Zonguldak'ın Kurtuluşunun 93. Yıl Dönümü ve Uzunmehmet'i Anma Günü

Zonguldak'ın kurtuluşunun 93. yıl dönümü ve Uzunmehmet'i Anma Günü, çeşitli etkinliklerle kutlandı.

Valilik önünde düzenlenen tören Atatürk Anıtı'na çelenk bırakılması, saygı duruşu, İstiklal Marşı'nın okunması ve göndere Türk bayrağı çekilmesiyle başladı.

Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, törende yaptığı konuşmada, 93 yıl önce Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk sayesinde bağımsızlık ve özgürlük mücadelesiyle kentin düşman işgalinden kurtarılarak, maden ocaklarının yeniden millileştirildiğini söyledi.

Soma'daki faciada yaşamını yitiren işçilere Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı dileyen Akdemir, şöyle konuştu:
"İlimiz Fransız işgalinden kurtarılmıştır. Bunun ardından şehrimiz yıllardır Türk sanayisine yön vermiştir. Zonguldak kömür havzası, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşundan sonra hak ettiği değeri kazanmış, 'kara elmas' bölgesi olarak anılan kentimiz sanayi hayatının ayrılmaz parçası olmuştur. Düşman işgalinden Zonguldak'ı kurtaran Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ile taş kömürünü bularak ilimizin gelişmesine katkıda bulunan Uzunmehmet'i ve bu uğurda canını feda eden madencilerimizi saygı, minnet ve şükranla anıyorum."
- Uzunmehmet'i Anma Töreni

Sahil yolundaki Uzunmehmet Anıtı'nda düzenlenen törende çelenk bırakıldı, saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.
Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Genel Müdürü Burhan İnan, burada yaptığı konuşmada, Zonguldak havzasındaki taş kömürü üretimi faaliyetlerinin önemli istihdam kaynağı ve ülkenin gelişmesini sağlayan demir-çelik üretiminin temel girdisi olduğunu belirtti.

İnan, şunları kaydetti:
"Uzun süre ülkemizin taş kömürü talebini karşılayan TTK, 1970'li yıllarla talebi karşılamakta yetersiz kalmıştır. 1973'te 16 bin ton olarak başlayan taş kömürü ithalatı, 2012'de 29 milyon 200 bin ton düzeyine çıkmıştır. Kurumumuzun varlığını sürdürebilmesi ancak üretim artışı ve maliyetlerin düşürülmesiyle mümkün olacaktır. Bunun için işçimize, memurumuza, mühendisimize, yöneticilerimize ve hatta kurumda çalışmayan Zonguldak halkı olmak üzere hepimize önemli görevler düşmektedir. Başarı ortak çabalarımızla gerçekleşebilir."
Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Satılmış Uludağ da Türkiye'nin taş kömürü için yurt dışında yılda 4-5 milyar dolar ödediğini öne sürerek, "Ülkemiz yılda 26 milyon ton taş kömürü tüketiyor. İhtiyacımızın yüzde 90'ından fazlasını dışarıdan alıyoruz. Biz üretmek istiyoruz çünkü ülkemizin üretime ihtiyacı var" diye konuştu.

-Uzunmehmet'in öyküsü
Uzunmehmet ve kömürün bulunuşuyla ilgili öykü, 1820-1829 yıllarında geçiyor.
Öyküde, Uzunmehmet'in hikayesi şöyle anlatılıyor:
"Uzunmehmet, Ereğli'ye bağlı Kestaneci köyündendir. 1820'li yıllarda Ereğli'nin belli başlı ailelerinden Karamahmutzadeler sülalesinden olduğu bilinir. Uzunmehmet, askerliğini bahriye eri olarak yapmıştır. Terhis olurken kendisine subayları tarafından kömür numunesi gösterilmiş ve memleketine dönünce siyah taşlardan araması istenmiştir.
Uzunmehmet, bir gün Neyren köyü civarındaki değirmene gider. Hasat sonu olduğu için değirmen tamamen doludur. Uzunmehmet, dere kenarında dolaştığı sırada siyah taşlar bulur. Bir anda askerde kendisine gösterilen siyah taş (yanan taş) aklına gelir.
Bunlardan biraz toplayarak değirmende yanan ocağa atar. Taşların yandığını görünce çok sevinir. Ertesi gün aynı yere gizlice giderek daha geniş arama yapar. Bazı yerleri kazan Uzunmehmet, çuvala koyduğu kömür numunelerini İstanbul'a götürür. Padişah II. Mahmut, kömürün bulunuşuna sevinerek, Uzunmehmet'i 50 altınla ödüllendirir. Böylece kömürün bulunuşu 8 Kasım 1829 olarak tarihe geçer.
Dönemin Ereğli Ayanı Hacı İsmail Ağa, Uzunmehmet'in kömürü bulmasını hazmedemez. İstanbul'a Fen Heyeti'ne gitmek için yola çıkan Uzunmehmet'i Leblebici Hanı'nda öldürtür.''
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile