Van, 80 Bin Kadın Okur-Yazarla Türkiye Birincisi

Van‘da ‘Ana-Kız Okuldayız’ kampanyası çerçevesinde 3 yıl içinde 59 bin kişi okur-yazar oldu. Böylelikle Van, rakamsal oranda okuma-yazmayı öğrenmede Türkiye birincisi oldu.

Van‘da ‘Ana-Kız Okuldayız’ kampanyası çerçevesinde 3 yıl içinde 59 bin kişi okur-yazar oldu. Böylelikle Van, rakamsal oranda okuma-yazmayı öğrenmede Türkiye birincisi oldu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan‘ın eşi Emine Erdoğan himayelerinde başlatılan ‘Ana-kız Okuldayız‘ kampanyası kapsamında Van‘da açılan kurslarda okur-yazar olan kadınlara sertifikalarının verilmesi için Van Ticaret ve Sanayi Odası Tuşba Toplantı Salonu‘nda bir tören düzenlendi. Törende bir konuşma yapan Vali Münir Karaloğlu, Başbakan Erdoğan‘ın eşi Emine Erdoğan himayelerinde başlatılan ‘Ana-Kız Okuldayız‘ kampanyası kapsamında geçen yıl 80 bin kadının okur-yazar hale geldiğini söyledi. Bu rakamla Türkiye birincisi olduklarını aktaran Karaloğlu, ‘‘Bu başarıda milli eğitim müdürlüğü ve yetkilileri, okul müdürleri, öğretmenler, köy ve mahalle muhtarlarının önemli katkısı vardır. Hepimizin ilk öğretmeni annelerimizdir ve ilk dersi onlardan alırız. Kadınımızı ve kızımızı okuma ve yazmadan mahrum bırakmaya hiç hakkımız yok” dedi. Okuma yazma bilmediği için tek başına sokağa çıkamayan, hastaneye gidemeyen ve kendini ifade edemeyen bir kadın için bu durumun bir engel ve özür olduğunu anlatan Karaloğlu, kadınları ve kızları engelli ve özürlü hale getirmeye kimsenin hakkının olmadığını söyledi.

“OKUL ÖNCESİNDE YÜZDE 5 OLAN ORAN 2 YIL İÇİNDE YÜZDE 86’YA ÇIKTI”

Geçmiş yıllarda bir takım sebeplerle okuma yazma bilmeyenlere ve onları okur-yazar yapmamış olmanın bazı sebeplerinin olabileceğine ifade eden Karaloğlu, şunları kaydetti:‘‘Geçmişte devlet olarak imkanlarımız olmamış olabilir. Ailelerimiz çocuklarını imkansızlıktan göndermemiş olabilir. Ama bugün hem devlet kaynak gücümüz, personelimiz ve yetişmiş elemanız var. Artık vatandaşa düşen de devletin bu çabasına katkı vermek. Açmış olduğumuz bu kurslara katılımı artırmak.‘‘

Kurslara katılan kadınlara teşekkür eden Vali Karaloğlu, ‘‘Okuma yazma öğrenen anneler, çocuklarını mutlaka okula göndersinler. Sizin çektiğiniz sıkıntıları ve yaşadığınız zorlukları çocuklarınız, kızlarınız çekmesin. Maddi gücünüz olmasa da devlet olarak sizin çocuklarınızı tüm ihtiyaçlarını karşılama ve okutma imkanları var. Her çocuğumuza istediğimiz her noktada anaokulu açacak imkanımız var. Biz 2002’de yüzde 5’lerde olan çağ nüfusunu ana okullarındaki okullaşma oranını 2 yıl içinde yüzde 86’lara getirdik. Bizim devlet olarak artık bu imkanımız var. Bize ne olur sizlerde destek verin. Katık verin. Eğitimin problemini bu toplumun gündeminden tamamen çıkaralım. Artık biz bunları konuşmayalım istiyoruz‘‘ şeklinde konuştu.

"TEKERLEKLİ SANDALYE İLE OKUMA-YAZMA ÖĞRENDİ"

Van genelinde devam eden okuma yazma kurslarına 10 bin kişinin devam ettiği belirtildi. Bu kursları başarıyla tamamlayan 150 kadına sertifikaları ve ödüllerini Vali Karaloğlu, eşi Sevim Karaloğlu, Vali Yardımcıları Hüseyin Demirbaş, Meral Demirbaş, İl Milli Eğitim Müdürü Ali İhsan Sayılır ve Halk Eğitim Merkezi Müdürü Nedim Cacim tarafından verildi. Bu arada anadan doğma bedensel engelli olan ve tekerlekli sandalye ile kurslara giderek okur-yazar olan Kader Oğuz isimli bayanın başarı belgesini Vali Karaloğlu’nun eşi Sevim Karaloğlu, hediyesini ise Vali Münir Karaloğlu verdi. Vali Karaloğlu eşiyle birlikte ödül ve başarılı belgesini verdiği kuriseyerlerle hatıra fotoğrafı çektirdi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile