Yeni Anayasadan Önce 'Anayasa Değişikliği' Mi?

TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun üzerinde uzlaşmaya vardığı 60 maddeyi kapsayacak bir anayasa değişikliğinin yapılıp yapılmayacağı tartışılıyor.


CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun ''60 maddelik anayasa değişikliği yapılabileceği'' yönündeki önerisinin ardından harekete geçen Komisyon'un CHP'li üyeleri Atilla Kart ile Rıza Türmen, AK Parti'li Komisyon üyesi Mustafa Şentop ile görüştü.

Şentop, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türmen ve Kart ile görüştüğünü belirterek, Komisyon'da üzerinde uzlaşmaya varılan 60 maddelik bir paketin Meclis'ten geçirilmesini önerdiklerini söyledi.

"Biz bu öneriyi Temmuz ayından beri yapıyoruz, hala aynı noktadayız"' diyen Şentop, bunun yeni anayasa yapılması önünde engel olmayacağını, tam tersine ''yeni anayasanın önüne açabileceğini" savundu.

CHP'nin tutuklu milletvekilleriyle ilgili düzenlemenin de pakette yer almasını istediğini anlatan Şentop, kendilerinin böyle bir önşartı kabul etmeyeceklerini kaydetti.

Tutuklu milletvekillerinin durumunu ilgilendiren ''yasama dokunulmazlığı'' maddesinin, üzerinde uzlaşılan 60 madde içinde yer almadığını hatırlatan Şentop, ancak maddenin yüzde 90'ında ilkeler üzerinde bir mutabakat olduğunu ifade etti.

Şentop, madde üzerinde çalışılması ve uzlaşma sağlanması halinde 60 maddelik paket içine alınabileceğini, buna itiraz etmeyeceklerini vurguladı.

Daha fazla maddede uzlaşma sağlanması halinde yapılacak anayasa değişikliğinin genişleyebileceğini belirten Şentop, ''Ancak Anamuhalefet, AK Parti ile iş yapmaktan korkuyor. Böyle bir özgüven sorunları var'' dedi.

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, yeni anayasa yapılmasının zaman alacağını belirterek, üzerinde uzlaşılan ve uzlaşma sağlanabilecek maddelerin bir metne dönüştürülmesi ve bunun bu yıl içinde Meclis'ten geçirilmesini arzu ettiklerini söyledi.

Kart, bunun ikili veya üçlü değil, dörtlü mutabakatla olmasından yana olduklarını ifade etti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile