Türkiye'nin Ilk Dokuma Atlasi Sergisi, Cumhurbaskanligi Külliyesi'nde Kapilarini Açiyor

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in esi Emine Erdogan'in himayesinde yürütülen 'Türkiye Dokuma Atlasi' projesi kapsaminda hazirlanan sergi, 22 Haziran'da açilacak Sergi, Cumhurbaskanligi Bestepe Sergi Salonu'nda 3 ay boyunca haftanin 6 günü ziyaret edilebilecek.

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in esi Emine Erdogan'in himayesinde yürütülen, Türkiye'nin yöresel dokumalarini ilk kez bir araya getiren "Türkiye Dokuma Atlasi" projesi kapsaminda hazirlanan "Dokuma Atlasi Sergisi", 22 Haziran'da kapilarini açacak.

Alinan bilgiye göre, Olgunlasma Enstitülerinin yenilenme çalismalarinin bir ürünü olarak hazirlanan "Türkiye Dokuma Atlasi Projesi", Milli Egitim Bakanligi Hayat Boyu Ögrenme Genel Müdürlügüne bagli Istanbul Sabanci Beylerbeyi Olgunlasma Enstitüsü tarafindan yürütülüyor.

Istanbul Tekstil ve Hammaddeleri Ihracatçilari Birliginin destekleri, Marmara Üniversitesinin katkilariyla yürütülen projeye, Türkiye Ihracatçilar Meclisi ve Ticaret Bakanligi da katki veriyor.

Proje, asirlik dokumalari sandiklardan çikarip, tasarim dünyasina tasimayi ve ekonomik degere dönüstürmeyi amaçliyor. Proje kapsaminda ayrica geleneksel dokumalarin aslina uygun üretilerek yerel kalkinmanin da desteklenmesi planlaniyor.

- 151 çesit dokuma türü sergilenecek

Projenin ilk etkinligi olarak gerçeklestirilen sergide, bölgesel rotalar izlenerek, Türkiye'nin çesitli bölgelerinden bir araya getirilen 151 çesit dokuma türü sergilenecek. Sergide ayrica koleksiyoner Yusuf Iyilik'in koleksiyonundaki Osmanli kumaslarindan parçalar yer alacak.

Prof. Dr. Hülya Tezcan, Prof. Dr. Aydin Ugurlu ve Prof. Dr. Mehmet Akalin'in danismanligi, Ayse Dizman'in koordinatörlügü ve Günes Güner'in küratörlügü ile gerçeklestirilen sergide, genç tasarimcilarin, geleneksel kumaslardan ilhamla olusturdugu tasarimlarla zaman tünelinde gezilebilecek.

Sergide dokuma sanatçilari Aydin Ugurlu'nun Doga Üçlemesi, Elisabeth Strub Madzar'in Pa ve Umay Ana isimli iki eseri, Servet Senem Ugurlu'nun Anadolu Tanriçalari dokuma heykelleri olmak üzere dokuma sanatlari da sergilenecek.

Serginin zaman tüneli olarak isimlendirilen alaninda, Mehmet Demir, Mert Çelebi, Senem Kula ve Rümeysa Kis'in geleneksel dokumalari gelecege tasiyabilecek tasarimlari yer alacak. Sergi, 3 ay boyunca haftanin 6 günü ziyaret edilebilecek.

- 397 yöresel kumas veri tabanina islendi

Proje kapsaminda, akademik arastirmalar sonucunda "Osmanli Saray Kumaslari" ve "Anadolu Yöresel Kumaslari" basliklarinda Türkiye'nin kumas haritasini olusturan 397 yöresel kumas tespit edilerek özellikleri veri tabanina islendi.

Ayrica, Marmara Üniversitesince, yöresel dokumalar bilimsel yöntemlerle analiz edilerek, dogal boya ile renklendirme çalismalarinin yani sira dokumalari iyilestirecek AR-GE faaliyetleri yürütüldü. Bu kapsamda Antep Kutnu, Ankara Sofu, Sal Sapik, Rize Bezi/Feretiko, Ehram, Beledi ve Denizli Buldan gibi dokumalar dünyaya tanitilacak. Kutnu'nun renk ve deseni, Ankara Sofu'nun ipeksi yumusakligi, Üsküdar Çatmasi'nin desen ve renkleri, Denizli Buldan Bezi'nin dogal boyali dokumasinin çagdas tasarimlara dönüstürülmesi hedefleniyor.

Çalismayla "Dokuma Kültürü Rotalari" ve "Yasayan Müzeler" olusturularak kültür turizminin de canlandirilmasina katki saglanmasi planlaniyor. Türk dokumaciliginin, bir zanaat olarak yasatilmasini saglamanin yaninda prestijli bir ticari faaliyete dönüsmesi amaçlaniyor.

- Yerel dokuma faaliyetlerinin canlandirilmasi da hedefleniyor

Anadolu'nun geleneksel ve unutulan dokumalarinin, aslina uygun olarak yeniden üretilerek, modern tasarimlarla dünyaya tanitilmasi, sürdürülebilir ve doga dostu tekstil ürünlerinin gelistirilmesi, kadin istihdaminin artirilmasi, yerel üretimin desteklenmesi, akademik is birlikleri ile dokumalarin arastirilmasi, gelistirilmesi, bitkisel boyama, yerel dokuma faaliyetlerinin canlandirilmasi, moda tasarimcilarinin ve sektörün dikkatinin çekilmesi de projenin hedefleri arasinda yer aliyor.

Cumhurbaskanligi Bestepe Sergi Salonu'nda açik olacak sergi kapsaminda, "Geleneksel ve Yöresel Dokumalarin Farkli Açilardan Degerlendirilmesi", "Bir Kültürü Yasatmak, Dokuma Zanaati ve Cografi Isaretler", "Türk Dokumasinda El Ele Vermek" basliklarinda paneller düzenlenecek. Panellere, akademisyenler, yerel yönetim temsilcileri, tekstil sektörü temsilcileri, dokuma ustalari, moda ve tasarim dünyasindan isimler katilacak.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile