Türkiye Genç İşadamları Derneği 4. Olağanüstü Genel Kurul Toplantısı

Türkiye Genç İşadamları Derneği 4. Olağanüstü Genel Kurul Toplantısı

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Van depreminin dünya ölçeğinde küçük bir deprem olduğunu belirterek, "Ne kadar bizi etkiledi? Herhalde maliyeti Türkiye'ye 4-5 milyar liranın altında olmaz. Bakın en az konuşuyorum. 40 bin tane kalıcı konut yapacağız. Üniversitemizi, oradaki bütün kamuyu yeniden inşa edeceğiz" dedi.

Türkiye Genç İşadamları Konfederasyonu'nun( TÜGİK) 4. Olağanüstü Genel Kurulu Antalya Rixos Lares Park Otel'de gerçekleştirildi. Toplantıya Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve eşi Esra Kara Şimşek, MHP Kahramanmaraş Milletvekili Mesut Dedeoğlu, Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası (KUTSO) Başkanı Nafi Güral ve eşi Gülsüm Güral ile çok sayıda genç işadamı katıldı.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yaptığı konuşmada Türkiye ekonomisinin güncel durumuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Bakan Şimşek, enflasyon oranlarında arzulanan noktada olmadıklarını söyleyerek, fakat buna karşın enflasyon çıkışın geçici olduğuna inandığını kaydetti. Bakan Şimşek, 'Bu yılın ilk yarısına doğru tek haneye inmiş olur. Yılın ikinci yarısının sonlarına doğru düşmeye başlayacak ' diye konuştu.

Türkiye'de istihdam üzerindeki vergi ve pirim yükünün yüksek olduğunu belirten Bakan Şimşek, 'Özel Tüketim Vergisi'nin otomotiv, akaryakıt ürünleri, iletişim, alkollü içecek ve sigarada yüksek ' dedi.

DEPREM MALİYETİ 4-5 MİLYAR LİRA

2B arazilerinin satışı konusunda satıştan elde edilecek gelirin afet riskini azaltmakta kullanılacağını belirten Bakan Şimşek, 'Amacımız afet riskini azaltmak. Gelir gelecek ama gelirin çok büyük bir kısmı hakikaten büyükşehirlerde deprem gibi çok temel riskleri azaltacak kentsel değişime tahsis edilecek. Çok faydalı görüyorum ben o türden yaklaşımı. Bakın, ufak bir deprem, Van ölçeğinde büyük ama global ölçekte küçük bir deprem. Ne kadar bizi etkiledi? Herhalde maliyeti Türkiye'ye 4- 5 milyar liranınaltında olmaz. Bakın en az konuşuyorum. 40 bin tane kalıcı konut yapacağız. Üniversitemizi, oradaki bütün kamuyu yeniden inşa edeceğiz ' diye konuştu.

DÜNYA PİYASALARI

'En azından bir yangın var idiyse, o türden bir durum söz konusuydu, biraz kontrol altına alındığını görüyoruz ' diyen Şimşek, 'Yayılmaması çok önemli. Yangına karşı duvarlarını örülmesi hakikaten önemliydi. Avrupa'da kamu borç stoğunun Gayrisafi Yurtiçi Milli Hasıla'ya oranla yüzde 90'Lara dayanmış olmasının gerek Türkiye gerekse dünya ekonomisi açısından risk olduğunu biliyoruz. Uluslararası çalışmalar kamu borç stoğu yüzde 90'Lara dayanır, yüzde 90'ları aşarsa, genelde uzun vadeli büyümeyi aşağı çekenfaktör olarak ortaya çıkıyor. Dolayısıyla maalesef Avrupa'daki bu sıkıntıların yansımaları da 10 yıl daha sürebilir. Nasıl? Daha düşük bir büyüme hızı şeklinde. Zaten, Avrupa Birliği 2012 yılında, ılımlı bir resasyona girebilir ' diye konuştu.

Türkiye'nin kamu borç stoğunun milli gelire oranının yüzde 40'ın altında gerçekleştiğini ve açıkların çok cüzzi düzeyde kaldığını belirten Bakan Şimşek, '2011 yılında ulaştırma altyapısına, afet nedeniyle Van'a ve eğitime 11.1 milyar liralık ilave harcamalar yapılmasaydı genel devlette fazla verecekti. 2011 yılında Türkiye ekonomisinin GSYH'nın yüzde 0.6'sı kadar açık verdiğini ilave harcamalar yapılmadığı takdirde ise GSYH yüzde 0.3'ü kadar fazla verecek. Çok şükür imkanlar var ki bu ilave harcamalaryapılıyor. Memleketin orta ve uzun vadeli geleceğini garanti altına almamız için bu yatırımların mutlaka gerekirse borçlanarak yapmamız lazım ' şeşklinde konuştu.

TÜGİK Genel Başkanı Erkan Güral da, 'Ekonomi 2012'de yüzde 6-6,5 aralığında büyüyünce sakın şaşırmayın. Türkiye, ekonomik anlamda ulaşılması güç bir noktaya emin adımlarla gelmiştir ve daha da ileri gidecektir. Genç işadamları olarak kriz söylemleri, itibar ettiğimiz söylemler değildir ' dedi.

Güral, Türkiye'nin ekonomik büyüme anlamında Çin'le birlikte dünyanın liderliğini yaptığını belirterek, 'Ekonomimiz Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en parlak dönemini yaşıyor. 2012 yılında Türkiye ekonomisinin yüzde 6 - 6,5 aralığında büyüdüğünü gördüğünüzde sakın şaşırmayın. Türkiye'nin ekonomik anlamda ulaşılması güç bir noktaya emin adımlarla ilerliyor. Bu noktada genç işadamlarına önemli görevler düşüyor. TÜGİK üyeleri tempoyu hiç düşürmeden çalışmaya devam edecek ' diye konuştu.

MHP Kahramanmaraş Milletvekili Mesut Dedeoğlu da, güçlü firmaları olmayan bir ülkenin başkalarının boyunduruğu altına girmeye mahkum olduğuna dikkati çekti.

Türkiye Genç İş Adamları Konfederasyonu'nun 4. Olağanüstü Genel Kurul Toplantısı, yapılan konuşmaların ardından genel kurul çalışmalarıyla devam etti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile