Van'da Motosikletli 112 Ekipleri Göreve Hazir

Van'da Motosikletli 112 Ekipleri Göreve Hazir

Van’da yogun trafik veya minibüs ambulanslarin ulasamadigi yerlere daha hizli sekilde ulasmak ve ilk müdahaleyi yapmak için motosikletli ambulanslar görev yapiyor.

Saglik Bakanligi tarafindan trafigin yogun oldugu veya araç trafigine kapali bölgelerde ilk müdahalede bulunmak gayesiyle kullanilan özel donanimli motosiklet ambulanslar hayat kurtaracak. Vakalara kisa sürede içinde ulasan ekipler, ilk müdahaleyi yaptiktan sonra yarali veya hastanin saglik durumuna duruma göre görevi diger yatakli ambulanslara devrediyor. Ilk müdahale konusunda önemli bir görevi yerine getiren motorize ekipler, ulasimi zor en kalabalik sokaklarda bile 3 dakika gibi kisa bir sürede vakaya ulasabiliyor.

Konuya iliskin konusan Paramedik Muammer Direk, motosiklet ambulanslarin 2009 yilinda Saglik Bakanligi’nin baslatmis oldugu proje çerçevesinde ülke genelinde 62 adet motosikletle göreve baslandigini hatirlatti. Van’da da 4 motosiklet olarak aktif olarak görev yaptiklarini ifade eden Dilek, “Kara ambulanslarinin ulasamadigi dar sokaklar, park bahçeler, sahil kesimleri, mesire alanlari, ara kalabalik sokaklarda görev yapmaktayiz. Vakaya ulasma süremiz sehir içinde kalabaliklar sokaklarda 3 dakika maksimum süreyle sinirlidir. Trafik problemimiz bulunmamaktadir. Kara araçlarinin ulasmakta zorluk çektigi gibi kirmizi isiklar, kaldirimlar, park alanlari, mesire alanlarinda bekleme yapmadan hizli bir sekilde ulasabiliyoruz. Genel bilgilerini aldiktan sonra muayenesine basliyoruz. Ardindan vital bulgularini degerlendiriyoruz. Degerlendirme çerçevesinde hastane nakli gerekiyorsa kara ambulansi istiyoruz. Gerekmiyorsa yerinde müdahalesini yapiyoruz. Yillik ortalama 700 ile bin sayisi arasinda, yaz döneminde yaptigimiz vaka sayisi bulunmaktadir. Van’da sezon diger illere göre daha kisa sürüyor Mayis ayinda basliyoruz. Eylül, Ekim, eger hava yagislari ve soguk olmazsa bunu uzatmaya çalisiyoruz. Uzatabildigimiz kadar devam ediyoruz” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile