Türk Kumasinin Gelecegine ATHIB'den Destek

Türk Kumasinin Gelecegine ATHIB'den Destek

Akdeniz Tekstil ve Hammaddeleri Ihracatçilari Birligi’nin (ATHIB) “Tasarimda Gelecek Var” sloganiyla 9’uncusunu düzenledigi Dokuma Kumas Tasarim Yarismasi’nda genç tasarimcilar ödüllendirildi. Inovatif ve özgün tasarimlar gelistirmek, uluslararasi tekstil pazarinda etkin olmak ve modayi belirleyen ülkeler arasinda yer almak amaciyla düzenlenen yarismada ‘Mere’ isimli koleksiyonuyla Kübra Çolak birincilige, ‘Kentsel Deneyim’ adli tasarimiyla Alper Okçu ikincilige, ‘Korozyon’ isimli konseptiyle Yavuzhan Dasdemir üçüncülüge layik görüldü.



Finalistlerin tasarimlari sergilendi

Pandemi kosullarina göre düzenlenen törende finale kalan 10 yarismacinin dokuma kumas tasarimlari AKIB merkez binasinin fuaye alaninda sergilendi.

Dokuz Eylül Üniversitesi’nden Alper Okçu, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nden Dilan Geyik, Kübra Çolak, Sahra Zeybekoglu, Sevda Kanalci ve Yavuzhan Dasdemir, Süleyman Demirel Üniversitesi’nden Huriye Çigdem ve Melis Baris, Isik Üniversitesi’nden Selahattin Senkal ile Ankara Haci Bayram Veli Üniversitesi’nden Sengül Akçam tasarimlarini sergilerken büyük heyecan yasadi.

Yarismanin jürisinde görev alan Prof. Dr. Havva Halaçeli, Prof. Dr. Osman Babaarslan, Prof. Dr. Yasemin Korkmaz, Dr. Sevim Tugba Arabali Kosar, Dr. Özge Usluca Erim, Ögretim Üyesi Fatma Yelda Gezicioglu, Profesyonel Tasarimci Müge Krespi, Moda Tasarimcisi Hatice Gökçe, Koton Dizayn Müdürü Ozanay Ersaylan, Tasarimci Sevtap Okyay, Haseki Ev Tekstil Ürünleri Genel Müdürü Ali Riza Hasoglu, Ulusoy Tekstil Yönetim Kurulu Baskani Veli Ulusoy ve Kivanç Tekstil Yönetim Kurulu Baskan Yardimcisi Zeki Kivanç’in degerlendirmeleriyle dereceye giren genç tasarimcilar belirlendi.

"Rekabette üstünlük tasarimla ve markalasmayla mümkün"

Törenin açilisinda konusan ATHIB Yarisma Yürütme Kurulu Baskani Zeki Kivanç, küresel ekonomiyi sok edici biçimde sarsan, tedarik zincirlerinin, üretimin, arz ve talebin yönünü bir anda degistiren Covid-19 salgininin tekstil ve moda dünyasini da derinden etkiledigini belirtti.

Gelinen noktada Türk tekstil sektörünün hizli teslimat, hedef pazarlara yakinlik, teknik alt yapi, deneyim, genis ürün yelpazesi, üretim ve tasarim kapasitesi ile daha çok ön plana çikacagina inandigini vurgulayan Kivanç, “Türk tekstil sektörünün rekabetçiligini daha da artirmasi, sektörün teknoloji düzeyinin, egitilmis insan kaynaginin, ar-ge ve inovasyon kapasitesinin gelistirilmesinin yani sira tasarimla ve markalasma ile mümkün olacaktir” dedi.

Pandeminin neden oldugu krizi ve sektörün ihtiyaçlarini dogru okuyup yenilikçi tasarimlar ile global pazardaki payin daha da artirilabilecegine isaret eden Kivanç, “Iste bu sebeplerden dolayi 10 senedir ATHIB Dokuma Kumas Tasarim Yarismasi’ni düzenliyoruz. Artik dev üretim tesisleri kurmak yeterli degil. Bu fabrikalarin ürünlerinin, tüketici tercihlerine göre tasarlanmasini ve üretilmesini saglamak gerekiyor. Bunun için de özgün tasarimlar yapan, tüketiciyi taniyan, onun ruhuna dokunmasini bilen tasarimcilara ihtiyaç var. ATHIB olarak bu yarisma ile tasarim kültürünün güçlenmesine yardimci olacak tasarimci adaylari ve tasarimcilara kendilerini ifade etme sansi veriyoruz. Amacimiz, basta ihracatçi firmalar olmak üzere, bölgemizdeki tekstil sektöründe yer alan tüm firmalarin tasarim kültürünü benimsemelerini ve uluslararasi alanda bir adim öne geçmelerini saglamaktir” diye konustu.

Törenin devaminda sponsor firmalarin destekleri ile yarismanin devam ettigini vurgulayan Baskan Kivanç, Alfateks, Arifoglu Dokuma Tekstil Pazarlama, Bakirlar Tekstil, Bossa, Epengle, Iskur Iplik Kumas Mensucat, Kivanç Tekstil, Kimteks Tekstil, Kipas Mensucat, Oguz Tekstil, Sirikçioglu Mensucat ve Ulusoy Tekstil’in temsilcilerine tesekkür etti. Daha sonra ATHIB Dokuma Kumas Tasarim Yarismasi Koordinatörü, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Tekstil ve Moda Tasarimi Bölümü Ögretim Üyesi Dr. Nuray Er Biyikli ve jüri üyelerine de tesekkür çiçekleri verildi.

Baskan Zeki Kivanç’in konusmasinin ardindan dereceye giren finalistler açiklandi. Kübra Çolak, genç yasinda umut ve umutsuzluk arasinda gidip gelen, kendisiyle sürekli çelisen bir kadin profili sergileyen Mere’nin bir tenis maçina gitmesiyle baslayan ve sadece göz hareketleriyle topu takip ederek sorunlarini yenmesini anlatan öyküden esinlenerek hazirladigi ‘Mere’ isimli tasarimiyla birinciligi kazandi. Alper Okçu, sehirlerde yükselen abartili binalar ve iç içe geçmis bir yasam biçiminden esinlenerek olusturdugu ‘Kentsel Deneyim’ adli tasarimiyla ikinci; Yavuzhan Dasdemir, metal özellikteki malzemelerin oksitlenerek geçirdikleri elektrokimyasal reaksiyon olan korozyondan esinlenerek olusturdugu ‘Korozyon’ isimli tasarimiyla üçüncü oldu. Sevda Kanalci, dokumacilik yaparak hayatini kazanan 64 yasindaki Andries ve Alzheimer hastasi esi Nyssa’nin dokuma kumaslardan olusan ani defterinden esinlenerek hazirladigi ‘Nyssa’ adini verdigi tasarimiyla LCW Özel Ödülü’ne layik görüldü.

Dereceye giren genç tasarimcilara ödülleri Yarisma Yürütme Kurulu Baskani Zeki Kivanç, ATHIB Baskani Fatih Dogan, ATHIB Yönetim Kurulu üyeleri Veli Ulusoy ve Ali Riza Hasoglu tarafindan verildi.



Bu yil da genç tasarimcilara ödül yagdi

ATHIB Dokuma Kumas Tasarim Yarismasi’nda bu yil da gelecegin tasarimcilarina yüksek para ödüllerinin yani sira essiz egitim imkânlari sunuldu. Yarismanin birincisine 25 bin TL, ikincisine 20 bin TL, üçüncüsüne 15 bin TL para ödülü verildi.

Ayrica Ticaret Bakanligi’nin uygun gördügü yarismacilara tasarim konusunda iki yil süreyle yurt disinda egitim imkâni saglanacak. Öncelikle birinciligi kazanan yarismaciya egitim bursunu en iyi sartlarda degerlendirebilmesi amaciyla yabanci dil egitim bursu da verilecek.

ATHIB Dokuma Kumas Tasarim Yarismasi’nin 10 finalisti dünyanin en prestijli moda ve tekstil fuari olan Paris Premiere Vision’a katilma imkâni bulacak. Finalistlerle birlikte, bagli olduklari üniversitelerin ilgili bölümünden bir ögretim üyesi de ATHIB’in konugu olarak Paris’teki fuara katilim saglayacak.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile