Türkiye'den sanatçılar 20 yıl boyunca Paris'te misafir olacak!

Türkiye'den sanatçılar 20 yıl boyunca Paris'te misafir olacak!

Paris'in en köklü sanat kurumlarından Cité Internationale des Arts, 20 yıl boyunca Türkiye'den sanatçıları ağırlayacak.

T.C. Kültür ve Dışişleri Bakanlıklarının himayesinde, İKSV tarafından düzenlenen "Fransa'da Türkiye Mevsimi" vesilesiyle yirmi yıllığına kiralanan "Türkiye Sanatçı Atölyesi", görsel sanatlar alanında çalışan sanatçılara iki ay ile bir yıl arasında Paris'te yaşama ve çalışma imkânı sunmaya devam ediyor.

Fransa'da Türkiye Mevsimi Görsel Sanatlar Koordinatörü Çelenk Bafra ile mevsim kapsamında "Entre-Deux" başlıklı bir sergiye imza atan SİMİT Derneği Başkanı Banu Dicle'nin geliştirdiği "Türkiye Atölyesi" kapsamında yirmi yıl boyunca Türkiye'den sanatçılar, Cité des Arts'ta kendilerine tahsis edilen atölyede yaşama, üretme, özel atölyelerden yararlanma ve yapıtlarını sergileme fırsatı bulacak. Cité des Arts'ın 4. katında yer alan 40 metrekarelik stüdyo, iki kişilik yatak odası, mutfak, banyo, sanatçı malzemeleri için mini depo ve atölyeden oluşuyor.
SİMİT Derneği ve İKSV'nin ortak çalışmasıyla hayata geçirilen Türkiye Sanatçı Atölyesi, Fransa'da Türkiye Mevsimi'nin açılış tarihi olan 1 Temmuz 2009'dan bu yana, Ahmet Öğüt, Çınar Eslek, Aslı Çavuşoğlu, Bahar Oganer ve heykeltıraş eşi Ozan Oganer'i ağırladı. Çalışmalarını Brüksel ve İzmir'de yürüten genç sanatçı Gökçen Cabadan ise atölyenin Temmuz-Aralık 2010 dönemindeki konuğu.

2019 yılına dek kesintisiz devam edecek misafir sanatçı programından yararlanacak sanatçılar, 7 kişilik seçici kurul tarafından belirleniyor. 2011'den itibaren Cité des Arts'a davet edilecek sanatçılar, yapılacak açık çağrı sonrasında toplanacak başvurular arasından seçilecek. Atölyenin çalışmalarını değerlendirmekle de görevli olacak seçici kurul, Görgün Taner, Bige Örer, Banu Dicle, Leslie Riggs, Selda Asal, İnci Eviner ve Çelenk Bafra'dan oluşuyor.
Paris'te yer alan Cité Internationale des Arts, aynı anda ev sahipliği yaptığı 350 sanatçıya, tahsis ettiği kişisel atölyelerde iki aydan bir yıla kadar süreyle konaklama imkânı sağlıyor. Bünyesindeki sergi salonları, prova odaları, konser ve gösteri alanlarının yanı sıra, çeşitli atölyelerle sanatçılara kendilerini geliştirme ve aktif üretim fırsatı sunuyor. Çeşitli coğrafya ve disiplinlerden sanatçıları ağırlayan kurumda Almanya'nın 20, İsviçre'nin 17, Çin'in 16, Japonya'nın 14, İran'ın 4 atölyesi bulunuyor.
Türkiye'den Komet, Ömer Uluç, Utku Varlık, Selda Asal, İdil Biret, Handan Börüteçene, Fikret Atay ve İnci Eviner başta olmak üzere, farklı kuşaklardan birçok önemli sanatçı 1965 yılından günümüze kadar, büyük ölçüde kendi girişimleriyle, Cité des Arts'ta misafir sanatçı oldu. Ancak Türkiye'nin kendine ait bir atölyesi olmaması sebebiyle, şimdiye kadar bu sayı diğer ülkelere kıyasla son derece sınırlı kaldı.
Banu Dicle ve Çelenk Bafra tarafından danışmanlığı yapılan misafir sanatçı programına davet edilecek sanatçıların seçimi, İKSV Yurtdışı Projeler bölümü koordinasyonunda, açık çağrı sistemiyle yapılacak. Gelen başvurular arasından, her yıl 3 sanatçı, Ocak-Nisan, Mayıs-Ağustos, Eylül-Aralık olmak üzere 4 aylık dönemlerde misafir sanatçı seçilecek. Yılda 3 kez yapılacak açık çağrı sonucunda seçilecek sanatçılar, İKSV web sitesinden duyurulacak. Ocak-Nisan 2011 dönemi misafir sanatçı programına katılmak için başvurular, 20 Ekim Çarşamba gününden 14 Kasım Pazar gününe kadar kabul edilecek. Mayıs-Ağustos ve Eylül-Aralık dönemleri için başvuru tarihleri daha sonra açıklanacak.

Başvuru Şartları:
- TC vatandaşı olmak
- Başvuru tarihinde 35 yaşını doldurmamış olmak
- Daha önce Fransa'da bir kurumda bir aydan uzun süre misafir sanatçı programına (residency) katılmamış olmak
- Görsel sanatlar alanında faaliyet gösteriyor olmak
Başvuru için gerekli belgeler:
- PDF formatında sanatçı portfolyosu (İngilizce ve Türkçe)
- CV ve irtibat bilgileri (İngilizce ve Türkçe)
- Ocak-Nisan 2011 tarihleri arasındaki dört aylık süreçte Cite des Arts'ta yaşayıp çalışmasına engel olmadığını ve programa katılmaktaki amacını belirten niyet mektubu (-mümkünse- İngilizce ve Türkçe)

*Başvuru dosyaları, dosyaların toplam boyutu 8MB'ı geçmeyecek şekilde [email protected] adresine gönderilmelidir.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile