Türk Lezzetleri Yeni Dünyanin Sofralarini Süslemeye Gidiyor

Türk Lezzetleri Yeni Dünyanin Sofralarini Süslemeye Gidiyor

Anadolu topraklarinda ve denizlerinde yetisen birbirinden lezzetli gida ürünlerine Amerikalilarin talebi her geçen gün katlanarak artarken, Türkiye’nin ABD’ye gida ihracati yüzde 96’lik siçramayla 924 milyon dolardan, 1 milyar 815 milyon dolara yükseldi.

Anadolu topraklarinda ve denizlerinde yetisen birbirinden lezzetli gida ürünlerine Amerikalilarin talebi her geçen gün katlanarak artiyor. 2018-2022 yillari arasinda ABD’nin toplam gida ithalati yüzde 43’lük artisla 154 milyar dolardan 220 milyar dolara çikarken, ayni dönemde Türkiye’nin ABD’ye gida ihracati yüzde 96’lik siçramayla 924 milyon dolardan, 1 milyar 815 milyon dolara yükseldi. Türk gida ihracatçilari ABD’ye 5 milyar dolarlik ihracat hedefi koydu.

Türk gida sektörü, ABD’ye ihracatini 5 milyar dolara çikarabilmek için 25-27 Haziran 2023 tarihlerinde Newyork Fancy Food Fuarinda 43 firmayla yerini alacak.

Fancy Food Fuari’nin Türkiye milli katilimini 24 yildir basariyla gerçeklestiren Ege Ihracatçi Birlikleri, 2023 yilinda da Türk gida firmalarinin milli katilim organizasyonunu üstleniyor. Türk gida sektörünün geleneksel ihraç pazarlari olan Avrupa Birligi, Ortadogu ve Rusya Federasyonunda konumunu güçlendirirken, Amerika Birlesik Devletleri, Japonya, Çin, Kanada, Güney Kore gibi gida ithalati hacimli olan ülkeleri hedef pazar olarak seçtigini aktaran Ege Ihracatçi Birlikleri Koordinatör Baskani Jak Eskinazi, Türk gida sektörünün ABD pazarina yaptigi yatirimlarin meyvelerini topladiklarini, Türkiye’nin ABD’ye gida ihracatinda 2023 yili hedeflerinin 2 milyar dolar, orta vadede ise 5 milyar dolara ulasmak oldugunu dile getirdi.

Turquality Projesi ihracat hizini artirdi

Ticaret Bakanligi’nin destekledigi Turquality Projesiyle ABD’de 4 yil süreyle Türk gida ürünlerinin tanitimini yaptiklari bilgisini veren Eskinazi, “Turquality Projesi çerçevesinde Anadolu topraklarinda ve denizlerinde yetisen su ürünleri, kuru meyve, meyve sebze mamulleri, zeytinyagi, tibbi aromatik bitkiler ve hububat, bakliyat ve yagli tohumlarin agirlikta oldugu binlerce çesit yemege sahip Türk mutfaginin Las Vegas Üniversitesi William F. Harrah Turizm Otelcilik Okulu müfredatinda ders olarak okutulmasini sagladik. Amerika’da düzenledigimiz yemek yarismasinda Las Vegasli sefler, Türk gida ürünleriyle hazirladiklari yemeklerle yaristilar. Ünlü seflerle tarif videolari, sektör bazli tadim ve tanitim etkinlikleri, ulusal ölçekli etkinlik katilimlari, medya reklamlari, özel jette tadim etkinligi, e-spor yarismacisi sponsorlugu gibi son tüketici odakli çalismalar yaptik. Turkish Tastes isimli referans kitabi hazirladik. Kitapla hedef kitleye bir yandan ürünlerimizi, mutfagimi ve kültürümüzü tanitirken bir yandan da Türk ürünlerinin dünyanin tüm mutfaklarinda kullanilabilecegini göstermis olduk. Turquality Projemizin ikinci 4 yillik dönemine basladik. Turquality Projesi, Fuarlar, Sektörel Ticaret Heyetleriyle ABD’ye gida ihracatinda potansiyelimizi tam olarak yansitmayi hedefliyoruz” diye konustu.



Sef Özlem Oguzcan Cranston tadim etkinlikleri yapacak

Türk gida ürünlerinin lezzetlerini her fuarda gerçeklestirdigi tadim etkinleriyle ziyaretçilere sunan Ege Ihracatçi Birlikleri Fancy Food Fuarinda da Sef Özlem Oguzcan Cranston ve ekibinin sunumlariyla Türk lezzetlerini ziyaretçilerin begenisine sunacak.

Fancy Food Fuari için 3 gün 3 ayri menü hazirlayan Sef Özlem Oguzcan Cranston ilk gün fuar ziyaretçilerine kayisi, incir, fistik ve findiktan olusan kuruyemis barlari, biber, beyaz peynir ve findik pestolu közlenmis patlican salatasi ve fistik sekerlemeli kayisi musu ikram edecek. Ikinci günün menüsünde ise labneli parfe meyve kompostosu ile, levrek marin ve kuru domatesli bruschetta olacak. Fuarin son günü labneli ve hashasli lokmalar, kapari, kekik ve zeytinli kanepe ile glaze incirli beyaz peynirli turtalar fuar ziyaretçilerinin begenisine sunulacak.

Güçlü heyet katilimi olacak

Newyork Fancy Food Fuarina; Ege Zeytin ve Zeytinyagi Ihracatçilari Birligi Baskani Davut Er Heyet Baskani olarak katilirken, Ege Kuru Meyve ve Mamulleri Ihracatçilari Birligi Baskani Mehmet Ali Isik, Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller Ihracatçilari Birligi Baskani Bedri Girit, Ege Hububat Bakliyat Yagli Tohumlar ve Mamulleri Ihracatçilari Birligi Baskani Muhammet Öztürk, Türkiye Ihracatçilar Meclisi Yönetim Kurulu Üyesi Birol Celep’in aralarinda bulundugu bir heyet Ege Ihracatçi Birliklerini temsilen katilacak. Heyet, Türk Evi ve New York Baskonsoloslugunu ziyaret edecekler. Türkiye’nin New York Baskonsolosu Reyhan Özgür, New York Ticaret ataseleri Filiz Köseyener, Bilgehan Ramazan Caner ve Osman Nuri Gökbulut fuar süresince Türkiye standini ziyaret ederek, Türk firmalarina ABD ile ilgili deneyimlerini aktaracaklar.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile