YTB Başkanı Bülbül'ün New York Temasları

Bülbül: 'İlgili kurumlarla yakından çalışarak, Türkiye'nin bir diaspora stratejisini belirlemeyi amaçlıyoruz.' 'Yurt dışındaki vatandaşlarımızın en önemli sorunlarından birisi belki de ilki, kendi kimlik ve kültürlerini korumlarıdır. Bu kimlik ve kültürleri korumaya yönelik desteklerimiz var'

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar (YTB) Başkanı Doç. Dr. Kudret Bülbül, New York'ta yerel Türk medya temsilcileri ile bir araya geldi.

Bülbül, kurumsal düzeyde ABD'ye yaptığı ilk resmi ziyaret çerçevesinde New York'ta STK'larla gerçekleştirdiği görüşmelerin ardından, New York ve civarında faaliyet gösteren Türk medya temsilcileriyle yemekli toplantıda bir araya gelerek görüş alışverişinde bulundu.

Toplantıda yaptığı konuşmada kurumun faaliyetleri ve ABD ziyareti hakkında bilgi veren Bülbül, Türkiye'nin 1960 yıllarında kendi haline bırakılmış diasporası olduğunu hatırlatarak, 2000'li yıllara gelindiğinde Türkiye'nin kültürel sınırları siyasal sınırlarını aşan bir ülke konumuna geldiğini söyledi.

Bu yıl bir diaspora stratejisi hazırlama çalışmasını başlattıklarını dile getiren Bülbül, şöyle devam etti:

'İlgili kurumlarla yakından çalışarak, Türkiye'nin bir diaspora stratejisini belirlemeyi amaçlıyoruz. Buna dair çalışmaları başlattık. Sayın Başbakan Yardımcımız Yalçın Akdoğan başkanlığında oluşacak bir heyetle bunun daha detaylı çalışmalarını yürüteceğiz.

Yurt dışındaki vatandaşlarımızın en önemli sorunlarından birisi belki de ilki, kendi kimlik ve kültürlerini korumlarıdır. Bu kimlik ve kültürleri korumaya yönelik desteklerimiz var. Burada da en önemlisi belki de dil. Bunu kaybettiğimizde hemen hemen Türkiye'ye dair çok şey kaybetmiş oluyoruz.'

Bülbül, bu açıdan yurt dışındaki yerel Türk basının yaptığı çalışmaların 'son derece anlamlı ve değerli' olduğunu kaydetti.

YTB'nin, yurt dışında oy kullanılması, siyasal katılımın artırılması, pasaport ücretlerinin düşürülmesi gibi yapısal sorunların çözülmesine ilişkin faaliyetlerinden bahseden Bülbül, YTB'nin ayrıca 'Ayrımcılıkla Mücadele Programı'nın olduğunu anlattı.

Bülbül, Kasım 2015 seçimlerinde yurt dışında oy kullanma oranıyla dünya rekoru kırıldığını belirterek, oy kullanma oranının yüzde 5'ten yüzde 45'lere çıktığını aktardı.

- TÜRKEN ziyareti

YTB Başkanı Bülbül, Ensar Vakfı ile TÜRGEV'in öncülüğünde New York'ta kurulan ve ABD'deki Türk öğrencilere barınma ve burs imkanı sunan TÜRKEN Vakfı'nı ziyaret ederek, öğrencilere hitap etti.

Buradaki konuşmasında YTB'nin 'yeni Türkiye'nin yeni kurumu' olduğunu söyleyen Bülbül, 2000'lerle birlikte Türkiye'de çok ciddi değişimler ve dönüşümlerin yaşandığını dile getirdi.

Bülbül 'Pek çokları bunu Yeni Türkiye olarak adlandırıyor. Ben de öyle adlandırıyorum. Yeni Türkiye'yi bir tek cümleyle özetlememiz gerekirse, Türkiye'nin tarihiyle coğrafyasıyla ve toplumuyla barışmasıdır' dedi.Türkiye'nin artık yakın dönem öncesini reddeden tarih anlayışına sahip ülke olmak yerine tarihini toptan kabul eden bir ülkeye dönüştüğünü bildiren Bülbül, şunları kaydetti:

'Osmanlı'yı negatif olarak gören, Selçuklu'yu negatif gören. Büyük Selçuklu'yu bilmeyen ve geriye gidildikçe onlardan kopan bir tarih anlayışımız vardı. Artık o tarih anlayışımızı değiştirdik ve tarihini toptan ve her şeyini kabul eden bir Türkiye var. Yeni Türkiye tarihiyle, coğrafyasıyla barışan Türkiye'dir. Toplumuyla da barışan bir Türkiye var.'

- 'Kurtarıcı olarak görmemiz gereken, sizlersiniz'

Türkiye'nin yakın tarihte çok farklı sıkıntılar çekip, çok farklı coğrafyalardan çözümler beklediğini belirten Bülbül, 'Geldiğimiz noktada, kurtarıcı olarak görmemiz gereken bizatihi sizlersiniz ve sizlerin yolculuğudur' dedi.

Batı'nın birikimini Türkiye'ye taşısınlar diye 200 yıldır Türkiye'den Batı'ya öğrenci gönderildiğini anlatan Bülbül, şöyle devam etti:

'Türkiye'de eksik olan şeyleri Türkiye'ye getirsinler diye milletimiz bu destekleri veriyor. Ama gelinen noktada Batı'nın birikimini Türkiye'ye taşıyan değil Türkiye'nin parasıyla Türkiye'nin birikimini Batı'ya aktaran uzmanlar, akademisyenler diyarına dönüşüyor güzelim ülke. Gerçekten bugün Türkiye'ye bakıldığında Türkiye'nin ihtiyacı olan değil, Batı'nın ihtiyacı olan her türlü uzman Türkiye'de var.'

Öğrencilerden Türkiye'nin ihtiyacı olan konulara yoğunlaşılmalarını ve eğitim konularında Türkiye'ye döndüklerinde bir ihtiyacı karşılayacak alanda çalışmalarını isteyen Bülbül, Türkiye'deki uzman açığına değindi.

Bülbül, YTB'nin her yıl Türk vatandaşı olmayan 5 bin kişiye Türkiye bursu verdiğini bildirirken, 182 ülkeden Türkiye'de eğitim için başvuru aldıklarını ve insanların akın akın, geleceğini Türkiye'de aradıklarını söyledi.

Yurt dışındaki Türk vatandaşlarının bulundukları ülkelerde daha etkili olabilmeleri için 'Liderlik Akademileri' ve 'Genç Liderler' gibi programları olduğunu aktaran Bülbül, gençlerden siyasete ve düşünce kuruluşlarına yakın durarak bulundukları ülkelerde daha etkin yerlere gelebilmeleri için inisiyatif almalarını istedi.

Bülbül'ün öğrencilerle yaptığı toplantıya, Türkiye'nin New York Başkonsolosu Ertan Yalçın, Eğitim Ataşesi Yurdagül Aydoğan, THY New York Genel Müdürü Cenk Öcal'la birlikte ev sahibi olarak TÜRKEN Vakfı Başkanı Behram Turan ve vakfın diğer yöneticileri katıldı.

Bülbül başkanlığındaki YTB heyeti, ABD ziyaretinin ardından Kanada'da da temaslarda bulunacak.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile