Yabanciya Gayrimenkul Satisinda 2025 Eylem Plani Açiklandi

Cumhurbaskanligi Yatirim Ofisi Baskan Yardimcisi Ahmet Ihsan Erdem: '2003'ten bu yana toplamda 225 milyar dolar düzeyinde uluslararasi dogrudan yatirim çektik. Bunun 57 milyar dolarlik kismi gayrimenkul yatirimlarindan olusmaktadir' ITO Baskani Sekib Avdagiç: '(2025'te yabanciya konut satisinda) Istanbul için 10 milyar dolarlik yabanci yatirim geliri hedefliyoruz' GIGDER Baskani Ömer Faruk Akbal: 'Gayrimenkul Ihracati 2025 Stratejik Eylem Plani'nin, 2020'de 6 milyar dolar olarak gerçeklesen yabanciya mülk satis gelirini yillik 20 milyar dolara tasiyacagina inaniyoruz' '(Bu hedefe ulasmak için) eylem planimizi 4 ana baslik altinda kurguladik. Bunlar, 'gayrimenkul ihracati ekosisteminin olusturulmasi', 'etkili tanitim', 'gayrimenkul alim süreçlerinin hizlandirilmasi' ve 'güven saglayan hukuki haklarin temini' basliklarini tasiyor' 'Sadece Istanbul ve Antalya'yi degil, Türkiye'nin çok farkli bölgelerini ön plana çikarmayi hedefliyoruz'

Cumhurbaskanligi Yatirim Ofisi Baskan Yardimcisi Ahmet Ihsan Erdem, "Ülke olarak 2003'ten bu yana toplamda 225 milyar dolar düzeyinde uluslararasi dogrudan yatirim çektik. Bunun 57 milyar dolarlik kismi gayrimenkul yatirimlarindan olusmaktadir." dedi.

Gayrimenkul Yurt Disi Tanitim Dernegi'nin (GIGDER) 1. Olagan Genel Kurulu gerçeklestirilirken, toplanti kapsaminda "Gayrimenkul Ihracati 2025 Stratejik Eylem Plani"nin tanitimi da yapildi.

Etkinligin açilisinda konusan Erdem, Türkiye'nin güçlü ve saglam temellere dayanan ekonomisiyle, salgin sonrasi uluslararasi yatirimcilarin degisen ihtiyaçlarina cevap verebilecek çesitlilige sahip firsatlar sundugunu söyledi.

Türkiye'nin halihazirda otomotivden ilaca, petrokimyadan makineye, gayrimenkulden finansal hizmetlere, gidadan bilisime, havaciliktan savunmaya kadar birçok sektörde üretim, yatirim ve Ar-Ge üssü konumunda oldugunu dile getiren Erdem, ülkenin sundugu avantajlardan bahsetti.

Erdem, son yillarda Türkiye'nin gösterdigi büyüme performansinda insaat sektörünün önemli pay sahibi oldugunu kaydederek, sözlerini söyle sürdürdü:

"Özellikle her alanda hayata geçen kamu yatirimlariyla insaat sektörü bu konumunu muhafaza etmektedir. 2020'de insaat sektörünün GSYH içindeki payi yüzde 5,4, gayrimenkul aktivitelerinin payi ise yüzde 6,2 olmustur. Uluslararasi dogrudan yatirimlara baktigimizda gayrimenkul sektörünün ülkemiz için ne denli önem arz ettigini bir kez daha vurgulama imkanina sahibiz. Ülke olarak 2003'ten bu yana toplamda 225 milyar dolar düzeyinde uluslararasi dogrudan yatirim çektik. Bunun 57 milyar dolarlik kismi gayrimenkul yatirimlarindan olusmaktadir."

Erdem, Mütekabiliyet Yasasi, vatandaslik hakki gibi önemli gelismelerle uluslararasi yatirimcilara gayrimenkul satisinda ciddi ivme yakalandigini anlatti.

- "Yabanciya gayrimenkul satisi ihracat sayilsin"

Istanbul Ticaret Odasi (ITO) Baskani Sekib Avdagiç ise GIGDER'in 2025 için koydugu 20 milyar dolarlik gayrimenkul yatirimi hedefinin mütevazi oldugunu belirterek, "Biz, 2025 için, Istanbul'da birim fiyati 250 bin dolar olmak üzere, 40 bin konut satarak, 10 milyar dolarlik yabanci yatirim geliri hedefliyoruz." dedi.

Gayrimenkul alan yabancinin yaptigi harcamalardan bahseden ve konutla birlikte yatirimin halka halka arttigini dile getiren Avdagiç, Türkiye'de gayrimenkul alan yabancilarin çok büyük kisminin ayni zamanda bu ülkenin gönüllü bir elçisi oldugunu söyledi.

Avdagiç, yabanciya gayrimenkul satisindan saglanan gelirin çok önemli oldugunu belirterek, "Bu faaliyetin ihracat olarak sayilmasi için çok özel desteklerinizi (Hazine ve Maliye Bakan Yardimcisi Nureddin Nebati'ye ithafen) istirham ediyoruz. Bu çok önemli ve dogrudan bir gelir." diye konustu.

Istanbul'un gayrimenkul fiyatinda Avrupa metropollerinin gerisinde oldugunu anlatan Avdagiç, orta ve uzun vadede Istanbul'u daha kiymetli ve degerli bir noktaya tasima noktasinda adim atilmasi gerektigini vurguladi.

Avdagiç, yabanciya gayrimenkul satisinda yasanan gecikmelere deginerek, bu konuda sürecin hizlandirilmasi çagrisinda bulundu.

- Yabanciya gayrimenkul satisinda 2025 hedefi 20 milyar dolar

Gayrimenkul Yurt Disi Tanitim Dernegi (GIGDER) Baskani Ömer Faruk Akbal, Gayrimenkul Ihracati 2025 Stratejik Eylem Plani'nin, 2020'de 6 milyar dolar olarak gerçeklesen yabanciya mülk satis gelirini yillik 20 milyar dolara tasiyacagina inandiklarini söyledi.

Gayrimenkul sektörünün uluslararasi arenadaki itibarini güçlendirecek firsatlara odaklandiklari ve sürdürülebilir yeni politikalari katma degerli is birlikleri ile birlikte uygulamaya koyacaklari aydinlik bir dönemin arifesinde olduklarini dile getiren Akbal, salgina ragmen Türkiye'den konut talebinin bu yil da artmaya devam ettigini anlatti.

Ocak-mayis döneminde yillik bazda yabanciya satista yüzde 25'i asan artis yasandigini dile getiren Akbal, "Bu artis daha yüksek hedeflere ulasma konusunda bizi cesaretlendirdi. Asilanmayla toplumsal bagisikligin kazanilmasi, uçus trafiginin ve turizmdeki performansin kademeli olarak yükselmesi ile uluslararasi gayrimenkul satislarinda bu yil 50 bin adedin üzerine çikarak yeni bir rekoru görmemiz uzak gözükmüyor." diye konustu.

Akbal, 2025'te uluslararasi gayrimenkulde 20 milyar dolarlik satis hedefine ulasmak için eylem planlarini 4 ana baslik altinda kurguladiklarini ifade ederek, "Bunlar, 'gayrimenkul ihracati ekosisteminin olusturulmasi', 'etkili tanitim', 'gayrimenkul alim süreçlerinin hizlandirilmasi' ve 'güven saglayan hukuki haklarin temini' basliklarini tasiyor." ifadesini kullandi.

- "Konut yatiriminda Ingilizler konumu, Almanlar fiyati önemsiyor"

Ömer Faruk Akbal, AGS Global ile birlikte yürüttükleri "Yurt Disi Yatirimci Neden Türkiye'de Gayrimenkul Aliyor" baslikli arastirmanin sonuçlarina iliskin su bilgileri paylasti:

"Türkiye'de gayrimenkul satin alanlarin memnuniyet orani yüzde 83,2 gibi oldukça yüksek bir seviyede. Ülkelerin gayrimenkul satin alirken hangi özelliklerin belirleyici oldugu sorusuna verdigi çoklu yanitlara göre, Ingiltere yüzde 83,3, Ürdün yüzde 62,1 ile gayrimenkulün konumunu önemserken, Irak yüzde 75,7, Almanya yüzde 68, Cezayir yüzde 54,2, Iran yüzde 61,5 ile fiyati önemsiyor. Ülkelerin Türkiye'yi neden tercih ettikleri sorusuna verdikleri çoklu yanitlar incelendiginde, Suudi Arabistan yüzde 71,8, Rusya yüzde 77,8, Almanya yüzde 84 ile daha iyi bir iklimi ifade ederken, Irak yüzde 70,3 ile güveni ve istikrari, Cezayir ise yüzde 50 ile kültür, din ve sosyal yasami kriter olarak baz aliyor."

Akbal, arastirmalarin tüm hiziyla sürdügünü kaydederek, sektör için yine sürpriz sayilacak yeni bir çalisma olan Yabanciya Konut Satis Endeksi'ni de periyodik olarak kamuoyu ile paylasacaklarini bildirdi.

- "Araci kurumlara lisans sarti getirilmeli"

GIGDER Baskani Akbal, yabancilara gayrimenkul satisindaki magduriyetlerin önüne geçmek ve kaliteli hizmet standardini saglamak için egitim ve lisanslama mevzuatinin olusturulmasi gerektigini belirterek, "Yabanciya gayrimenkul satisina aracilik eden kurumlara lisans sarti getirilmesiyle ilgili bir yönetmeligin düzenlenmesini çok önemli görüyoruz." dedi.

Sektörde bir ilk olacak egitim ve sertifikalandirma çalismasi için GIGDER Akademi'yi kuracaklarini dile getiren Akbal, yerel ve uluslararasi is birlikleriyle yabanciya gayrimenkul tanitimi egitimini baslatacaklarini söyledi.

Akbal, "Bizi 2025 hedefine tasiyacak en önemli konulardan birini 'egitim' olarak görüyoruz. GIGDER Akademi ile 5 yillik sürede ABD ve Ingiltere'deki rakipleriyle boy ölçüsecek düzeyde egitim ve sertifika almis 5 bin uluslararasi gayrimenkul uzmani yetistirmis olacagiz." diye konustu.

Yabanciya gayrimenkul satisinin döviz kazandirici hizmet sayilmasi talebinde bulunan Akbal, "Sektörümüzün egitim, sertifika ve lisanslanma mevzuatini takiben olusturdugu yeni ekosistem, 'döviz kazandirici bir faaliyet olarak' hizmet ihracati kapsamina alinmali. 'Gayrimenkul tanitim hizmeti' vererek döviz kazandirici faaliyetlerde bulunan tüm araci ve danisman kurumlar hizmet ihracatçisi kapsamina alinmali. Gelistirici firmalara markali konutlari için Turquality kapsaminda destek verilebilir." açiklamasinda bulundu.

- GIGDER'in yeni dönem hedefleri

Ömer Faruk Akbal, 2025 hedeflerine ilerlerken, Iran ve Irak gibi güçlü olduklari pazarlarda etkinliklerini artiracaklarini, Hong Kong, Singapur ve Hindistan gibi Türkiye ile ilgili henüz farkindaligi olmayan önemli pazarlarda da yepyeni iletisim çalismalari baslatacaklarini söyledi.

Bu kapsamda arastirma ve saha çalismalarini referans alarak her ülkenin Türkiye ile ilgili beklentisi ne ise tanitimda ona özel bir strateji gelistireceklerini dile getiren Akbal, yepyeni bir bakis açisiyla, sadece Istanbul ve Antalya'yi degil, Türkiye'nin çok farkli bölgelerini ön plana çikarmayi hedeflediklerini vurguladi.

Türkiye Ticaret Merkezleri ile is birligine giderek, TIM'in Dubai, Londra ve Newyork'ta bulunan ticaret merkezlerinde tanitim ofisi kiralanmasini amaçladiklarini dile getiren Akbal, "Bu ofislerde ilgili pazarlara hitap eden Türk firmalarimizin tanitim ve sicak satis yapabilecegi, hukuk müsavirligi ve tapu hizmetleri ile desteklendigi bir sistem kurmayi hayal ediyoruz." diye konustu.

Akbal, "2025'te yurt disi gayrimenkul yatirimlarinin yüzde 20'sinin Afrika'dan, yüzde 20-25'inin Uzak Dogu'dan, geri kalaninin ise Orta Asya, Avrupa ve MENA bölgesinden gelecegini düsünüyoruz. Yani Orta Asya, Uzak Dogu ve Afrika satislarini hatiri sayilir seviyede artirmayi hedefliyoruz." ifadesini kullandi.

Yabanci yatirimcilarin olasi problemlerini daha henüz mahkeme sürecine tasimadan tespit edip gerekli aksiyonlari hizla almak için Uyusmazlik Çözüm Merkezi kurmayi istediklerini dile getiren Akbal, bu sayede sorunlari yüzde 70 azaltmayi hedeflediklerini vurguladi.

Akbal, salginla birlikte dijitallesmede yasanan artisa deginerek, dijital tanitim çalismalarina agirlik vereceklerini sözlerine ekledi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile