Van'da 'Tüm Yönleriyle Tarihi Samran Kanali'nin Gelecegi' Çalistayi Yapildi
Van'in Edremit ve Gürpinar belediyeleri isbirligiyle "Tüm Yönleriyle Tarihi Samran Kanali'nin Gelecegi" konulu çalistay düzenlendi.
Edremit Belediyesinden yapilan açiklamaya göre, ilçedeki bir otelde gerçeklestirilen çalistaya katilan Vali ve Büyüksehir Belediye Baskanvekili Mehmet Emin Bilmez, tarihi Samran Kanali'nin herkes için farkli bir anlam ifade ettigini söyledi.
Tarihi kanalin yok olmamasi ve her yönüyle yasayabilmesi için tüm kentin buna sahip çikmasi gerektigini belirten Bilmez, söyle konustu:
"Vatandasin, kurumlarin sahip çikmadigi, sadece bir kurumun çikip bütün bu fonksiyonlari bünyesinde barindirdigi kanali yasatmasi mümkün degildir. Onun için hiç kimsenin topu digerine atmadigi resmin gerçek boyutunu görmemiz lazim. Her kurum, her kesim biraz empati yaparak, diger paydaslarin da yerine kendini koyarak, ortak bir çözüm bulmamiz gerektigine inaniyorum. Bu kanalimizi yasatacagiz, sahip çikacagiz. Kültürel bir zenginlik olarak muhafaza edecegiz. Kitaplarda ismi ne olursa olsun, halk arasindaki dili de yasatmamiz lazim."
- "Samran'i kurutursak tarihi bizi affetmez"
Edremit Belediye Baskani Ismail Say ise 3 bin yillik tarihi olan, geçmisten bugüne sulama kanaliyla, tarihiyle ve geçtigi her yere hayat vermesiyle bilinen Samran Kanali için bir araya geldiklerini aktardi.
Van'in içme suyu kaynagi olan, geçtigi bölgede yesil iz birakan Urartu döneminin en önemli eserinden söz ettiklerini dile getiren Say, "Konunun tüm taraflari bu masanin etrafinda bir araya gelmis durumda. Gürpinar Bejingir kaynagindan dogan, Edremit'ten geçen ve nihayetinde Van Gölü'ne dökülen bir kanaldan söz ediyoruz. Biz, 3 bin yil boyunca akan, bu memlekete anlam vermis, su anda da Van'in ve Edremit'in yesilinin 3'te 2'sine hayat veren Samran Kanali'ni kurutursak tarih bizi affetmez. Ama koruma altina alirsak, her kurum kendi tanimli görevini yerine getirirse, bu kanali memleketimize, bölgemize ve ülkemize kazandirmis olacagiz." diye konustu.
- "Hem kültürel hem de tarimsal anlamda bu degerimize sahip çikmaliyiz"
Gürpinar Belediye Baskani Hayrullah Tanis da Gürpinar ilçesindeki kaynakla Van'in hem içme hem de sulama suyunu karsiladiklarini belirterek , "Bizim hem kültürel hem de zirai anlamda bu degerimize sahip çikmamiz gerekiyor. Bütün paydaslar burada. Bizler Hem Edremit hem de Gürpinar belediyeleri olarak Samran ile ilgili çok ciddi projeler gelistirdik. Bu projelerimizden biri olan 'bisiklet yolu' hayata geçtiginde Edremit'ten bisiklete binen bir vatandasimiz Gürpinar'a kadar tarih esliginde gidebilecektir. Sporu, tarihi ve turizmi bir arada yasatmayi hedefliyoruz. Bu konuda ilgili bakanliklarla görüsmelerimiz devam ediyor. Bu toplantiya ev sahipligi yapan Edremit Belediye Baskani Ismail Say'a tesekkür ediyorum." ifadelerini kullandi.
Konusmalarin ardindan Edremit Belediye Baskanligi tarafindan hazirlanan Samran Kanali ile ilgili slayt sunum ve 'Samran Kanali Peyzaj Projesi'nin videosu izlendi.
DSI 17. Bölge Müdürü Ayhan Sahna ile VASKI Genel Müdürü Ülker Cem Kaplan'in katilimcilari bilgilendirdigi toplantida, Samran Kanali'nin gelecegi ile ilgili komisyon kurulmasi ve komisyonda yer alacak paydaslarin belirlenmesine karar verildi.
Toplantiya, Gürpinar Kaymakami Fatih Kayabasi, Van Büyüksehir Belediyesi Genel Sekreteri Mehmet Fatih Çelikel, Karayollari 11. Bölge Müdürü Hasan Ali Arslan, Van Tarim ve Orman Müdürvekili Abdulkerim Yücel, Van Kültür ve Turizm Il Müdürvekili Abdurrahman Sahin, Edremit Ilçe Tarim ve Orman Müdürü Çagatay Mirahmetoglu, Van Kültür Varliklarini Koruma Bölge Kurulu Müdürü Necmettin Bayhan, Van Müze Müdürü Erol Uslu, DAKA Genel Sekreteri Halil Ibrahim Güray ve çok sayida akademisyen katildi.