Üniversite Ögrencilerine, Ev Kiralamada 'Sözlesme' Hatirlatmasi

Üniversite Ögrencilerine, Ev Kiralamada 'Sözlesme' Hatirlatmasi

Üniversite ögrencilerinin ev kiralarken dikkat etmesi gereken hususlar konusunda uyarida bulunan uzmanlar, kesinlikle kira sözlesmesi yapilarak, ögrencilerin kendi haklarini güvenceye alabileceklerini ve huzur içinde üniversite hayatlarini geçirebileceklerini ifade etti.

Okullarina yeni baslayacak üniversite ögrencileri, okul kayit islemlerini tamamlamasin ardindan barinma için yer telasina düstü. Bazi ögrenciler devlet ve özel yurtlarda kalmayi bazi ögrenciler ise evlerde kalmayi tercih ediyor. Uzmanlar, ögrencilerin begendikleri evler için emlakçilarla görüsmenin ardindan magdur olmamak için sözlesme yapmalarini, sözlesme imzalanirken emlakçinin noterden Kira Yetkisi Sözlesmesi olmasi gerektigini, eger emlakçinin bu sözlesmesi yok ise ev sahibi ile sözlesme yapmalari gerektigi konusunda hatirlatmada bulundu.

Konya Emlakçilar Odasi Baskani Sedat Altinay, kiralama yapacak ögrencilerin prosedür neyse ona uymalari gerektigini belirtti.

Altinay, “Tasinmaz Ticareti Yetki Belgesi olan emlak ofislerinden yapacaklari kiralamalarda; kira kontratlari, kiralayan kisi, kiraya veren ev sahibi, kefili ile birlikte kontrat düzenlenir. Tahliye taahhütnamesi alinir. Onun haricinde de ilk ayi pesin ödemek kaydiyla 11 aylik da senet düzenlenir. Ögrencilerimiz buna uysunlar. Vatandaslarimizdan bazi ev sahipleri, memur kefil, esnaf kefil veya tanidik birilerinin olmasini özellikle sart kosuyorlar. Kendilerine uygun kimler varsa, esitlik ilkesine uygun olarak bir kefille sözlesmelerini yapabilirler” dedi.



“Evi bosaltma talebinde bulunamaz”

Ögrencilerin kira sözlesmesini yapmasinin ardindan emlakçi ve ev sahibi tarafindan evlerinden çikarma talebi ile gelemeyeceklerini hatirlatan Altinay, “1 yillik sözlesme yapilir. 1 yillik yapilan sözlesmeden sonra taraflar 11. ayin dolumunda eger noterden ihtarname çekmezler ise otomatik olarak kontrat kendisini 1 yil daha yenilemis olur. Ev sahibi gelir, hem ögrencilere hem de kiracilara evimi bosalt, ‘memur kefil getirmedin, bize uyan sartlarda bir kefil getirmedin’ diye bosaltma talebinde bulunamaz. Herhangi bir sikinti yasayan ögrencilerimiz için hem emlakçilar odasi olarak hem de ticaret il müdürlükleri olarak gereken neyse yapilir” seklinde konustu.



Ögrencilerin, ev kiralarken dikkat etmesi gerekenler

Ögrencilerin, sözlesme yaparken dikkat etmesi gereken hususlari da aktaran Altinay, “Ögrencilerin evi kiralarken birinci dikkat edecekleri; evin kendilerine uygun olup olmadigina bakacaklar. Evi begendilerse mutlaka sözlesme yaparken emlakçida Kira Yetkisi Sözlesmesi, yok ise mal sahibini çagirip mutlaka imzasini kendisine attirmalari gerekir. Mal sahipleri imzaladiktan sonra Dogal Afet Sigortalari Kurumu (DASK) Zorunlu Deprem Sigortasini yaparlar. Ögrenciler; elektrik, dogalgaz ve su aboneliklerini de bu sekilde yapmis olurlar. Özellikle tutacaklari yerlerde binadaki güvenlik ortami ögrencilerimize uygun mu degil mi onlara da dikkat ederlerse kendileri için daha iyi olacaktir” diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile