Vali Tavli Açiklamasi 'Samsun Adeta Bir Açik Hava Müzesi'

Vali Tavli Açiklamasi 'Samsun Adeta Bir Açik Hava Müzesi'

Samsun Valisi Orhan Tavli, "Uzak ve yakin geçmiste birçok medeniyete ev sahipligi yapmis kadim bir dünya sehri olan Karadeniz’in incisi Samsun’umuz, geçmisten izler tasiyan çok sayida tarihi ve kültürel mirasiyla adeta bir açik hava müzesidir" dedi.

Samsun’da faaliyet gösteren ve yapimi devam eden organize sanayi bölgelerinin (OSB) yürüttükleri çalismalar, kentin ve bulunduklari ilçelerin tanitimina katki saglamak için yapabilecekleri çalismalar, arkeolojik kazi çalismalarina verebilecekleri desteklerin görüsüldügü istisare toplantisi Vali Orhan Tavli’nin baskanliginda gerçeklesti. Toplantida konusan Vali Tavli, "Atakum ilçesi Çatmaoluk ve Kulacadag Mahalleleri arasinda kuzey, güney ve batisi Karadere Çayi ve kollariyla sinirlanan yüksekçe bir platonun ilk yamacinda kurulan kalenin ortasinda höyük oldugu tahmin edilen bir yükselti bulunmaktadir. 1906 yilinda yapilan kazilarda Akalan Kalesi’nde çok sayida çanak-çömlek ve pismis toprak mimari kaplama levhasi çikmistir. Buluntular Istanbul Arkeoloji Müzesi’nde korunmaktadir. Bafra ilçemizde bulunan ve yaklasik olarak 2300 yillik bir yapi oldugu düsünülen Asarkale ve Kaya Mezarlari Kizilirmak Vadisi içerisinde Altinkaya Baraji yakinlarindadir. Sahil bandindan iç bölgelere dogru uzanan ticaret yolu güzergahlarinin güvenligini saglamak amaciyla kurulmus bir kale olan bu kültür mirasimizda, ana kayaya oyulmus sekilde üç adet kaya mezarligi bulunmaktadir. Asgari 6 bin yillik tarihin izlerini tasiyan Oymaagaç’in, Hititler’in kutsal sehri Nerik oldugu bilinmektedir. Bugüne kadar yapilan kazilarda yer alti merdiveni, kutsal çesme ve çivi yazisi tabletler gibi yüzlerce kiymetli eser bulunan bu bölgede Kalkolitik Döneminin ve Demir Çagi’nin izlerine rastlanilmistir. Kazilar sirasinda, tapinak olarak kullanildigina inanilan ve sonunda bir pinar bulunan tünele de ulasilmistir. Yürütülen arkeolojik kazilarda çikarilan beyin ameliyati yapilmis insan iskeletleriyle Samsun saglik tarihinin baslangici olarak da kabul edilen Ikiztepe Höyügü Hitit öncesi ilk Tunç Çagi’nin Geç Kalkolitik Döneminin izlerini de barindiran birçok arkeolojik ve kültürel deger tasimaktadir" diye konustu.

Toplantiya ayrica Ikiztepe Kazi Baskani Istanbul Üniversitesinden Doç. Dr. Aslihan Beyazit, Kazi Baskan Yardimcisi Burçin Afsar, Asarkale Kazi Sorumlulari OMÜ Doç. Dr. Kasim Oyarçin, Doç. Dr. Hasan Tahsin Selçuk, Oymaagaç Kazi Baskan Yardimcisi OMÜ Doç. Dr. Mehmet Ali Yilmaz, Akalan Kalesi Yüzey Arastirmasi Baskani OMÜ Dr. Michael Deniz Yilmaz, Yeni OSB Müdürü Oguz Keles, Merkez OSB Müdürü Hakan Tütüncüoglu, Gida OSB Müdürü Serhat Semizoglu, Bafra Karma OSB Müdürü Ismail Hakki Koç, Bafra Sera OSB Müdürü Hamit Bozer, Çarsamba OSB Müdürü Mehmet Dalgiç, Havza OSB Müdürü Hasbi Altuntas, Kavak OSB Müdürü Oguzhan Sarioglu, Terme Karma OSB Müdürü Gülahmet Kus, Vezirköprü Karma OSB Müdürü Murat Karaaslan ve Samsun Müzesi Müdürü Kenan Sürül katildi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile