İşe başlama hikayesini anlatan 43 yaşındaki İzzet Kahraman, “Akdeniz Üniversitesi Makine Teknikerliği bölümü mezunuyum. Ağaç işlerine sürekli merakım vardı. İlk olarak okul bitince kendi mesleğimi yaptım daha sona yaşam şartları ve biraz da kendi isteğimle mesleğimi bıraktım ve bu işe yöneldim. Ağabeyimle birlikte ağaçtan alışılmışın dışında tasarımlar yapıyoruz. Ağabeyim de Hacettepe Üniversite Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği mezunu. Ağabeyim mühendis olmasından dolayı bu işe girdik. Biz müşterinin isteğine göre tasarımlar yapıyoruz. Bahçe mobilyaları, ev ve iş yerlerine istenilen türde mobilya ürünleri yapıyoruz. Son 3 yıldır arı kovanı yapıyoruz. Arı kovanlarına talep var” dedi.
“Biz çıraklıktan gelmedik”
Bu işe başladığında bu kadar talep olmayacağını düşündüğün söyleyen Kahraman, “Biz bu işe girdiğimizde bu kadar talep olacağını düşünmedik. Standartların üzerinde tasarım ürünleri yapıyoruz. Tasarım bilgisi bu işte çok önemli. Ağaca şekil vermek ve işlemek zordur. Çünkü ağaç doğal bir malzemedir. Biz çıraklıktan gelmedik. Ama şimdiki gençlerde bir meslek öğreneyim diye bir şey yok. Bu iş gücüne dayalı ve enerji gerektiren bir meslek. Her zaman dikkatli olmak lazım. Benim çalıştığım makinede benden başkası çalışmaz” diye konuştu.
Özel işler yaptıklarını söyleyen Kahraman, “Biz büyük işlere girmiyoruz, özel işler yapıyoruz. İşler bize geliyor. Bize gelen kişi ne istediğini söylüyor. Biz de onun isteğine göre çalışmalar yapıyoruz ve kendisine gösteriyoruz. Onayladığı zaman istediği özel mobilyayı yapıyoruz. Ağaç eski zamanlardan kalma bir malzeme. Bu meslek bitmez. Bir şekilde bu devam edecek. Çünkü fabrikanın da yapamayacağı işler oluyor. Ustalık bitmez” ifadelerini kullandı.
Üniversite Mezunu Mobilyacılar
Kırklareli’nin Lüleburgaz ilçesinde özel tasarım mobilya işi yapan üniversite mezunu İzzet Kahraman, bu işe çıraklıktan gelmediğini fakat şimdiki gençlerin meslek öğrenmek istemediğini ifade etti.