"Türkiye Genç İş Adamları Derneği Zirvesi 2013" Toplantısı

Afyonkarahisar - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "Türkiye zenginleşmek istiyor. Türkiye, bu bölgede parlayan bir yıldız" dedi.

Hisarcıklıoğlu, Afyonkarahisar'da bir termal otelde düzenlenen "Türkiye Genç İş Adamları Derneği Zirvesi 2013" toplantısında yaptığı konuşmada, TOBB'un odalar ve borsalardan gelen bilgileri, doneleri, tabandan gelen her türlü bilgiyi, yanlışı düzeltlmek için uğraştığını söyledi.

Türkiye'deki en büyük sorununun işsizlik değil, mesleksizlik olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu:

"Adam geliyor, üniversite mezunu 'ne iş yaparsın' diyorsun, 'her işi yaparım' diyor. Aslında 'hiçbir iş yapmam. Hiçbir işi bilmem' diyor. Böyle bir eğitim sistemi olabilir mi? Dünya ne yapıyor? Almanya, Avusturya dünyada işsizliğin en düşük olduğu, genç işsizlerin en düşük olduğu örnek ülkeler. Mesleki eğitimi konusunda devlet 'biz bu sahada yokuz' demiş. Biz de örnek olsun diye Sosyal Güvenlik Kurumu,Milli Eğitim Bakanlığı,Çalışma ve İş Kurumu ile örnek bir çalışma yaptık. Örneğin eleman arıyorsunuz. Müracat ediyorsunuz ve size bu işe müracat eden insanların öz geçmişi geliyor. Seçtiğiniz kişiye 3 ay eğitim veriyoruz. 3 ay eğitimi alırken günlük 20 lira cep harçlığı veriliyor ve sigorta yapılıyor. 3 ay eğitim bittikten sonra kim hangi elemanı istiyorsa, onun yanına veriyoruz. Daha sonra 3 ay da o çalışıyor. Bu sefer cep harçlığı 25 lira ve sigorta oluyor. Bunun ardından mezun ediyoruz. Staj yaptığı yere 'İşe alır mısın?' diyoruz. Onlar da 'Ne faydası var?' diyor. Kendisine avantajları anlatıyoruz. Türkiye'yi geziyorum yılda 320 bin kilometre yol katediyorum. Türkiye'ye anlatıyorum ama bunu anlayan kim oldu biliyor musunuz? Ford ile Hyundai oldu. Ford'da bin kişi, Hyundai'da da 950 kişi bu kapsamda çalışıyor. Yabancı bu işin ne anlama geldiğini anlamış durumda."

-"Etrafımızda sıkıntılar var"

Hisarcıklıoğlu, 2023 yılında dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girmenin Türkiye'nin ortak hedefi olduğunu bildirdi.

Bugün milli gelirin kişi başı 10 bin dolar olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti:

"Bugün bunun 25 bin dolara çıkmasını istiyoruz. Bu 76 milyonun zenginleşme projesidir. Peki bunu yapabilmek için durumumuz ne? Japonya kişi başı geliri 10 bin dolardan, 25 bin dolara çıkartmayı 13 yılda yapmış. Kore 14 yılda yapmış. Bizim önümüzde 10 yıl kaldı. Biz bunu 10 yıl içinde yapmak durumundayız. 10 yıl içinde ilk 10 ekonomi arasına girersek ABD'deki fert başına düşen milli gelirin yüzde 50'sine ulaşmış olacağız. Türkiye zenginleşmek istiyor. Türkiye, bu bölgede parlayan bir yıldız. Etrafımızda müthiş sıkıntılar var. Güneyimizde siyasi krizler var. Batımızda ekonomik krizlerle karşı karşıyayız. Bütün dünya krizlerle boğuşurken Türkiye çok iyi bir sınav verdi. Özel sektörü olarak güzel bir sınav verdik. Bütün dünya artık Türkiye'ye pazar kaynağıdır. Türkiye'de ilave hiç yatırım yapmazsak, mevcut durumda verimliliğimizi Almanlarla aynı seviyeye getirdiğimizde dünya dokuzuncusu oluruz. Dünya 10'uncusu olmak hayal değil. Bunun içinde en önemlisi kadının iş gücüne katılması. Önümüzdeki dönemde de en önemli avantajımız genç nüfusumuz. Bunu iyi yetiştirir, iyi yönlendirebilirsek önümüzdeki dönemdeki en büyük avatajımız bu olacak. Girişimci sayımızı da artırmak zorundayız."

Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin iç ve dış meselelerini halletmesi halinde önünde kimsenin duramayacağına değinerek, şunları kaydetti:

"Cumhurbaşkanlığı seçimi, yerel seçim ve genel seçimle, çözüm süreci ve anayasa referandumu 5 süreç var. 5'i de çok zor. 4 tane de dış mesele gibi görünen mesele var. Ancak bunlar iç meselemiz. 2015 Ermeni meselesi, İran, Irak ve Suriye, bunların hepsi de iç meselemiz. Eğer 2 yılda bu 9 ana meseleyi millet olarak milletçe birbirimize düşmeden kardeşçe çözebilirsek, bizi 2015'de kimse tutamaz. Herkes önümüzdeki 2 yıl sınavını iyi vermelidir. 74 milyona sorumluluk düşüyor. 9 ana meseleyi alnımızın akıyla geçeceğimize inanıyorum."

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile