Tanıtıma, AK Parti İzmir Millet Vekili İlknur Denizli, İzmir Valisi Cahit Kıraç, Vali Yardımcısı İbrahim Ballı, Vali Yardımcısı Mustafa Harputlu, Urla Cumhuriyet Başsavcısı İhsan Kamil Akçadırcı, Urla Belediye Başkanı M. Selçuk Karaosmanoğlu, 9 Eylül Üniversite Rektörü Prof. Dr. Mehmet Füzün, İYTE Rektörü Prof. Dr.Mustafa Güden ve Urla AK Parti İlçe Başkanı Tarkan Bakırlı katıldı.
Saat 10.00'da Urla Klozamenai yağ işliğinden tanıtıma başlandı. Yağ işliği kazı ekibinden Alim Ertan İplikçi, “5000 yıl önce İyon’lar tarafından inşa edilen yağ işliği dünyanın ilk yağ işliklerinden birisidir. İyonlar buraları terk ettikten sonra uzun yıllar kullanılmayan işlik ve yerleşim alanları zamanla toprak altında kalmıştır. Daha sonraları üzerlerine yerleşim alanları kurulmuştur. 1992 yılında başlayan kazı çalışmalarına Güven Bakır hoca başkanlık yaptı. 2005 yılında yağ işliği birebir inşa edildi bugünkü konumuna geldi. Yağı presle sıkarak elde ediyoruz. Yan binamızda depo alanı idi orada anforalara doldurulan yağlar gemilerle sevk ediliyordu” dedi.
Yağ işliğinden ayrılan heyet Urla İskele Balıkçı Barınağında Pera Otelde sabah kahvaltısı yaptı. Denizden yapılacak olan gezi denizin uygun olmamasından dolayı iptal edildi. Gezi karadan araçlarla gidilerek devam etti. İkinci gezi alanı 1850’li yıllarda Fransızlar tarafından inşa edilen tahaffuzhane oldu. Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Müdürlüğü Urla Müdürü Şaban Koçoğlu, “Tahaffuzhanenin 1850’li yıllarda Fransızlar tarafından yapıldığını biliyoruz" dedi.
Koçoğlu, bu tahaffuzhanelerden dünyada 3 adet olduğu ve sadece Urla'da bulunan tahaffuzhanenin ayakta kaldığını belirtti.
Koçoğlu, Osmanlı döneminde yurt dışından gelen gemilerin önce buraya gelerek yolcularının özel raylı araçlarla salona alınarak hala faal olan 3 adet buhar kazanlarında dezenfekte olduğunu, daha sonra doktor kontrolünden geçtiklerini, hastalık yoksa yollarına devam ettiklerini hastalık varsa tedavisi bitene kadar adada kaldıklarını, ölenlerin ise dinlerine uygun şekilde adadaki mezarlığa gömüldüklerini söyledi.
Son gezi alanı Urla İskelesi'nde bulunan ve halen kazı çalışmaları karada ve denizde devam eden Limantepe kazı alanına gidildi. Ankara Üniversetesi Öğretim Görevlisi ve Kazı Başkanı Hayat Erkanal, Limantepe kazı alanında kazıların devam ettiğini sualtı ve karadan çıkan tarihi eserlerin İzmir Müzesinde sergilendiğini, Sualtı kazılarından çok miktarda arkolojik değeri olan eserlerin çıkarıldığını belirtti.
Su altından çıkarılan bir eserin kopyalarından Vali Cahit Kıraç’a ve AK Parti Millet Vekili Nesrin Denizli’ye hediye etmesi ile gezi sona erdi.
Urla Tanıtım Grubu Urla’yı Tanıttı
Urla Kaymakamı Şehmus Günaydın Başkanlığında Urla Tanıtım Grubu bugün, Urla ilçesinin tarihi dokusu oluşturan 3 önemli yeri tanıttı.