Van Ve Bitlis'teki 11 Belediye Van Gölü Için Ortak Hareket Edecek
Büyüksehir Belediyesi Genel Sekreteri Mehmet Fatih Çelikel: 'Van Gölü'nün etrafinda yasam ve hizmet kalitesini arttiracagiz. Bu kapsamda göle kiyisi olan bütün belediyelerimizle çalisma yürütüyoruz. Kati atik tesisleri insa ediyoruz. Atik su aritma tesisi olmayan ilçelerimiz kalmayacak' Edremit Belediye Baskani Ismail Say: 'Van Gölü kirlenmesin söylemi yetmiyor. Bunu bir uygulamaya dökmek gerekir. Bu anlamda son yillarin en önemli çalismalarini yürütüyoruz' Tatvan Belediye Baskani Mehmet Emin Geylani: 'Makinelerini geçen yil yeniledigimiz Illeri Biyolojik Aritma Tesisi'ni yüzde 100 verimli çalisir hale getirdik. Altyapiya dahil olmayan 2 caddemizi de sisteme entegre ettik. Altyapinin bitmesiyle atiklar yüzde 100 aritilarak göle birakilacak'
ABD Havacilik ve Uzay Ajansinin (NASA) düzenledigi "Dünya Turnuvasi" adli çevrim içi fotograf yarismasinda astronot Kate Rubins'in uzaydan çektigi fotografinin birinci seçilmesi, Van Gölü konusundaki duyarliligin artmasini sagladi.
Göle kiyisi olan Van'in Büyüksehir, Edremit, Ipekyolu, Gevas, Tusba, Ercis ve Muradiye ile Bitlis'in Adilcevaz, Ahlat ve Tatvan ilçelerindeki belediyeler, "Van Gölü Havzasi Koruma Eylem Plani" kapsaminda olusturulacak "Van Gölü Belediyeler Birligi" çatisi altinda çalisma yürütme karari aldi.
Yillardir aritilmadan göle desarj edilen atik sularin neden oldugu kirliligin önlenmesi için harekete geçen belediyeler, bu kapsamda atik su aritma ve kati atik entegre tesislerini kisa sürede devreye almak, göl ve çevreyle uyumlu projeler gelistirmek için çalismalara basladi.
- "Atik su aritma tesisi olmayan belediyemiz kalmayacak"
Büyüksehir Belediyesi Genel Sekreteri Mehmet Fatih Çelikel, AA muhabirine, Van Gölü'nün temiz kalmasi için yürütülen çalismalarin çok degerli oldugunu söyledi.
Bu sayede göl çevresinde insanlara daha kaliteli bir yasam alanlari olusturacaklarini belirten Çelikel, sunlari kaydetti:
"Van Gölü'nü temiz tutmak adina 2 yil önce ihalesi yapilan Ileri Biyolojik Aritma Tesisimizi Sayin Emine Erdogan ile Çevre ve Sehircilik Bakani Murat Kurum'un katilimiyla devreye aldik. Bununla is bitmiyor. Yilardan beri atik su göre desarj ediliyor. Mevcutta olusan bu kirlilik sahil bandindan hem kötü kokuya sebep oluyor hem de hayati olumsuz etkiliyor. Bu kapsamda da dip çamur temizligine basladik. 20 milyon lira bir bütçeyle gölün dip temizligini yapacagiz. Çalismalarla gezilecek yerlerin daha nezih, daha ferah olmasini saglayacagiz. Gelen misafirlerimize daha güzel bir ortam sunacagiz. Dip çamuru temizligiyle de kapali havzada suda yasayan ve su üstünde bulunan canlilar için yasam alani daha kaliteli hale gelecek. Van Gölü'nün etrafinda yasam ve hizmet kalitesini arttiracagiz. Bu kapsamda göle kiyisi olan bütün belediyelerimizle çalisma yürütüyoruz. Kati atik tesisleri insa ediyoruz. Atik su aritma tesisi olmayan ilçelerimiz kalmayacak."
- " Van Gölü kirlenmesin demek yetmiyor"
Edremit Belediye Baskani Ismail Say ise son günlerde Van Gölü'nün gelecegi için tarihi adimlarin atildigini ifade etti.
Bölgenin en büyük degeri olan gölün gelecek nesillere daha temiz birakilmasi için el birligiyle çalisacaklarini dile getiren Say, "Aritma tesisinin insa edilmesi, göl çevresinde ahirlarin yikilmasi ve sahil bandinin yapilmasi gibi çalismalar yürüttük. Van Gölü kirlenmesin söylemi yetmiyor. Bunu bir uygulamaya dökmek gerekir. Bu anlamda son yillarin en önemli çalismalarini yürütüyoruz." dedi.
Bakanliklari, belediyeleri, ilgili kurum ve kuruslari Van Gölü'nün gelecegi için harekete geçirdiklerini aktaran Say, sunlari söyledi:
"Kiyi seridini halkin ortak kullanimina sunmak için elimizden geleni yapacagiz. Kiyi seridindeki alanlarin yüzde 95'i ortak alanlar olacak. Yürüyüs, bisiklet yollari ile ahirlardan ve kirlilikten arindirilmis bir sahil bandi olacak. Temizlenmemis, kokan bir gölün oldugu yerde hiç kimse durmaz ve o sehrin de bir anlami olmaz. Bu anlamda tüm havzada bu duyarliligi olusturmaya çalisacagiz. Göle kiyisi olan belediyelerimizi dolasarak Van Gölü Belediyeler Birligi çalismasi baslatiyoruz. Bir litre yag binlerce ton suyu kirletebiliyor. Bu anlamda sahilde gemi atiklarini teslim aliyoruz ve ekonomiye kazandiriyoruz. Çok önemli sifir atik çalismalarimiz var. Insallah Ipekyolu, Tusba ve Edremit'te ortak çalismayla tüm halkimizi sahille bulusturacagiz."
- "Dere yataklarinda da çalisma baslattik"
Ahlat Belediye Baskani Abdulalim Mümtaz Çoban da Van Gölü havzasinin büyük bir ekolojik zenginlige sahip oldugunu vurguladi.
Van Gölü'ne sahip çikmak için birçok projeyi hayata geçirdiklerini belirten Çoban, "Ileri Biyolojik Aritma Tesisimiz 11 yildir devrede. Belediye olarak iyi bir rehberlik yaptik. Aritma tesisi konusunda 11 yildir bütün belediyelerimize çagrida bulunduk. Van buna dahil oldu. Yakin zamanda göl civarindaki belediyelerimizde böyle bir sorun kalmayacak. Ayni zamanda kar, yagmur ve sel sularinin getirdigi taskinlar ayni ölçüde göle zarar veriyor. Bu kapsamda dere yataklarinda da çalisma baslattik. Gölün kirletilmemesi adina daha çok proje ve çalisma yürütecegiz." seklinde konustu.
- "Yüzde 100 aritilmis su göle birakilacak"
Tatvan Belediye Baskani Mehmet Emin Geylani ise "Van Gölü Eylem Plani" kapsaminda belediyelerin gölün temizligi için daha çok proje üretmesi gerektigini dile getirdi.
Gölün kapali havza olmasi nedeniyle sikintilarin yasanmaya basladigina dikkati çeken Geylani, sunlari kaydetti:
"Tatvan'da yogun bir altyapi çalismasina basladik. Makinelerini geçen yil yeniledigimiz Illeri Biyolojik Aritma Tesisi'ni yüzde 100 verimli çalisir hale getirdik. Altyapiya dahil olmayan 2 caddemizi de sisteme entegre ettik. Altyapinin bitmesiyle atiklar yüzde 100 aritilarak göle birakilacak. Tüm belediyelerin atik su tesislerini devreye almasiyla Van Gölü eski maviligine kavusacak. Yil sonuna kadar su aritmayla ilgili islemlerin tamami bitecek. Dip temizligiyle birkaç yilda Van Gölü yine eskisi gibi tertemiz olacak. Çok geç kalmis degiliz. Eylem planinin erken baslamasi umut verici. Özellikle Marmara'da yasanan kirlenmeleri de örnek görürsek isin ne kadar isabetli oldugunu gördük."