Toplam 120 ülkeden 750 öğrencininin sevgi, dostluk ve kardeşlik için 'Aynı dili konuşuyoruz' sloganı ile biraraya geldiği Türkçe Olimpiyatları'nın sekizincisi için basını bilgilendirme toplantısı Rixos Otel'de gerçekleştirildi. Toplantıya, Türk Dil Kurumu Başkanı Haluk Akalın ile Olimpiyatların Medya Koordinatörü Halit Soylu katıldı.
Soylu'nun verdiği bilgiye göre, açılışı 26 Mayıs Çarşamba günü İstanbul Dolmabahçe Sarayı'nda Kadir Çöpdemir'in sunumuyla gerçekleştirilecek olimpiyatlarda bir çok etkinliğe imza atılacak. Bu kapsamda Elazığ depreminde annesi ve kardeşini kaybeden, Türkiye'yi gözyaşlarına boğan 8 yaşındaki Keko, Türkçe Olimpiyatları'nda Haiti ve Şili'den gelen depremzede arkadaşları ile kucaklaşacak. Myanmar'dan gelecek Setenay isimli bir öğrenci ise,13 yıl sonra olimpiyatlar vesilesiyle babasına kavuşacak. 3 aylıkten bazı nedenlerle babasından ayrılmak zorunda kalan Setenay ve ailesinin sevincine tüm Türkiye ortak olacak.
Uluslararası Türçe Öğretim Derneği (TÜRÇEDER) tarafından Türkçe olimpiyatları kapsamında düzenlenen Atatürk Türk Dili Ödülü, bu sene İspanya Başbakanı ve Medeniyetler İttifakı Eş Başkanı Jose Luis Rodriguez Zapetero'na verilecek.
TDK BAŞKANI AKALIN: BİR DİLİ ÖĞRENEN KİŞİ SONRA O DİLİ KONUŞAN İNSANLAR GİBİ DÜŞÜNMEYE BAŞLIYOR
Türkçe Olimpiyatları Terpit Heyeti arasında yer alan Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Şükrü Haluk Akalın toplantıda olimpiyatlara ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtladı. Türkçe'yi öğrenen öğrencilerin, Türk kültürünü de tanıdıklarını ifade eden Akalın, "Türkçe bir yarışma konusu ama kültür öğelerimizle de yarışacaklar. Mesela halk oyunları da bu yıl yarışma kapsamına alındı." dedi.
Yabancı dil öğrenmenin, bir çok süreci de beraberinde getirdiğini söyleyen Akalın, şöyle devam etti: "O dili öğrenen kişi, o dil ile yazılmış kitapları okuyor. Radyo ve televizyonları izliyor. Bir süre sonra o dili konuşan insanlar gibi düşünmeye; olaylar karşısındaki tepkileri ile özdeşleşmeye başlıyor. Yani dili öğrenmekle yetinmeyip, kültürü de öğreniyor. Bunun ekonomik boyutu da var. Mesela dili öğrendikten sonra o dili konuşan insanlar nasıl giyiniyora ilgi duyuyor. Ya da yaz tatilini Türkiye'de yapmayı planlıyor. Tüm bunlar bir dil öğrenmek ile başlıyor."
8. Türkçe Olimpiyatları'nın Türkçe'nin evrensel dil konumunu pekiştiren bir etkinlik olarak, tarihe altın harflerle yazılacağını söyleyen Akalın, öğrencileri yetiştiren öğretmenlerini de unutmadı. Dünyanın değişik bölgelerindeki okullarda bulunan öğretmenlerin, Türkçe'yi, Türk kültürünü, tarihini, gelenek ve göreneklerini tanıttıklarını kaydeden Akalın, "Bu başarının arkasında öğretmenlerimiz var. Türkçeyi, kültürümüzü, tarihimizi öğreten öğretmenlerimize teşekkür ediyorum." diye konuştu.
"KENYALI ÖĞRENCİYE TÜRKİYE'YE GELDİĞİNDE SEVE SEVE BAKLAVA ISMARLARIM"
Bir gazetecinin, "Kenyalı bir öğrencinin ağzıdan baklavayı Türkçe olarak dinlemek size neler hissettirdi?" sorusu üzerine Akalın, "Gazinatep Baklavası nasıl anlaşılırı bizden biri olarak anlatması son derece sevimli." yanıtını verdi. Başka bir gazetecinin "Herhalde gelince bir baklava ısmarlarsınız." şeklindeki sözlerine ise Akalın, "Tabii, sev seve ısmarlarım." cevabını verdi.
Olimpiyatları çok sayıda kişinin televizyondan izlediğini söyleyen Akalın, "Ancak orada olmak başka. Ben çocuklarla daha yakın oluyorum. Beni duygulandıran olay şu: Farklı ülkelerden olan, ana dilleri farklı olan, kültürleri, inançları, derilerinin rengi farklı olan çocuklar biraraya geldiklerinde Türkçe konuşuyor. Bu son derece sevindirici. Onları birleştiren tek şey Türkçe. Bu duyguyu herkesin yaşamısını diliyorum." dedi.
Akalın, toplantıya katılan Arnavut, Moğol ve Kırgız öğrenciler ile de ayak üstü sohbet etti. Öğrenciler Akalın'ı ülkelerine davet etti. Arnavutluktan gelen Detjona Fekushi isimli öğrenci geçmiş yıllarda Türkçe Olmipiyatlarına katıldığını belirterek, yaşadıklarını "Hayatımdaki en güzel anılardan biriydi." sözleriyle özetledi.
KENYALI ÖĞRENCİ, HAS BAKLAVANIN TÜYOLARINI VERECEK
Olimpiyatlarda, yüzlerde tebessüm bırakacak bir çok gösteri de bulunuyor. Olimpiyatları takip edenler, Meşhur Gaziantep Baklavasının tadı nasıl tam alınır, has baklava nasıl anlaşılırın cevabını Kenyalı bir öğrenciden dinleme fırsatı bulacak. Türk Pop müziğinin unutulmazları arasında yer alan Cici Kızlar Grubu'nun hafızalara kazınan Ah Kalbim adlı şarkısı, Almanya'dan gelen öğrenciler seslendierecek. Yine kalplere taht kuran Erol Evgin'in 'İşte Öyle Bir Şey' adlı şarkısına minik Eskimo, Jane Huusum'un yorumu ayrı bir güzelik katacak. İstanbul Atatürk, Ankara Esenboğa, İzmir Çiğli Havalimanları'nın dış hatlar terminalinde 20 Haziran'a kadar 100 karelik 'Yüz Gülen Yüz' isimli fotoğraf sergisi açılacak. 8. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları'nın reklam filmini ise sektörün ünlü ismi Ali Taran çekiyor. Çekimlerde olimpiyat çocuklarına Aydan Şener, İçlal Aydın ve Mustafa Ceceli eşlik edecek.
HALK OYUNLARI FİNALİNİN SUNUMUNU ORHAN HAKALMAZ GERÇEKLEŞTİRECEK
Her sene yapılan şarkı ve şiir finallerinden sonra bu sene ilk kez halk oyunları finali yapılacak. 31 Mayıs'ta Bursa Kültürpark Açıkhava Tiyatrosu'nda gerçekleştirilecek finali ünlü türkücü Orhan Hakalmaz sunacak. Geçen yıl, Bursa'nın ev sahipliğini yaptığı Şiir Yarışması'nın finali ise 3 Haziran Perşembe günü Konya Mevlana Kültür Merkezi'nde yapılacak.
Türkçe Olimpiyatları'nın 1 Haziran Salı günü İstanbul'da yapılacak Şarkı Finali, 15 bin kişilik Ataköy Sinan Erdem Kapalı Spor Salonu'nda gerçekleşecek. Türkiye'nin en büyük, Avrupa'nın üçüncü büyük kapalı spor salonu olan kompleks, Dünya Basketbol Şampiyonası'ndan önce Türkçe Olimpiyatlarına ev sahipliği yapacak.