Kanal Istanbul Projesi temeli Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in katilimiyla gerçeklesiyor. Temel atma törenine helikopterle gelen Cumhurbaskani Erdogan, burada bekleyen kalabaligi selamladi. Vatandaslarla selamlasan Erdogan, daha sonra törenin yapilacagi alana geçti. Istiklal Marsi’nin okunmasi ve saygi durusuyla baslayan törende ilk olarak Ulastirma ve Altyapi Bakani Adil Karaismailoglu bir konusma gerçeklestirdi.
“Türksat 5A uydumuz; hizmet vermek için gün sayiyor. Sizlerin tesrifiyle 28 Haziran Pazartesi günü uydumuzu hizmete aliyoruz”
Türkiye’nin son 19 yilda ulasim ve iletisim altyapisini gelistirmek için olaganüstü yatirimlar gerçeklestirdiklerini aktararak sözlerine baslayan Bakan Karaismailoglu, “Bazilarinin hayal dedigi, bazilarininsa hayal bile edemedigi; Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Osmangazi Köprüsü, Avrasya Tüneli, Çamlica Kulesi, Marmaray, Istanbul Havalimani, Istanbul-Izmir, Ankara-Nigde ve Kuzey Marmara Otoyollari gibi nice dev ulastirma projelerini tamamladik ve milletimizin hizmetine sunduk. Bu projelerin yani sira; Bölünmüs yol uzunlugumuzu 6 bin kilometrelerden 28 bin 200 kilometrenin üzerine çikardik. Geçit vermeyen daglari tünellerle, vadileri köprülerle astik. Ülkemizi yüksek hizli tren hatlari ile ördük havalimani sayimizi 56’ya yükselttik, sizin de ifade ettiginiz gibi ‘hava yolunu halkin yolu’ yaptik. Türksat 5A uydumuz; hizmet vermek için gün sayiyor. Sizlerin tesrifiyle 28 Haziran Pazartesi günü uydumuzu hizmete aliyoruz. Haberlesme alaninda da attigimiz adimlar ve yaptigimiz yatirimlarla ülkemizin çagin ötesine geçmesi için çalismalarimizi sürdürüyoruz” diye konustu.
Yürütülen çalismalarin ülkenin ekonomisinin kalkinmasina katki sundugunu vurgulayan Bakan Karaismailoglu, “Halkimizin daha çevreci ve konforlu bir ulasim hizmeti almasina, imkan vermistir. Hiç süphesiz ulastirma sektörünün en önemli bilesenlerinden birisi su yollari ve denizcilik alani. Günümüzde ise yilda ortalama 45 bin geminin geçtigi Istanbul Bogazindaki; Gemi trafigindeki artis, gemi boyutlarinin büyümesi ve özellikle, akaryakit gibi tehlikeli maddeleri tasiyan tanker geçislerinin artmasi, dünya mirasi Istanbul üzerinde büyük baski ve tehdit olusturuyor. 54 Iskelede günde 500 bin yolcu tasiyan sehir içi vapur ve feribotlar içinde çok ciddi kaza riski söz konusu. Istanbul Bogazi’ni kullanan gemilerin güvenli geçisi için yillik kapasitesinin 25 bin oldugu düsünüldügünde; bugün yaklasik 45 bin olan, önümüzdeki yillarda 78 bine çikacak olan gemi trafik yükünün Istanbul Bogazi’nin seyir, can, mal ve çevre güvenligini nasil tehdit ettigi daha iyi anlasiliyor” dedi.
“Kanal Istanbul ile Türkiye’nin denizyolu tasimaciligindaki rolü güçlenecek; Karadeniz, Ticaret Gölü hâline dönüsecektir”
Geçtigimiz hafta, seyir halindeki kargo gemisinin bir balikçi teknesine çarpmasi sonucu iki balikçinin kaybettigini hatirlatan Bakan Karaismialoglu, “Bunlar Istanbul Bogazi’nda alternatif bir geçis güzergahina ne denli ihtiyaç oldugunu apaçik gösteriyor. Mühendislik çalismalarinda 204 bilim insaninin görev aldigi Kanal Istanbul, tamamlandiginda basta Istanbul Bogazi ve çevresindeki vatandaslarimizin can ve mal güvenligini saglamasi, Bogazin tarihsel ve kültürel dokusunun korumasinin yani sira; Istanbul Bogazi’nin trafik yükünü hafifletecektir. Similasyonlarimiza göre Kanal Istanbul, seyir güvenligi açisindan Istanbul Bogazi’ndan 13 kat daha güvenli olacak. Kanal Istanbul ile Türkiye’nin denizyolu tasimaciligindaki rolü güçlenecek; Karadeniz, Ticaret Gölü haline dönüsecektir. Ülkemiz, uluslararasi ulastirma ve lojistik koridorlarindan daha fazla pay alacak ve küresel ticarette daha etkin rol oynayacak. Istanbul Havalimani, Kuzey Marmara Otoyolu, limanlar, demiryolu baglantilari ve dünyanin en büyük projelerinden biri olan Kanal Istanbul Dünyayi Türkiye’ye baglayacaktir” dedi.
Törende daha sonra AK Parti Genel baskan Vekili Binali Yildirim bir konusma gerçeklestirdi. Yildirim, "Su anda 27 Nisan 2011 tarihinde kamuoyuyla paylastiginiz çilgin projenin açiklandigi günkü heyecanini yasiyorum. Kanal Istanbul projesi üzerinden maalesef kamuoyunu olumsuz algi olusturmak için firsat kollayanlar oluyor. Biz bunlari biliyoruz. Dünyanin en büyük havalimaninin yaparken de ayni itirazlar. Havalimanini yapmayin. Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nü yapmayin diyerek kafa tutmaya kalkmislar, pazarlik yapmaya çalismislardir. Simdi karsi çikanlar en önce kullananlar oldu. Türkiye’de hep öyle oluyor. Karsi çikanlar sonra en önce kullanirlar. Biz hizmeti herkes için yapiyoruz. Bu proje sadece Türkiye’nin projesi degil bölgenin projesidir. Istanbullu emniyete alacak önemli bir projedir. 1930 yilinda boyu en fazla 120 metre olan en fazla 3 bin gemi geliyordu. Bugün bu sayi 40 binin üzerinde. Gemi boyu da 350 metrenin üzerine çikmis. Tasinan yükün büyük çogunlugu da patlayici madde, dogalgaz Biz Istanbul tarih kültür sehrimizi Istanbulluya kaldin. Vatandaslarimiz bogazinin güzelligini hem denizden hem de karadan endise tasimadan yasasin istiyoruz. Proje bu kadar hayati öneme sahip. Neden bugüne kaldi diye konusuyorlar. Çünkü bilim adamlari her yönüyle konuyu arastirdi. Tüm yönüyle ele alindi. 9 bin sayfadan fazla raporlar hazirlandi. Bu proje Montrö’ye aykiri düsmüyor. Bu proje Türkiye Cumhuriyeti’nin egemenliginde bir su yolu ve etrafindaki yapilasma ile bir yasam merkezi kültür ve Istanbul’un zenginlik merkezi haline geliyor. 7 tepeli Istanbul’a 7 projeyle yapalim denizi. Avrasya dedik yaptik, Marmaray dedik, yaptik, Yavuz Sultan Selim köprüsü hizmete girdi, Istanbul Ankara hizli antren hizmete girdi, Istanbul Izmir Osmangazi otoyolu hizmete girdi, dünyanin en büyük havalimani hizmete girdi" dedi.
Ulastirma Ve Altyapi Bakani Karaismailoglu Açiklamasi 'Türkiye'nin Denizyolu Tasimaciligindaki Rolü Güçlenecek'
Kanal Istanbul Projesi temel atma töreninde konusan Ulastirma ve Altyapi Bakani Adil Karaismailoglu, "Kanal Istanbul, seyir güvenligi açisindan Istanbul Bogazi’ndan 13 kat daha güvenli olacak. Kanal Istanbul ile Türkiye’nin denizyolu tasimaciligindaki rolü güçlenecek; Karadeniz, Ticaret Gölü haline dönüsecektir” dedi.