Yargı Reformu İçin Referandum Gündemde

Yargı Reformu İçin Referandum Gündemde

Yargı reformu konusunda AK Parti Artvin Milletvekili Ertekin Çolak, 'Muhalefet diyor ki uzlaşmayız. Uzlaşmazlarsa biz de milletle uzlaşırız' derken, CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, hükümetin bu konuda samimi ve dürüst olduğuna inanmadıklarını söyledi.

Son dönemde yargıda yaşanan tartışmaların ardından yargı reformu bir kez daha gündeme geldi. Başbakan Erdoğan, İspanya gezisi öncesinde yargı reformu konusunda önce muhalefetle uzlaşma arayacaklarını, uzlaşma sağlanamazsa Anayasa'da yapılacak değişikliği referanduma taşıyacaklarını açıkladı. Yargı reformu, Meclis'te de gündemin ön sıralarındaki yerini koruyor. Gazetecilerin konuyla ilgili sorularını cevaplayan AK Parti Düzce Milletvekili Metin Kaşıkoğlu, bununla ilgili bir şey söylemek için erken olduğunu belirterek, bu konuda siyasi partilerin oturup bir takım çalışmalar yapmaları gerektiğini ifade etti. Kaşıkoğlu, "Herkesin kabul etmesi gereken bir gerçek var ki ülkemizin süratle bir yargı reformuna ihtiyacı var. İnşallah bu anlamda Türkiye için en iyisi olur. Üzerinde bütün siyasi parti gruplarının bir araya gelip çalışmaları gereken çok önemli bir konu. Buna ihtiyaç olduğu noktasında görüş birliği oluşursa, modern demokrasilerde nasıl olması gerekiyorsa o yönde bir çözüm herhalde arkasından gelir" dedi.

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart ise AK Parti'nin hedefinin kendisine bağlı bir yargıyı oluşturmak olduğunu öne sürdü. Hükümetin idari aşamada bunu başardığını söyleyen Kart, şimdi hedefin yargıyı ele geçirmek olduğunu savundu. Kart, "Başbakan'ın bu söylemi bizim için sürpriz değil. Hükümetin bu konularda samimi ve dürüst olduğuna inanmıyoruz. En başta Başbakan'ın güven vermesi gerekiyor. Kamuoyunu yanıltan, bilgi kirliliği yaratmaya devam eden bir Başbakan kimliğiyle karşı karşıyayız. Hükümetin 'muhalefetle görüşeceğiz' yönündeki söylemlerinin hiçbir inandırıcı tarafı yok" şeklinde konuştu.

CHP İzmir Milletvekili Ahmet Ersin ise yargı reformu denilen şeyin, yüksek yargıda siyasallaştırma yönünde bir operasyon isteği olduğunu ileri sürdü. Bunun yargı reformuyla ilgisi olmadığını belirten Ersin, "Adalet Bakanı ve Müsteşarı HSYK'dan ayrılmayacak ama bu kurullara bazı yandaşları sokmanın yollarını arıyorlar. Bağımsız bir yargı yaratma çabası olsa biz de destekleyelim ama böyle bir çaba yok. Bu hükümetin yargı reformu yapmasını uygun görmüyoruz çünkü zaten kendisi sabıkalı bir parti. Sabıkalı bir kişiye siz paranızı teslim eder misiniz. Onun yapacağı bir yargı reformunu Türkiye kaldıramaz" diye konuştu.

AK Parti Osmaniye Milletvekili Durdu Mehmet Kastal da, AB normlarında bir yargı reformu yapmak gerektiğini belirterek, "İnşallah diğer gruplarla da görüşerek yargıyı bu normlara uydurmak gerektiği kanaatindeyim. Bu toplum kimin samimi olup olmadığını çok iyi biliyor" dedi.

AK Parti İstanbul Milletvekili İrfan Gündüz ise, "Muhalefet destek vermezse destek milletten gelir. Aslında sivil bir Anayasa'ya Türkiye hava gibi, kan gibi, su gibi muhtaç" diye konuştu. 1982 Anayasası ile Türkiye'nin ne AB'de, ne dünyada yerinin olmayacağını ifade eden Gündüz, yargıda çıkan krizin Türkiye'nin dış itibarını allak bullak ettiğine dikkat çekti. Gündüz, "Meclis'te çözülürse göçülür, çözülmezse millet çözer. Çözüm yolu bu" değerlendirmesini yaptı.

MHP Isparta Milletvekili Nevzat Korkmaz, bu tür, sistemi, rejimi yakından ilgilendiren konularda kesinlikle Parlamento'da bir uzlaşma, bir mutabakat aranması gerektiğini savundu. Bugüne kadar yaşanan hadiselere ve yasama sürecindeki tavırlarına bakıldığında AK Parti'nin iyi niyetli olmadığını gördüklerini belirten Korkmaz, "Meclis'te çoğunluğu var. Ne yapmak istiyorsa getirir ve biz de Parlamento'da görüşümüzü açıklarız" dedi.
BDP Diyarbakır Milletvekili Akın Birdal ise Başbakan'ın bu yaklaşımını önemsediklerini ve benimsediklerini vurguladı. Parlamento'da bu yönde bir mutabakatın sağlanmasını beklediklerini ifade eden Birdal, "Değilse referanduma gidilmelidir. Halkın hukuka, insan haklarına ve demokrasiye bağlılığı açığa çıkacaktır diye düşünüyorum" dedi.

AK Parti Artvin Milletvekili Ertekin Çolak, Türkiye'de hem bir Anayasa değişikliğine, hem de yargı reformuna ciddi bir şekilde ihtiyaç olduğunu hatırlatarak, "Herkes bu konuda hemfikir. Muhalefet diyor ki uzlaşmayız. Uzlaşmazlarsa biz de milletle uzlaşırız" şeklinde konuştu.

AK Parti Trabzon Milletvekili Kemalettin Göktaş ise demokrasiyi içine sindirmiş bir insanın ihtilal Anayasası ile yönetilmeyi istemeyeceğine işaret ederek, Türkiye'de kime sorulursa sorulsun herkesin Anayasa'nın değişmesini istediğini ifade etti. Nedense bu noktaya bir türlü varılamadığını dile getiren Göktaş, "Başbakan bu konuda kararlı olduğumuzu söyledi. Bu ihtiyacın giderilmesi gerekir. AB standartlarında bir yargı reformunun zaruri olduğu görülüyor. Bunlar yapılırsa bu tartışmalar kendiliğinden ortadan kalkmış olur. Muhalefet partizanlık anlayışıyla davranmamış olsaydı bu sıkıntıların çoğu bugün zaten olmayacaktı" diye konuştu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile