Necat Avcı, yaptığı açıklamada, daha önce 600 bin ton dolayında olacağı açıklanan fındığın, havaların aşırı sıcak olması sebebiyle yanma olduğunun belirlendiğini, bu durumda yüzde 20 dolayında rekolte azlığı yaşanacağına dikkat çekti. Bu yıl 450-500 bin ton dolayında fındık olmasının öngörüldüğünü dile getiren Avcı, "Bu yıl fındık az olacak. Bu durumda fındık para edecektir" diye konuştu.
Üreticilerin fındığı pazara kademeli indirmesi gerektiğine işaret eden Avcı, bu durumda fındık fiyatının artış göstereceğini kaydetti. Artık TMO ve FİSKOBİRLİK gibi müdahale kurumları olmadığını, fındığın tamamen serbest piyasa şartlarında bulunduğunu belirten Avcı, şöyle konuştu: "Üreticilerimiz şunu bilmeli. Fındığın fiyatını üreticinin kendisi belirler. Üreticinin, fındık üreticisinden başka dostu yoktur. Kimseye kızmaya hakkımız yok. Serbest piyasada fındık ticaretini yapan arkadaşlara da kızmaya hakkımız yok. Onlar işini yapıyor. İşlerini ne kadar sağlıklı yaparlarsa o kadar para kazanıyorlar. Onlara kızmak yerine üreticinin de kendi tedbirini alması lazım. Bu günler için biraz kenara para koymamız lazım. Amele ve okul masraflarını bu paradan kullanmamız lazım. Her zaman tedbir almamız lazım. Bu tür durumlarda üretici olarak alivrecilere kafa tutmamız lazım. Üreticilerimizin Türkiye'de yeni bir uygulama olduğuna artık inanması gerekiyor. Geçmişte olduğu gibi müdahale kurumu yok artık. Bu dönemleri iyi değerlendirmemiz lazım. Fındık bu yıl az olacak. Dolayısıyla fındığı bekletmemiz gerekir. Fındığın arz talep dengesini ve fiyatını üreticinin kendisi belirleyecektir."
Ziraat Odası Başkanından Üreticiye Uyarı
Ordu Ziraat Odası Başkanı Necat Avcı, fındık fiyatından memnun olmayan üreticilere çağrıda bulunarak, "Kimseye kızmaya hakkımız yok. Fındığın fiyatını üretici belirler" dedi.



















