Uzmanindan Okula Yeni Baslayan Çocuklarin Ailelerine Öneriler

Uzmanindan Okula Yeni Baslayan Çocuklarin Ailelerine Öneriler

Ilk kez okula baslayan çocuklarin okula uyum sürecinde ebeveynlere önerilerde bulunan Uzman Klinik Psikolog Enise Öziç, “Okula ve sinifina alismasi 1-2 hafta sürebilir. Acele etmeyin. Zamanla okul ortaminin güvenli oldugunu hissetmeye baslayacaktir. Eger bu alisma evresi 3 haftayi geçerse uzman destegini devreye alin” dedi.

Liv Saglikli Yasam Merkezi’nden Uzman Klinik Psikolog Enise Öziç 1. sinifa baslayan ögrencilerin ebeveynlerine tavsiyelerde bulundu.

“Ögretmenini tanimasi konusunda yardimci olun”

Çocuklarin ögretmeniyle iliskileri konusunda önerilerde bulunan Uzm. Klnk. Psk. Öziç, “Ögretmeniyle bag kurmasini destekleyin; iletisimde olun, ögretmenini tanimasi konusunda yardimci olun. Okula ve sinifina alismasi 1-2 hafta sürebilir. Acele etmeyin. Zamanla okul ortaminin güvenli oldugunu hissetmeye baslayacaktir. Eger bu alisma evresi 3 haftayi geçerse, uzman destegini devreye alin. Sizin kayginizin çocugunuzu etkileyecegini unutmayin. Bazen sadece sizden dolayi kaygili olacaklar. Ben hissettirmiyorum diye düsünmeyin. Çocuklar her seyi çok iyi hisseder. Böyle bir sorununuz varsa sosyal çevrenizden destek alin ya da uzman destegine basvurun” diye konustu.



“Ayrilik kaygisi olan çocuklarda süreç daha zordur”

Ayrilik kaygisi yasayan çocuklarin alisma evrelerinin diger çocuklara göre daha uzun sürecegini söyleyen Uzm. Klnk. Psk. Öziç, “Ona zaman verin. Birakip kaçmak, kandirarak gitmek gibi durumlardan kaçinin. Alisma evresini kolaylastirmak adina Audrey Penn’in Avucundaki Öpücük gibi kitaplar tam da bu çocuklarimiza göre, bu kaynagi birlikte okuyabilirsiniz. Kitaplar ve hikâyeler çocuklari ve bence yetiskinleri dahi sakinlestirip belirsizligi ortadan kaldirabilir, duygu yönetimini kolaylastirabilir. Okul kaygisini konu almis hikâye ve kitaplardan bol bol faydalanin. Kimse ile asla kiyaslamayin. Her çocugun hizi farklidir. Kimseyi ona sürekli örnek göstermeyin. Onun yerine ‘bak düne göre çok daha iyisin biliyor musun’ seklinde onu kendindeki pozitif davranis degisimlerini hatirlatin” seklinde konustu.



“Çocugunuzu destekleyin”

Ailelerin çocuklara kendi kendine yalniz oldugu zamanlarda kullanabilecegi bir egzersiz ögretebilecegini söyleyen Öziç, "Bu konuda bir bas etme stratejisi olan güvenli yer egzersizi kullanilabilir. Bir kagit ve boya kalemleri ile rahat resim çizecegi bir masaya geçin. Ona su yönergeyi verin; ‘Herkesin kendini güvende ve huzurlu hissettigi bir yer ya da durum vardir. Sen de kendini güvende huzurlu hissettigin bir yerin resmini çizmeye ne dersin, bu yer gerçek bir yer de olabilir hayali bir yer de’ seklinde düsünmesine izin verin. Istedigi kisiyi ve istedigi nesneleri oraya alabilir. Istedigi gibi de çizebilir. Onu biraz desteklemek isterseniz, zorlandigini fark ederseniz ona sevdigi nesneleri, kisileri, durumlari hatirlatabilirsiniz. Çizme islemi bittiginde su yönergeyi iletin; ‘Çok güzel, eline saglik, peki bu güvenli alanina eklemek istedigin herhangi bir sey var mi?’ Varsa eklesin, yoksa su sorulari her birinin cevabini aldikça sirayla sorun; bu resme bakmak sana hangi duyguyu veriyor su an? Peki, bu duygulari su anda bedeninde nerede hissediyorsun? Hadi gel, bu resmi aklinda tut, sana hissettirdigi bu duygulari ve bedenindeki bu hisleri fark et ve kendine kelebek dokunuslarini yap. 3-5 set dokunus yaptiktan sonra durup su an nasil oldugunu sorun. Su an bu resme bakmak nasil hissettiriyor? Neler fark ediyorsun buna odaklan, diyerek bir set daha yapin. Pozitif geribildirim birkaç kez alana kadar devam edin. (Eger güvenli yerini düsünürken negatif bildirim yaparsa da su yönerge ile güçlendirin; peki burayi daha güvenli hale getirmek için neye ihtiyacin var? Buraya baska ne eklemek istersin ?” Sonra diger adimlar ile ayni yönergeleri takip edin.) Ve sonra bu güvenli yere bir ipucu kelime bulmasini isteyin. Yönergeniz su olsun; ‘Hangi kelime ile bu yeri hatirlamak istersin?’ Buldugu ipucu kelimeyi içinden tekrar ettirerek bir set daha yapip ona bu güzel bas etme kaynagini kendini iyi hissetmedigi her zaman yapabilecegini iletin. Kendinize bile bu çalismayi yapabilirsiniz” ifadelerini kullandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile