'Yeni Anayasa'daki 3 Madde Fabrikaları Greve Götürür'

Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Celal Kaya, söz konusu yeni Anayasa'nın yürürlüğe girmesiyle tekrar düzenlenecek 51

  Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği ( TAYSAD ) Yönetim Kurulu Başkanı Celal Kaya , söz konusu yeni Anayasa ' nın yürürlüğe girmesiyle tekrar düzenlenecek 51 . , 53 ve 54 . maddelerinin fabrikaları greve götüreceğini vurgulayarak , " Çok iyi ihracat yapabiliriz ama bu maddelerle nasıl ayakta kalabiliriz? Bunlar düzeltilmeli . Maddeler , farklı ücret politikalarına yol açacak ve çalışma hayatımızı da olumsuz yönde etkileyecek " dedi .
TAYSAD Yönetim Kurulu , Türk otomotiv sanayisine daha fazla katma değer oluşturabilmek için sektörün önemli şehri Bursa ' da otomotiv sanayicileriyle bir araya geldi . Bursalı sanayicilere çalışmaları hakkında bilgi veren TAYSAD Yönetim Kurulu Başkanı Celal Kaya , faaliyetlerinin büyük bir bölümünü Bursa ve bölgesine yaptıklarını söyledi . Kaya , otomotiv alanında 50 yıllık bir geçmişe sahip olan Bursa ' nın Türkiye ' de otomotiv sanayisinin kalbi olduğunu vurguladı . Son 10 yılda yapılan yeni yatırımlarla ihracat
rakamlarında ciddi artışların yaşandığını söyleyen Kaya , " İhracat rakamlarındaki artış , kalite ve üretim konusunda başarılı çalışmalar , Bursa bölgesindeki sanayimizi daha da ön plana çıkarmıştır . ' Ar-Ge ile Küresele ' sloganı altında yeni projeler gerçekleştirdik . TÜRKAK ile birçok eğitim faaliyeti düzenledik . Eğitim çalışmalarının yanı sıra 5746 sayılı Ar-Ge Teşvik Kanunu kapsamında Ar-Ge Merkezi eğitimleri için programlar gerçekleştirdik . Şu ana 10 firmamızın başvurusu kabul edildi . Hepinizin de bildiğiniz
gibi artık neredeyse tüm kararlar global alınıyor . Dolayısıyla yeni projelerdeki paylarımız azalıyor . Eğer siz ana üretici firmaların tedarikçi portalinde global üretici olarak varsanız bir şansınız var . Yoksanız 1 . seviye tedarikçi sizinle bir anlaşma yaparsa projede yer alabilirsiniz . Maalesef kararların çoğu Türkiye ' de alınmıyor . Bu duruma bir de bankacılık önlemlerini eklersek işimiz iyice zorlaştı " diye konuştu .

" HEDEF DOĞU ÜLKELERİ OLMALI "
TAYSAD olarak dünyanın çeşitli ülkelerine ziyaretler gerçekleştirdiklerini ifade eden Kaya , Türkiye ' nin batıdan çok doğuya doğru yönelmesi gerektiğinin altını çizdi . Rusya ve Güney Afrika ' ya inceleme gezilerinde bulunduklarını söyleyen Kaya , " BMW Almanya ziyaretleri yaptık . Şu anda 26 firmamız BMW tedarikçi portaline girmiş durumda . Bu sayıları artırmamaz lazım . Sadece otomotiv sanayi değil , taşıt araçlarını kapsayan her alanda faaliyet gösteriyoruz . Güney Afrika , Rusya ve Hindistan ' a ziyaretler
düzenliyoruz . Bu bölgelerde çok büyük fırsatlar var . Bizler batıya dönük olan yüzümüzü artık biraz doğuya çevirmeliyiz . Ayrıca Brezilya ' yı incelemenizi öneririm . Çok değişik iş fırsatları var " şeklinde konuştu .

" YAN SANAYİ İŞLETMELERİNİN SAYISI 300 ' DEN 125 ' E DÜŞTÜ "
Sanayi Bakanlığı ' mızın önderliğinde TAYSAD-OSD ve ODD ' nin katkılarıyla Otomotiv Sanayi Strateji Bölgesi oluşturulduğunu hatırlatan Kaya , yan sanayi işletmelerindeki büyük düşüşe değindi . Kaya , " AR-GE bizim yakın geleceğimizi ilgilendiriyor . Burada var olacaksak , mutlaka yeni AR-GE çalışmaları yürütmeliyiz . 350 yan sanayi firmamızın sayısı 125 ' e düştü . Gelecekte bunun daha düşmesinden korkuyorum . Noksanlık var . Bugüne kadar maalesef test pisti oluşturamadık . Rüzgar tünelimiz de yok . Deneyemiyoruz .
Bunlarla ilgili faaliyetler devam etmekte . Olumlu haberler aldık . 2010 yılında pist projesinin biteceği düşünülüyor " ifadelerini kullandı .

" ANAYASA ' NIN 3 MADDESİ KALDIRILIRSA GENEL GREV OLUR "
Çalışma hayatını çok ciddi rahatsız eden gelişmeler olduğunun altını çizen Kaya , mevcut Anayasa ' nın 51 . , 53 . ve 54 . maddelerindeki bazı fıkraların değiştirilmesi halinde otomativ fabrikaların zor durumda kalacağını vurguladı . Bu 3 maddenin değiştirileceğini ifade eden Kaya , " Hepinizin bildiği gibi1970 ile 1980 yılları arasında ülkemizde yaşanan pek çok grev , lokavt , iş durdurma fabrikalarımızı çok etkiledi . Ancak bugün Anayasa ' da yapılması planlanan bazı değişiklikler sektörümüzü ve çalışma hayatımızı
sıkıntıya sokacak maddeler içeriyor . 51 . 53 . ve 54 . maddeler bizi etkiliyor . Bu yeni düzenlemeler ile çalışma hayatında ciddi problemlerin oluşması kaçınılmazdır . Nedir bu değişiklikler? 51 . madde 4 . fırkada , ' Aynı zamanda ve aynı iş kolunda birden fazla sendikaya üye olunamaz . ' Bu madde önemli . Fabrikalarımzda hepimizin bağlı olduğumuz sendikalar var . Bu madde ile sendikaların sayısı 1 değil , 2 ya da 3 olacak " dedi .

" NASIL AYAKTA DURALIM? "
AB ' ye üye yolunda önemli adımlar atan Türkiye ' nin mevcut Anayasa ' daki maddelerin kaldırması halinde otomotiv sanayicilerinin durumunun düşündürücü olduğunu vurgulayan Kaya , konuşmasına şöyle devam etti :
" Anayasa ' nın 53 . madde 4 . fırkasında , ' Aynı iş yerinde aynı dönem içerisinde birden fazla toplu iş sözleşmesi yapılamaz ve uygulamanaz ' maddesi yer alıyor . Bu da yürürlükten kaldırılıyor . Şimdi bu ne anlama geliyor? İki sendika var . İki toplu sözleşme var . Biriyle anlaştınız , diğeriyle anlaşamayacaksınız . Fabrikanın yarısı çalışacak yarısı çalışmayacak . 54 . madde . 3 . fırka ' Grev esnasında greve katılan işçilerin ve sendikanın kasıtlı veya kusurlu hareketleri sonucu grev uygulanan iş yerinde sebep
oldukları maddi zarardan sendika sorumludur ' maddesi de önemli . Bunların altından kalkamıyoruz . Farklı ücret politikaları , garip garip uygulamalar çıkıyor . Bu maddeler yürürlüğe girerse genel grev kararı da olacak . AB ' ye girmeye adayız . Hangi AB ülkesinde genel grev var . Bunlar bizi ancak genel greve götürür . Çok iyi ihracat yapabiliriz . İşletmeleri nasıl ayakta tutacağız , bunu çok merak ediyorum . Hakkaten çok düşündürücü . "
Kaya ' nın konuşmasının ardından söz alan TAYSAD Genel Sektereteri Özlem Gürşan Arkan , dernek olarak yaptıkları çalışmalar hakkında detaylı bilgi verdi . Programın sonunda eski UİB Başkanı Ferit Sünneli ve BOSCH Türkiye Sorumlusu Hermann Butz adına da TAYSAD Üyesi Gökhan Tunçdöken ' e plaket verildi .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile