Uzmanlardan Enfeksiyonlara Karsi Ögrencilere Propolis Önerisi

Uzmanlardan Enfeksiyonlara Karsi Ögrencilere Propolis Önerisi

Uzmanlar, saglikli bir egitim-ögretim yili geçirmek için alinmasi gereken önlemlere deginerek, propolise dikkat çekti. Bilimsel çalismalara göre propolisin düzenli tüketiminin bagisiklik sistemini güçlendirerek hastaliklardan korunmaya ve hastalik döneminde de çabuk iyilesmeye yardimci oldugu ifade edildi.

“Üçlü salgin dönemi” olarak da isimlendirilen bu dönemde Covid-19 virüsünün yeni varyanti Eris, RSV virüsü ve Influenza virüsü bir arada görülebiliyor. Üçlü salgin nedeniyle acil servis ve polikliniklere basvuran hasta sayilarinin artis gösterdigi bu dönemde ebeveynler ise, çocuklarinin saglikli ve güvende bir egitim-ögretim yili geçirmeleri için bagisiklik sistemini dogal olarak güçlendirmenin yollarini ve salgindan korunmak için nasil tedbir alabileceklerini merak ediyor.

“20 saniye boyunca eller sabun ile yikanmalidir”

Çocuk Sagligi ve Hastaliklari Uzmani Dr. Elif Pinar Çakir, bagisiklik destekleyici önerilerde bulunarak, “Öncelikle çocuklarin asilari her zaman güncel tutulmali ve egitim-ögretim faaliyetlerinde aksamalar minimum düzeye indirilmeli. Çocuklarimiza el hijyenine dikkat edilmesi gerektigini uygulamali olarak ögretmeliyiz. Her yemekten önce ve sonra, her tuvalete giriste ve çikista en az 20 saniye boyunca eller sabun ile yikanmalidir. Simdilik istege bagli olmakla birlikte virüs ve bakterilerden korunabilmek için maske kullanimina yine özen gösterilmeli. Özellikle hastalik döneminde kapali ortamlarda bulunan kisiler mutlaka maske kullanmalidir. Sinif ortami, toplu bulunulan alanlarda korunmasi için önlemler alinmalidir. Çocuklarin her gün hastalik belirtileri açisindan gözlemi gerek ebeveynler gerek ögretmenler tarafindan yapilmali, hasta çocuklarin okula gönderilmemesi saglanmalidir. Ayrica okulun bu konudaki kontrol politikalarina da mutlaka uyulmalidir” dedi.



“Çocuklar propolisi günde en az 10 damla tüketmeli”

Tüm bu tedbirlere ek olarak bagisiklik sisteminin desteklenmesi ve enfeksiyon hastaliklari ile etkili bir mücadele için çocuklarin saglikli beslenmesine ve uyku düzenine özen gösterilmesi gerektigine dikkat çeken Çakir, “Saglikli beslenmede koyu yesil yaprakli sebze ve meyvelerin tüketimine, mevsiminde meyve ve sebze tüketimine, C vitamininden ve antioksidanlardan zengin beslenmeye, bol su içmeye, yasina uygun yeterli protein, karbonhidrat ve yag bakimindan dengeli bir beslenme düzeni uygulanmasina dikkat edilmelidir. Yeterli ve dengeli beslenmeye ek olarak bagisiklik sistemini dogal olarak desteklemek üzere çocuklarin her gün 10 damla, yetiskinlerin ise her gün 20 damla Anadolu propolisini su, süt, meyve suyu, bal, pekmez, yogurt gibi gidalarla birlikte tüketmesini öneririm. Ihtiyaç halinde bu miktarlar dört kata kadar arttirilabilir” ifadelerine yer verdi.

“Düzenli propolis tüketen çocuklar daha az hastalik geçiriyor”

Ari Ürünleri Uzmani Gida Yüksek Mühendisi Dr. Asli Elif Tanugur Samanci ise açiklamasinda su ifadelere yer verdi:

“Propolisin bagisiklik sistemini desteklemek ve hastaliklardan korunmak için çok uzun yillardir Misirlilar ve Yunanlilar tarafindan kullanildigini biliyoruz. Propolisi hastalik dönemlerinde de tüketmeye devam etmeliyiz çünkü, propolis, içeriginde bulunan degerli fenolik ve flavonoidler sayesinde antiviral, antibakteriyel, antioksidan özellik göstererek hastalik süresini kisaltmaya ve belirtileri azaltmaya destek oluyor. Bu konuda yapilmis pek çok bilimsel çalisma mevcuttur. Örnegin, 2016 yilinda, Italya’da yapilan bilimsel bir çalismada propolisin; orta kulak iltihabi, farenjit, bronsit, tanisi almis 56 hasta çocuk üzerindeki etkisi arastirilmistir. Çalismanin sonucunda, 1 yil boyunca 75 mg propolis takviyesi kullaniminin çocuklarda orta kulak iltihabi ve viral farenjitin siddetinin azaldigi, ates düsürücü ve iltihap önleyici ilaçlarin kullaniminin azaldigi, trakeit, bronsit ve rinosinüzit gelisme oraninin düstügü ve hastalik nüksünün azaldigi görülmüstür. Çalismanin verileri, çocuklarda düzenli propolis tüketiminin bagisiklik sistemini destekleyerek hastaliklarin tekrarlamasini azaltmaya yardimci olabilecegini göstermektedir.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile