'Türkiye Dokuma Atlasi' Paneli

Fatih Sultan Mehmet Vakif Üniversitesi (FSMVÜ) Ögretim Üyesi Prof. Dr. Aydin Ugurlu, bugünlerde popüler olan minimalist yasam tarzinin Anadolu göçebelerine ait oldugunu, göçerlerin sanat eseri ürettigini ve biricik dokumalar isledigini anlatti.

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in esi Emine Erdogan'in himayesinde yürütülen, Türkiye'nin yöresel dokumalarini ilk kez bir araya getiren "Türkiye Dokuma Atlasi" projesi kapsaminda panel düzenlendi.

Cumhurbaskanligi Bestepe Sergi Salonu'ndaki panelin açilis konusmalarini Cumhurbaskanligi Danismani Hümeyra Sahin, Istanbul Beylerbeyi Sabanci Olgunlasma Enstitüsü Müdürü Yusuf Gürlek, Istanbul Tekstil ve Hammaddeleri Ihracatçilari Birligi (ITHIB) Yönetim Kurulu Üyesi Ali Sami Aydin yapti.

Yusuf Gürlek, ülkelerin küresellesen dünyada milli kimlikleriyle var olacagini belirterek, "Orta Asya'dan Anadolu'ya yasadigi tüm cografyalardan beslenerek zenginlesen ve karsilastigi kültürleri etkileyen Türk kültürü dünyanin en zengin ve köklü kültürlerinden bir tanesidir." ifadesini kullandi.

Türkiye'nin zengin dokuma kültürünü merkeze alan projeyle yöresel dokuma kültürünün tarihsel özelliklerinin aslina uygun sekilde yasatilarak gelecege aktarilacagini vurgulayan Gürlek, bu projeye destek olan herkese tesekkür etti.

Ali Sami Aydin da Türk tekstil sektörünün Cumhuriyet'in kurulusundan bu yana ilkleri basararak ülkeyi ihracatla tanistirdigini söyledi. Aydin, "Türk ekonomisine en fazla döviz girdisi saglayan sektörlerden birisiyiz. Salginin tüm olumsuz sartlarina ragmen 9,7 milyar dolarlik ihracatla 200'ün üzerinde ülkeye ulastik." diye konustu.

Sektörün en büyük pazari olan ABD'de Türk tekstil sektörünün payinin yüzde 15'ten yüzde 17'ye çiktigini, bu yil çok büyük atak gerçeklestirdiklerini belirterek, "Ocak-mayis döneminde ihracatimiz yüzde 51 oraninda artarak 5 milyar dolara yükselmistir. 12 milyar dolarlik ihracat hedefimize her gün biraz daha yaklasiyoruz." dedi.

Türkiye'nin dünya trendleri içerisinde nasil yer alacagi sorusuna cevap aradiklarini dile getiren Aydin, "Dünyada çok büyük kültürel yerimiz olacagina inaniyorum." ifadesini kullandi.

- Prof. Dr. Ugurlu: "Sömürgelestiremedikleri için meraklari katlandi"

Panelistlerden FSMVÜ Ögretim Üyesi Prof. Dr. Aydin Ugurlu, Anadolu'da dokumaciligin tarihinin çok eskilere dayandigini söyledi.

Ugurlu, Oguz boylarinin Anadolu'ya yerlesmesinden itibaren dokumaciligin daha da zenginlestigine dikkati çekerek hayvanciligin da dokumaciliga malzeme sagladigini animsatti.

Bugünlerde popüler olan minimalist yasam tarzinin Anadolu göçebelerine ait oldugunu ifade eden Ugurlu, göçerlerin sanat eseri ürettigini ve biricik dokumalar isledigini anlatti.

Ugurlu, Türklerin bu cografyanin sömürgelestirilmesine izin vermediginin altini çizerek, "Bati kültürünün dünyada sömürgelestirdigi ülkelerin disinda kaldik. Meraklari daha da katlandi. Ingiliz tekstil toplayicilarindan biri kitabinda yaziyor, 'Anadolu un çuvalina benzer, silkeledikçe tozar.' diyor." ifadesini kullandi.

- Prof. Dr. Tezcan: "Ürünü begenilmeyen esnafin pabucu dama atilirdi"

Nisantasi Üniversitesinden Prof. Dr. Hülya Tezcan da "Saray Dokumalari" baslikli sunum gerçeklestirdi.

Tezcan, Fatih Sultan Mehmet'in Istanbul'u fethettikten sonra dokumacilik ve dericiligi ön plana çikararak bu alanda bir ekonomi kurmaya çalistigini söyledi.

Bursa, Istanbul ve Edirne'nin ipek dokumaciliginda önemli bir yer edindigini vurgulayan Tezcan, dokuma standartlarinin en üst düzeyde belirlendigini, kaftanlik kumasin çözgü sayisinin bile belli sayida oldugunu, kumas boyasinin standardinin bulundugunu anlatti.

Tezcan, Osmanli'da pazarlarin ve ürünlerin lonca basi ve kethüda tarafindan siki sekilde denetlendigini aktararak ürünlerin begenilmemesi durumunda 3 kez uyari yapildigini, "pabucu dama atilmak" deyiminin oradan çiktigini, ürünün hatali olmasi halinde herkesin gözü önünde pabucun dama atildigini ve o esnafin dükkaninin kapatildigini belirtti.

Osmanli'da ekonomi bozulmaya baslayinca bunun esnafa yansidigina isaret eden Tezcan dokumanin içinde kullanilan ipek miktarinin azaldigini söyledi.

Istanbul Beylerbeyi Sabanci Olgunlasma Enstitüsü Tasarim Sorumlusu Ayse Dizman "Türkiye Dokuma Atlasi Projesi Tanitimi, Projenin Güncel Durumu ve Hedefleri" konulu sunum yapti.

Panelin ögleden sonraki oturumunda da Dr. Ögretim Üyesi Senem Ugurlu "Anadolu Dokumaciliginin Günümüzdeki Durumu", Dr. Lale Genç "Antropolojik Açidan Kültürel Süreklilik ve Anadolu Dokuma Kültürü", Dr. Meral Özomay "Yöresel Dokumalarda Dogal Boyama ve Teknik Analiz", Dr. Ragsana Hasanova "Geleneksel Dokuma Kültürünün Mirasimiza Kazandirilmasi Amaciyla Bilimsel Restorasyon, Konservasyon ve Dijitallesme Asamalari", Doç. Rasit Gündogdu "Dokumacilik Tarihi Açisindan Arsiv Belgeleri ve Önemi ve Dr. Nurays Komser de "Kusaklararasi Aktarimin Sürdürülebilirligi Baglaminda Geleneksel Türk Dokumalari Ve Örnek Bir Uygulama" basliklarinda birer sunum gerçeklestirdi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile