‘Yıldırım Kadınla Güçlü’ adlı panelle faaliyete başlayan kooperatifin açılışına çok sayıda davetli ve kadın katıldı.
Kadının olmadığı oluşumun eksik kalacağını vurgulayan Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali, “Yıldırım’ı büyük bir aile olarak düşündüğümüzde, kadınların sosyal ve ekonomik hayatta söz sahibi olmalarını sağlayacak hizmetleri gerçekleştirmeliyiz. Kolektif çalışmanın ve birlikte kalkınmanın önemli olduğu zamandayız. Kooperatif anlayışında sadece bilgi yok girişim, üretim ve işletme de var. Yıldırımlı kadınlarımızı kültürel, sosyal ve ekonomik hayata dâhil edebilmek için kurduğumuz kooperatifin iyi bir mekanizma olduğunu düşünüyoruz” dedi.
Yıldırımlı kadınların sosyal ve ekonomik hayatın her safhasına katılmalarını sağlamak için projeler gerçekleştirdiklerini kaydeden Edebali, “Kooperatifçilik fikri, Yıldırım Meslek Edindirme Kursları’nda eğitim alan kursiyerlerimizin emeklerini, gerçekleşen çalışmalarla ekonomik olarak geri dönüş almalarını sağlama düşüncesiyle oluştu. 10 binin üzerinde kursiyerimiz, 57 branşta 38 merkezde kurs görerek hem altın bileziğe sahip oluyorlar hem de ekonomik hayata katkıda bulunuyorlar. Sahip olduğumuz bilgiyi üretime ve pazarlamaya geçirebilir miyiz arayışıyla kooperatifimizi kurduk. Bu kooperatif, bize üretim ve pazarlama aşamalarında bir arada çalışmanın ne kadar önemli olduğunu gösterecek. Ekonomik rekabet de birlikte çalışmayı kolektif dayanışmayı gerektiriyor. Günümüzde artık ekonomik anlayışlar ve paradigmalar sorgulanıyor. Gücümüzü öz sermaye ile aile şirketleri meydana getirirken kurumsallaşma, pazar hacminin gelişmesini öngörüyor. Pazarı sunabilecek kitle geliştikçe etkinlik de o kadar artar. Meslek kurslarından yetişen kadın kardeşlerimizle, güçlü alt yapımızla zorlu ama doğru yoldayız. Belediye olarak kadınlarımıza yönelik hizmetlerimiz var” ifadelerini kullandı.
Kadın Aile İşleri Müdürlüğünü ilk kuran yerel yönetimlerden olduklarını hatırlatan Başkan Edebali, “Öncelikli hedefimiz Yıldırım’da topyekûn kalkınma sağlamaktır. Kadınlarımızın katılımına önem verdiğimiz kültür turları var. Kadim medeniyetimizin kültür şehirlerine turlar düzenliyor, tarihimizle kucaklaşma imkânı sağlıyoruz. Evlilik Aile Okulu’nda ailenin merhametini, şefkatini öğretiyor, ailenin güçlü olduğunda toplumun da gelişeceğini bilinciyle Yıldırım’daki aile yapısını daha da güçlendirmek istiyoruz. Kadın spor merkezlerimize yenilerini ekleyerek hanım spor hocaları eşliğinde kadınlarımızın spor yapabilmesini sağlıyoruz. KETEM’de sağlık için önemli bir problemin çözümünü, ücretsiz olarak Yıldırımlı kadınlarımızın hizmetine sunduk. Araçlarımızla ulaşım imkânı sunarak kadınlarımızın erken teşhis ile kanserle savaşına yardımcı oluyoruz. Kadına yönelik eşitsizlik ve şiddeti asgariye indirmek için ‘Eşitlik Birimi’miz var. Okullarda ve mahallelerde kadınlarımıza bilgi verici çalışmalar yapıyoruz. ‘Hanımeli Dostluk Eli’ çalışmamızda kaynaşmayı, kadının güçlü olmasını ve hanım kardeşlerimizin Yıldırım’ın kalkınmasına ve sosyal hayata katılımını sağlamak istiyoruz. Kooperatifimizin tüm kadınlarımıza ve Yıldırım’a hayırlı olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.
Yıldırım Kaymakamı Mehmet Aydın, “Kadınlar sosyal, kültürel ve ekonomik olarak hayatın her alanında yer almalı. Kadınlara pozitif ayrımcılık yaparak destek olmaya devam etmeliyiz. Kadınları iş hayatına sokmamak, sosyal, ekonomik, siyasal hayattan uzak tutmak bizi yarım iş yapmaya zorlar. Ancak kadına fırsat verildiğinde ne kadar başarılı olduğunu ve ne kadar anlamlı çalışmalara imza attığını görüyoruz. Kadın odaklı faaliyetler sürdüren, Yıldırımlı kadınların hayata katılımına yardımcı olan Başkanımız İsmail Hakkı Edebali’ye teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Yapılan konuşmaların ardından uzmanlar tarafından kooperatiflerde idari yapı, kooperatifçilik ve kadın kooperatifleri, stresle başa çıkma ve etkili iletişim konularında bilgiler verildi.
Yıldırım Kadınlarla Daha Güçlü
BURSA – Kadınlar için projeler hayata geçiren Yıldırım Belediyesi, ‘Yıldırım Kadın Girişimi Üretim İşletme Kooperatifi’ni kurdu.