TBMM Genel Kurulunda, CHP'nin, "ihalelerde yasal sorumluluğunu yerine getirmediği ve kamunun zarara uğratılmasına göz yumduğu" gerekçesiyle Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan hakkında verdiği gensoru önergesinin ön görüşmeleri başladı.
Görüşmelere geçilmeden, CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, gensoru görüşmesinin Meclis televizyonundan yayınlanmamasını eleştirdi. Özel, "Görülüyor ki İçtüzük'te Genel Kurulun çalışmalarının yayınlanmasına ilişkin atfedilen yaklaşım, Mecliste karşılık bulmuyor." dedi.
TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın, İçtüzük'te Meclis çalışmalarının yayınlamasıyla ilgili "TBMM önemli ve özel haller saklı kalmak kaydıyla" ibaresinin bulunduğunu anımsatılarak, "Meclisin rutin çalışma saatlerinin dışında, önceki dönemde grup toplantıları, bütçe görüşmeleri, 23 Nisan ve 1 Ekim'de Meclisten istisnasız olarak yayın yapılmış. TBMM ile TRT arasındaki protokolün aynısı İçtüzüğe dercedilmiş. Gensoru ya da genel görüşme günlerinde yayın yapılmamış." ifadesini kullandı.
HDP ve MHP Grup başkanvekillerinin de yayın yapılabileceği yönünde görüş bildirmesi üzerine, TBMM Başkanvekili Aydın, bu konuda karar verme yetkisinin olmadığını söyleyerek, birleşime ara verdi ve grup başkanvekillerini görüşmeye çağırdı.
Aranın ardından, TBMM Başkanvekil Aydın, konunun, TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın partilerin grup başkanvekilleriyle bir araya gelerek ya da Başkanlık Divanı toplantısında ele alınacağını söyledi.
-"Gidecek yargı mı bıraktınız?"
Gensorunun imza sahibi olarak söz alan CHP İstanbul Millletvekili Aykut Erdoğdu, "Dünyanın en büyük inşaat yolsuzluğu olan üçüncü havalimanındaki yolsuzluklarla, havuzcu müteahhitlere 4,5 milyar Avro haksız kazanç sağlandı. Bu, Türkiye'deki her bireyden 250-300 TL almak demektir." iddiasında bulundu.
Kendilerine "Niye gensoru veriyorsunuz." diye sorulduğunu aktaran Erdoğdu, "Bu halk yoksulluktan kırılırken, bu konularla ilgili gensoru vermeyelim de ne yapalım? Gidecek yargı mı bıraktınız? Metal yorgunluğu diye bir şey yok, çürüme ve bozulma söz konusu. Çürümüş bir düzenle karşı karşıyayız. Beytülmala el uzatılmış durumda." dedi.
-"Delik deşik oldu"
MHP Bursa Milletvekili İsmet Büyükataman, kamu kaynaklarının etkin ve ekonomik kullanılmasına yönelik en etkili araçlardan birinin Kamu İhale Kanunu olduğunu bildirdi.
Fırsat eşitliğinin sağlandığı şeffaf ihale süreçlerinin, ektin, verimli ve ekonomik sonuçlar doğuracağını belirten Büyükataman, şöyle devam etti:
"Kamu İhale Kanunu'nda bugüne kadar geçen süreçte pek çok değişiklik yapılmış ve bu çerçevede haklı olarak eleştiriler de beraberinde gelmiştir. Bu değişikikler sonucu Kamu İhale Kanunu'nun temel ilkeleri zedelenmiş, hırpalanmış, deyim yerindeyse delik deşik olmuştur. İhale mevzuatında yapılan değişikliklerle birçok işe istisna ve muafiyet getirilmiş olması, kamu kurumlarının doğrudan alım yapabilmesine olanak sağlanması, kamu vicdanında ihalelerin istenilen şekilde yönlendirildiği kanaatinin oluşmasına neden olmuştur. İstisnai yöntemleri genel uygulama haline getirmek doğru değildir.
Kamu ihalelerinin yasalara uygun, yolsuzluğa yol vermeyecek ya da çeşitli suiistimallere yol açmayacak şekilde uygulanması milli görevdir. Bürokratlarımız ihale kanununu önlerinde bir engel olarak görmemeliler. Kamu İhale Kanunu'nun, gelinen noktada, son kez, kamu vicdanını tatmin edecek şekilde değiştirilmesi ve elden geçirilmesi zaruri hale gelmiştir."
Büyükataman, MHP Grubunun Gensorunun aleyhinde oy kullanacağını ifade etti.
-"Pazarlık usulü ihale"
HDP Mardin Milletvekili Erol Dora, Kamu İhale Kanunu'nda yüzün üzerinde değişiklik yapıdığını, kanunun getiriliş amacının terk edildiğini öne sürdü.
Dora, "İhalelerin pazarlık usulüyle yapıldığına ve kamu kaynaklarının usulsüz şekilde özel teşebbüse aktarıldığına tanıklık etmekteyiz." dedi.
İhalelerin şeffaflık, rekabetçilik ilkeleri gözardı edilerek yapılmaya başlandığını savunan Dora, şunları kaydetti:
"Ulaştırma Bakanlığının, pazarlık usulü ihaleyi bir istisna olmaktan çıkararak yaygın hale getirilmesini ibretle görmekteyiz."
-Ulaştırma, Denizcilik Ve Haberleşme Bakanı Arslan Hakkındaki Gensoru
CHP'li Erdoğdu: 'Metal yorgunluğu diye bir şey yok, çürüme ve bozulma söz konusu' HDP'li Dora: 'Kamu kaynaklarının usulsüz şekilde özel teşebbüse aktarıldığına tanıklık etmekteyiz' MHP'li Büyükataman: 'Kamu İhale Kanunu'nun, son kez, kamu vicdanını tatmin edecek şekilde değiştirilmesi zaruri hale gelmiştir'.