Türk-Islam Kültüründe Kadin'i Anlattilar

Türk-Islam Kültüründe Kadin'i Anlattilar

TDED Erzurum Kadin Meclisi “Türk-Islam Kültüründe Kadin” Temasiyla Toplandi

Türkiye Dil ve Edebiyat Dernegi (TDED) Erzurum Subesi’nin kadin meclisi "93 Harbi"nde gösterdigi büyük kahramanlikla bilinen ve Türkiye’de ilk "yilin annesi" unvanini alan Nene Hatun’un, vefatinin 69’uncu, TDED’in kurulusunun da 16. yildönümünde “Türk-Islam Kültüründe Kadin” konusuyla Müceldili Konagi’nda toplandi.

TDED Kadin Meclisi Baskani Zeynep Polat açilis konusmasinda ailenin ve toplumun mimari olan kadinin dijital çagda olusturulan algilarla “cinsiyetsizlestirme” operasyonuna maruz birakildigina dikkat çekerek kendi degerlerimizi hatirlayarak, kendi kavramlarimizi ortaya koyarak kadini Türk-Islam çizgisinden uzaklasmamasi için her vatanpervere görev düstügünü belirtti ve sözlerine söyle devam etti: “ Kadin Meclisimiz; dijital çagda iliskilerin sanallastigi, sanalligin yordugu, gönlün gönle dokunmaktan hizla uzaklastigi ve nesnelestigi bir çagda dostlarin gözden ve gönülden irak olmamasi için bir araya gelme kültürüne hizmet etmek için var. Kadin meclisimiz, kadinin insa ettigi toplumun farkli katmanlarindan yine birbirinden degerli kadinlarimiz olarak bir araya gelmek, sohbet kültürünü yasatmak, zaman zaman sehrin ve insanimizin meselelerini istisare etmek için var. Kisacasi Kadin meclisimiz, birbirimizle daha yakindan tanis olmak için var.”

“Dilimizi Ve Degerlerimizi En Çok Kadinlar Muhafaza Etmistir”

TDED Erzurum Sube Baskani Murat Ertas meclisin açilis konusmasinda TDED ve TDED yayinlari, dergileri hakkinda bilgi vererek “Dilimiz Kimligimizdir” suuruyla çalistiklarini ifade ederek Türkçeyi kadinlarin daha iyi kullandigini ve korudugunu belirtti.

Türkçenin ve milli kültürün büyük bir saldiriyla karsi karsiya kaldigi bir dönemde asil problemin “milli kimlik” oldugunu vurgulayan TDED Erzurum Sube Baskani Murat Ertas dilini kaybeden milletlerin tarih sayfasindan silindigini Sümerlerden, Hititlerden ve eski milletlerden örnekler vererek açikladi.

Bulgarlar ve Macarlara da deginen Murat Ertas dilini kaybedenin dinini ve milli kimligini de zamanla kaybettigi söyledi.

Baskan Ertas, ülkemiz ve sehirlerimizde hayatin her alaninin ve mekanlarin basta Ingilizce olmak üzere yabanci dillerin ve müzigin istilasi altinda olduguna dikkat çekti. Baskan Murat Ertas’in açilis konusmasini yapip meclisten ayrilmasindan akademisyenler “Türk-Islam Kültüründe Kadin” konulu müzakerelerine geçtiler.

Programda Prof. Dr. Mine Kaya Keha "Ilk Türk Romanci Fatma Aliye Hanim", Prof. Dr. Reyyan Keles "Türk-Islam Edebiyatinda Kadin", Prof. Dr. Serhan Alkan Ispirli de "Divan Edebiyati Örnekleminde Kadin" konusunu anlatti. Kirgiz Türkü olup Atatürk Üniversitesi’nde ögretim üyesi olan Prof. Dr. Mayramgül Diykanbay ise Türk-Islam kültüründe kadinin yeriyle ilgili önemli konulara degindi. TDED Kadin Meclisine akademisyenler, STK temsilcileri, ev hanimlari, çalisan veya emekli olup farkli meslek gruplarina mensup kadinlar katildi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile