'Türkiye Balikçiliginin Dünü, Bugünü Ve Yarini Kongresi'nin Sonuç Bildirgesi Açiklandi

'Türkiye Balikçiliginin Dünü, Bugünü Ve Yarini Kongresi'nin Sonuç Bildirgesi Açiklandi

Sariyer’de Istanbul Bogazi Belediyeler Birligi tarafindan balikçilik kongresi sonuç bildirgesi açiklandi. Besiktas Belediyesi ve Istanbul Bogazi Belediyeler Birligi Baskani Riza Akpolat bildirgeyi açiklayarak, “Türk ekonomisine her yil 42 milyar lira ihracati 10 milyar lira iç pazar destegi saglayani direkt ya da dolayli olarak 350 bin kisinin geçimini sagladigi balikçilik meslek olarak tescillenmelidir” dedi.

Istanbul Bogazi Belediyeler Birligi tarafindan balik av sezonunun açilmasina saatler kala ‘Türkiye Balikçiliginin Dünü, Bugünü ve Yarini Kongresi’nin sonuç bildirgesi açiklandi. Sariyer Rumeli Feneri Mahallesi’nde düzenlenen ve bildirgenin açiklandigi basin toplantisina, Besiktas Belediyesi ve Istanbul Bogazi Belediyeler Birligi Baskani Riza Akpolat, bölge balikçilari ve çok sayida vatandas katildi.



“Balikçilik Bakanligi’nin kurulmasi ya da denizlerin ve denizciligin idaresinin tek bir Denizcilik Bakanligina verilmesi sarttir”

Gerçeklesen kongresinin sonuç bildirgesini açiklayan Besiktas Belediye Baskani Riza Akpolat, “Temmuz ayinda Istanbul Bogazi Belediyeler Birligi’nin ilk bulusmasi kapsaminda gerçeklestirdigimiz ‘Türkiye Balikçiliginin Dünü, Bugünü, Yarini’ kongresiyle ülkemizin balikçilik sektörünü degerIendirmek, sorunlarini ele almak ve gelecekte atilacak adimlari belirlemek amaciyla, son derece önemli bir konu etrafinda bir araya geldik. Kongre boyunca birbirinden önemli pek çok konuyu tartistik balikçilarimizin ihtiyaçlarini ve sikayetlerini dinledik, çözüm önerilerini tartistik. Ülkemizin denizlerinin tam sekiz farkli bakanligin yetkisi altinda olmasi büyük bir bürokratik sorundur. Uç tarafi denizlerle çevrili bir ülkenin, balikçiligin sorunlariyla ilgilenecek bir Balikçilik Bakanligi olmamasi kabul edilebilir degildir. Kayit disi avcilikla mücadele etmek, karaya çikis noktalarinin sayisini artirmak, bölgesel balikçiligi desteklemek için bir Balikçilik Bakanligi’nin kurulmasi ya da hiç degilse denizlerin ve denizciligin idaresinin tek bir Denizcilik Bakanligina verilmesi sarttir” dedi.



“Yasa disi avcilik yillardir ülkemiz sularinin en büyük sorunlarindan biri olmustur”

Balikçilik sektörünün hala bir meslek olarak görülmedigini belirten Akpolat, “En zorlu, en yipratici islerden biri olan balikçilik ne yazik ki hala bir meslek olarak görülmemekte, çok az insanin katlanabilecegi bu zorlu sartlarda çalisan vatandaslarimiz sosyal güvenlik haklarindan mahrum birakilmaktadir. Türk ekonomisine her yil 42 milyar lira ihracati 10 milyar lira iç pazar destegi saglayani direkt ya da dolayli olarak 350 bin kisinin geçimini sagladigi balikçilik meslek olarak tescillenmelidir. Yasa disi avcilik yillardir ülkemiz sularinin en büyük sorunlarindan biri olmustur. Denetimlerde, resmi balikçilik otoritesinin yaninda duran isbirligi yapmaya ve sorumluluk almaya hazir balikçi örgütlerine yetkiler verilmelidir yasa disi avcilik yapan balikçi gemilerine karsi ortak bir kara liste hazirlanarak kiyidas ülkelerce paylasilmalidir. Balikçilarin en büyük problemlerinden birinin de avladiklari ürünü pazarlama oldugu bir gerçektir. Balikçilarimiz avlarini aracilar vasitasiyla satmaya mecbur birakildigindan hak ettikleri ücretleri alamamakta, emekleri karsiliksiz kalmaktadir. Balikçilarimiza destek olmak için e-ticaret platformlari, dijital pazarlama stratejileri, balik yan ürünlerinin degerIendirilmesi gibi stratejiler büyük önem tasimaktadir. Balikçilar arasinda adil bir kota dagitimi yapmanin yolu da yine balik stoklarinin durumunu ve avlanabilir stok miktarimizi bilimsel yollarla tespit etmekten geçmektedir. Türkiye’nin ihtiyaç duydugu filo kapasitesinin bilimsel yollarla belirlenmesi ve var olan balikçi filolarinin azaltilmasi, balik stoklarimiz üzerinde olusan av baskisinin da önüne geçecektir” diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile