Yerli Ipekböceginin Genetik Kaynaklari Muhafaza Edilecek

Yerli Ipekböceginin Genetik Kaynaklari Muhafaza Edilecek

Tarim ve Orman Bakanligi Tarimsal Arastirmalar ve Politikalar Genel Müdürlügü ile Bursa Il Tarim ve Orman Müdürlügü tarafindan yürütülen ‘Yerli Ipekböcegi Genetik Kaynaklarinin Muhafazasi Projesi’nde çalismalar devam ediyor.

Projede, Tarim ve Orman Bakanligi tarafindan 2004 yilinda hat tescili yapilan ve Bursa ipegini meshur kilan Bursa Beyazi ve Bursa Beyazi Alaca hatlari yer aliyor. Mevcut hatlarin gen kaynagi olarak muhafaza edilmesi, hibridasyon çalismalarina isik tutacak verimle ilgili karakterlerin tespit edilmesi ve bu karakterlerde yillar üzerinden meydana gelecek degisikliklerin saptanmasi ile hatlarin daha iyi gözlenmesi bu çalismanin baslica amaçlarini olusturuyor.

Söz konusu ipekböcegi hatlari ülkemizin öz varligi kabul edilerek ekonomik-biyolojik ve kültürel bir zorunluluk olarak konu ile ilgili tek kamu kurulusu olan, ancak 2004 yilinda kapatilan ve Bursa Tarim ve Orman Il Müdürlügüne verilen Ipekböcekçiligi Arastirma Enstitüsü binalarinda gen kaynagi olarak muhafaza ediliyor. Bunlar polihibrid yetistiricilige geçilmeden önce elde bulunan hatlar. Ipekböceginin biyolojisi geregi bir yildan fazla süreyle muhafaza edilmesi mümkün olmadigindan her yil üretilmesi gerekiyor.

Bursa Il Tarim ve Orman Müdürlügü yerleskesinde, tohum üretim binalari, laboratuar ile soguk hava depolari ve 30 dönümlük dut bahçesinde ipekböcegi polihibrit yumurta üretimi kutulama ve yumurtalarin saklanmasi faaliyetleri ile dut fidani üretimini yapiliyor.

Konu ile ilgili açiklama yapan Bursa Il Tarim ve Orman Müdürü Hamit Aygül, “Gen kaynaklarimizin korunmasi ülkemiz açisinda son derece önemli. Bizde bakanligimiz ve il müdürlügümüzün birlikte yürüttügü proje ile yerli ipekböcegi gen kaynaklarinin muhafazasini ve gelecek nesillere aktarimini son derece önemsiyoruz” dedi.

Ipekböcegi yumurtalarinin disi kelebeklerinin pebrin hastaligi yönünden muayeneleri Bursa Il Tarim ve Orman Müdürlügü teknik personelleri tarafindan yapiliyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile