle ortak çalışma gerçekleştirebiliriz" dedi.
- Bilimi yönetenlere çağrı
Öztürk, asıl başarının dünyada kimsenin bilmediği bir konuyu ortaya çıkarmak olduğunu, Sancar'ın da bunu gerçekleştirdiğini söyledi.
Nobel ödüllü bilim adamıyla aynı dönemde ABD'de farklı yerlerde çalıştıklarına değinen Öztürk, şunları kaydetti:
"En büyük beklentim, Türkiye'nin de nihayet bu anlamda bilime bakış açısını geliştirebilmesidir. Birçok ülkede, Aziz Hoca gibi doğduğu ülkeden gidip başka ülkede Nobel ödülü alanları, doğduğu ülkenin siyasetçileri ve bürokratları çağırıyor, onlara akıl danışıyor 'Bilimde ne yapalım' diye. Aziz Hoca'nın da Türkiye'ye yardım etmeye hazır olduğunu biliyorum. Bütün beklentim Aziz Hoca'nın müthiş bilgi birikimi ve hayata bakış açısını, Türkiye'de karar vericilere, bilimi yönetenlere anlatabilmesidir."
- Uluslararası üne sahip 20 bilim insanı
Dokuz Eylül Üniversitesi bünyesinde yerli ilaç ve tedavi yöntemi geliştirilmesi hedefiyle kurulan iBG-İzmir, 20 bin metrekarelik laboratuvar alanıyla ülkenin en büyük araştırma merkezleri arasında yer alıyor.
Merkezin Bilimsel Danışma Kurulunda, uluslararası üne sahip 20 bilim insanı yer alıyor. Prof. Dr. Aziz Sancar'ın da aralarında bulunduğu bilim insanları, bilgi birikimi ve araştırmalarıyla merkezin çalışmalarına yön veriyor.
Türk Bilim Dünyasında 'Aziz Sancar' Umudu
Prof. Dr. Aziz Sancar'ın Nobel Kimya Ödülü alması, bilimsel danışma kurulu üyeliği yaptığı İzmir Biyotıp ve Genom Merkezinde (iBG-İzmir) sevinçle karşılandı.