Ulastirma ve Altyapi Bakani Adil Karaismailoglu, denizciligi gelecege tasiyacak stratejileri en iyi sekilde tayin ettiklerini belirterek, "Bürokrasinin azaltilmasi, mevzuatin daha yalin hale getirilmesi ve deniz ticaretinin kolaylastirilmasi yönündeki çalismalarimiz bu kapsamda devam ediyor." dedi.
Ulastirma ve Altyapi Bakanligi öncülügünde Tersane Istanbul'da hibrit olarak düzenlenen Türkiye Denizcilik Zirvesi, 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayrami'nin yil dönümünde basladi.
Etkinligin açilisinda konusan Ulastirma ve Altyapi Bakani Karaismailoglu, uluslararasi denizcilik otoritelerini Istanbul'da bulusturan zirve boyunca dünya denizciliginin kalbinin burada atacagini söyledi.
Karaismailoglu, dünya ticaretinin yüzde 90'ini üstlenen deniz tasimaciliginin küresel ekonominin, ihracat ve ithalatin belkemigi oldugunu, insanlarin yasam standartlarini belirledigini, hayatlarinin her asamasina dokundugunu, düsük maliyet ve verimlilik avantaji bulundugunu anlatti.
Deniz yolu tasimaciliginin hava yoluna göre 22 kat, kara yoluna göre 7 kat, demir yolu tasimaciligina göre 3,5 kat daha ekonomik oldugunu aktaran Karaismailoglu, "Ayrica, çok büyük miktardaki yüklerin bir seferde ve güvenli olarak tasinmasi, deniz tasimaciligini diger tasimacilik türlerine göre avantajli hale getirmektedir." dedi.
Küresel salginla birlikte denizciligin öneminin tekrar anlasildigini ifade eden Karaismailoglu, salgin süresince uluslararasi deniz tasimaciliginda alinan önlemler ve verilen desteklere degindi.
Karaismailoglu, denizcilik sektörünü bugünün küresel ve rekabetçi dünyasinda öne çikaracak dev adimlar atarken, sektörün sürdürülebilir bir sekilde gelismesi ve ekonomiye katkisini artirmasi için de çalismaya devam ettiklerini vurguladi.
Karaismailoglu, "Dünyanin ilk 10 ekonomisi arasinda yer alma hedefimiz dogrultusunda denizcilik sektörü olmazsa olmazdir. Bu nedenle denizciligi gelecege tasiyacak stratejileri en iyi sekilde tayin ediyoruz. Tabii ki sadece denizcilik sektörü ile sinirlandirmadigimiz, ulasimin her alanindaki yatirimlarla ülkemizi gelecege hazirliyoruz." diye konustu.
- "Deniz yolunun dis ticaretimizdeki payi 216 milyar dolara ulasti"
Adil Karaismailoglu, Bakanligin 2003'ten bu yana basta denizcilik olmak üzere ulasim ve altyapida hayata geçirdigi yatirimlara deginirken, Türkiye'yi Asya, Avrupa, Kuzey Afrika, Orta Dogu, Kafkaslar ve Kuzey Karadeniz ülkeleri arasinda ulasimin her modunda uluslararasi bir koridora dönüstürmek için tüm güçleriyle çalistiklarini söyledi.
Türkiye'yi dünyanin yeni lojistik gücü yapmak için dev projeleri hayata geçirdiklerini anlatan Karaismailoglu, bölünmüs yol uzunlugunu 28 bin 200 kilometrenin üzerine, otoyol agini ise 3 bin 532 kilometreye çikardiklarini bildirdi.
Denizcilik sektöründe son 19 yilda yapilanlara deginen Karaismailoglu, Türk sahipli deniz ticareti filosunun 28,9 milyon dedveyt ton ile 15. siraya yükseldigini, elleçlenen yük miktarinin 2020'de 497 milyon tona ulastigini aktardi.
Karaismaloglu, Türkiye'nin dis ticareti içindeki deniz yolu payinin 57 milyar dolardan 216 milyar dolara yükseldigini de kaydetti.
- "Ülkemiz, gemi insani yetistirmede dünya için önemli bir kaynaktir"
Ulastirma ve Altyapi Bakani Karaismailoglu, faaliyete baslayan Filyos Limani, yapimi devam eden Çandarli Limani, genisletme çalismalari süren İçel Uluslararasi Limani'nin Türkiye'nin "denizci ülke" kimligini öne çikarttigini söyledi.
Türk bayrakli gemilerin 2008'de geçtigi beyaz listedeki konumunu sürdürdügünü, Türkiye'nin bu listede geçen yil 16'nciliga yükseldigini aktaran Karaismailoglu, gemi insa sanayinde saglanan basarilara isaret etti.
Dünyanin önde gelen yat imalatçisi olan Türkiye'nin, geçen yil mega yat projeleri üretiminde dünyada 3. sirada kendisine yer buldugunu aktaran Karaismailoglu, "Ülkemiz, gemi insani yetistirmede dünya için önemli bir kaynaktir. Su an itibariyla uluslararasi standartlarda egitim veren ve Bakanligimizca yetkilendirilmis 100 egitim kurumu ve dünya denizlerindeki gemilerde hizmet etmeye hazir 100 binin üzerinde aktif gemi insani bulunmaktadir." dedi.
Amatör denizci varligina deginen Karaismailoglu, ?Türk gemi insanlarinin uluslararasi arenada istihdam edilebilmelerine katkida bulunmak amaciyla protokol imzaladiklari ülke sayisinin 35'e yükseldigini bildirdi.
Deniz ticaretinin kolaylastirilmasi ve bürokrasinin azaltilmasina deginen Karaismailoglu, "Dijital devrim diye tanimladigimiz dijitallesmeyle birlikte deniz ticaretimize yönelik is ve islemlerin birçogunun elektronik ortama tasinmasina büyük önem veriyoruz. Bürokrasinin azaltilmasi, mevzuatin daha yalin hale getirilmesi ve deniz ticaretinin kolaylastirilmasi yönündeki çalismalarimiz bu kapsamda devam ediyor." ifadelerini kullandi.
- "Kanal Istanbul ile ulasim sektöründe yeni bir çagin kapisini araliyoruz"
Adil Karaismailoglu, tüm dünya denizcilerini yakindan ilgilendirecek Kanal Istanbul'un üzerine insa edilecek ilk köprünün temelinin hafta sonu atildigini hatirlatarak, "Kanal Istanbul ile aslinda ulasim sektöründe yeni bir çagin kapisini araliyoruz. Bu proje; dünyada ve ülkemizde yasanan teknolojik ve ekonomik gelismeler, degisen ticari yönelimler ve gerek ülkemizin gerekse dünyanin ulastirma altyapilari konusundaki artan ihtiyaçlari dogrultusunda ortaya çikan bir vizyon projesidir." dedi.
Mevcut trafik yüküyle Bogaz'da seyir, can, mal ve çevre güvenliginin tehdit altinda olduguna dikkati çeken Karaismailoglu, artacak trafik nedeniyle Bogaz'in yetersiz kalacagini, bu kadar geminin Bogaz'dan geçmesinin mümkün olmayacagini vurguladi.
Karaismailoglu, Kanal Istanbul sayesinde Bogaz'daki trafik yükünün hafifleyecegini, yaklasik 2 güne ulasan ve ileride çok daha artacak bekleme sürelerinin azalacagini bildirdi.
Kanal Istanbul'un Istanbul Bogazi'ndan 13 kat daha güvenli olacagini belirten Karaismailoglu, sunlari kaydetti:
"Ülkemizin ekonomik hedeflerine ulasmasi, toplumun refah seviyesinin yükseltilmesi amaçlariyla Kanal Istanbul'un etkin, verimli ve süratli bir sekilde yapilmasini hedefliyoruz. Ülkemiz, uluslararasi ulastirma ve lojistik koridorlarindan daha fazla pay alacak ve küresel ticarette daha etkin rol oynayacak. Gelecegimizi tasarlayan stratejik bir hamle ve kelimenin tam anlamiyla vizyon projesi olan Kanal Istanbul ile aslinda ulastirma sektöründe yeni bir çagin kapisini araliyoruz."
Bakanligin, ülke menfaatlerini gözeterek denizciligin gelismesi için gereken her türlü çalismayi yapmaya devam edecegini aktaran Karaismailoglu, "Türkiye; denizcilik alanindaki agirligini gelecekte daha fazla hissettirecek, rekabet gücünü yükselterek sektörde dünyanin önde gelen ülkelerinden olacaktir." dedi.
- "Denizciligin her alaninda artik biz de variz"
Istanbul Valisi Ali Yerlikaya da Türkiye'nin denizcilikte yakaladigi ilerlemeye isaret ederek, "Gemi insa sanayisinde, balikçilikta, deniz tasimaciliginda, deniz turizminde, liman isletmeciliginde ve daha birçok denizcilik alaninda 'biz de variz' diyoruz." ifadesini kullandi.
Akdeniz ve Karadeniz'de enerji kaynaklarini arastirdiklarini, bu faaliyetler sayesinde ülkenin gücüne güç kattiklarini belirten Yerlikaya, ticarette deniz tasimaciliginin sundugunu avantajlara degindi. Yerlikaya, Istanbul limanlarinda geçen yil gerçeklestirilen ihracat tutarinin 12,4 milyar dolar oldugunu bildirdi.
Toplantiya video konferans yöntemiyle baglanan Uluslararasi Denizcilik Örgütü (IMO) Genel Sekreteri Kitack Lim ise zirvenin böyle bir dönemde gerçeklestirilmesinin denizcilige verilen önemi gösterdigini vurguladi.
Denizcilik alaninda yeni uygulamalarin hayata geçirilmesi gerektigini belirten Lim, deniz tasimaciliginda sera gazi salinimini azaltici yollarin aranmasi çagrisinda bulundu.
Türkiye Denizcilik Zirvesi Basladi
Ulastirma ve Altyapi Bakani Adil Karaismailoglu: 'Denizciligi gelecege tasiyacak stratejileri en iyi sekilde tayin ediyoruz' 'Bürokrasinin azaltilmasi, mevzuatin daha yalin hale getirilmesi ve deniz ticaretinin kolaylastirilmasi yönündeki çalismalarimiz bu kapsamda devam ediyor' 'Toplam dis ticaretimiz içinde deniz yolunun parasal payi 2003'te 57 milyar dolar iken, 2020'de 216 milyar dolara yükseldi' 'Ülkemizin menfaatlerini gözeterek denizciligin gelismesi için gereken her türlü çalismayi yapmaya devam edecegiz'.