Vakad'dan Kadın Cinayetlerine Tepki

Vakad'dan Kadın Cinayetlerine Tepki

Van Kadın Derneği (VAKAD), geçen hafta genç bir annenin 14 yaşındaki bir çocuk ile ilişkisi olduğu iddiasıyla öldürülmesine tepki gösterdi.

Hizmet verdikleri konteynırın önünde düzenlenen basın açıklamasını dernek adına Sema Bağış yaptı. Geçtiğimiz hafta Van'ın Çaldıran ilçesinde bir kadının daha namus adı altında öldürüldüğünü hatırlatan Bağış, 23 yaşındaki A.H.'nin 14 yaşındaki bir çocukla ilişkisi olduğu iddiasıyla öldürüldüğünü belirterek, 'Yıllardır aile içi şiddete dikkat çekmeye çalışıyoruz. Namus adına işlenen cinayetlere karşı mücadele ediyoruz. Kadınların öldürülüp bunun nedenselleştirilmesine sonuna kadar karşıyız. Adınakıskançlık, ihanet, namus ve aile onuru diyerek kadınlar öldürülüyor. Kadını öldürmek için öne sürülen nedenlerin sonu gelmiyor. Nedenselleştirmenin yanı sıra her katliamın ardından kendilerince bir senaryo yazıyorlar. 14 yaşındaki bir çocuktan bile kıskanılıp önce işkence uygulanıp sonra öldürülen A.H.'den geriye 2 yaşında bir kız çocuğu kaldı. O çocuk şu an annesini öldüren zihniyetin eliyle büyüyor. Kim bilir yarın o çocuk hangi bahaneler öne sürülerek şiddet görecek veya öldürülecek? ' dedi.

Öldürülen A.H.'nin ailesinin bu duruma son derece tepkili olduğunu belirten VAKAD Gönüllüsü Sema Bağış, ailenin doğurup büyüttükleri kızlarının hangi nedenle olursa olsun öldürülmesini kabullenemediklerini, namus, töre, şeref, onur gibi hiçbir kavramın kızlarının öldürülmesi için neden olmaması gerektiğini söylediklerini vurguladı. Bağış, 'A.H.'nin ailesi bunun adının erkeklik, namus olmadığını söylüyor. Bizim yıllardır arkasında durduğumuz bu sözleri bugün kızı öldürülen bir aile söylüyor. Yarın öbürgün başka kadınlar böyle nedenlerle öldürülmesin diye bu davayı katiller hak ettikleri cezayı alıncaya kadar takip edeceklerini belirtiyorlar. Aile kızları ölse bile onun arkasında olduklarını belirtiyor. Bu bizim için son derece önemlidir. Çünkü öldürülen kişinin suçlu olarak gösterilmesine alışkın olduğumuz toplumda bu tür refleksler görmek son derece umut vericidir. Öldürülen kadın suçlu değildir, suçlu olan kadını öldüren zihniyettir. Bunun için o zihniyetin cezalandırılması gerekir. Bu yüzden budava süresince kızlarını yalnız bırakmayan aileyi biz de yalnız bırakmayacağız ve Van Kadın Derneği olarak davayı her aşamasında takip edeceğiz ' şeklinde konuştu.

Düzenlenen basın toplantısına katılan A.H.'nin ağabeyi Ahmet Ağcakaya ise sadece adalet istediklerini söyledi. Az sayıda kadının katıldığı basın açıklamasını çok sayıda polis takip etti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile