Ege Üniversitesi (EÜ) Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. E. Rennan Pekünlü, okulun giriş kapısında nöbet tutarak başörtülü öğrencileri içeriye almıyor.

Okul girişinde başörtülü öğrencilerin fotoğraflarını çeken profesör, ardından kapının arkasına geçerek başörtülü öğrencilerin girişine izin vermiyor. Yüzünü kağıt ile gizleyen Pekünlü, başı açık öğrenciler gelince okulun kapısını açıyor, zorluk çıkarmıyor.

Prof. Dr. Pekünlü, YÖK eski Başkanı Yusuf Ziya Özcan'ın, başörtülü öğrencilerin derslere girmeleri yönündeki talimatına rağmen tutumunu değiştirmedi. Aylardır kapıda nöbet tutarak başörtülü öğrencileri fişleyen ve içeriye girmelerini engelleyen Prof. Dr. E. Rennan Pekünlü, son icraatında Cihan Haber Ajansı (Cihan) kameralarına yakalandı. Kapıda başörtülü öğrencilerin fotoğraflarını çeken Pekünlü, kamerayı görünce yüzünü kağıtla gizleyerek içeriye girdi. Kapının arkasına saklanarak başörtülü öğrencilerin içeriye girişini engelleyen profesör, konuşma talebini kabul etmedi. Demokratik hakkını kullandığını ileri süren Rennan Pekünlü, "Başörtülü öğrencileri içeri almamak, bir profesörün görevi mi?" sorusunu cevapsız bıraktı. Kapıda bekleyerek başörtülü öğrencileri içeriye almayan profesör, erkek öğrenciler ile başı açık kız öğrencilerin giriş çıkışına karışmadı.

KINAMA, LÜZUM-U MUHAKEME VE KADEME İLERLEME CEZASI ALDI
İl dışında olduğu için telefonla görüştüğümüz Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nadide Kazancı, "Astroloji'den bir öğretim üyesinin, bizim konferans salonunda bir konferansı vardı. '13. Burçlar' mı ne... Bu konferansla ilgili olarak Rennan Pekünlü, dekanlığı arayarak, 'Başörtülü öğrenciler girmeyecek. Eğer girerlerse hepsini dışarı atarım' demiş. Bunun üzerine ben de rektör hanımla görüştüm. Bana, 'Böyle bir şey olmaz. Madem böyle bir ayrım yapıyorlar, o zaman konferansı iptal edin' dedi.

Ben de, 'İstediğiniz koşulların yerine gelmesi mümkün olmadığı için konferansı iptal ettim' diye yazı yazdım. Kendisi kınama aldı, hakkında lüzum-u muhakeme çıktı, kademe ilerleme cezası verdim, son olarak tekrar bir soruşturma açtım. Daha ne yapabilirim?" dedi.

Başörtülü Öğrenciyi Engelleyen Profesöre Hapis Cezası

Başörtülü öğrencilerin fotoğrafını çekerek özel hayatın gizliliğini ihlal ve eğitim öğretim hakkını engelleme suçlamasıyla yargılanan Ege Üniversitesi (EÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Esat Rennan Pekünlü, 2 yıl 1 ay hapis cezasına çarptırıldı. Karar ertelenmedi. Öğrencinin Avukatı Mehmet Gün, ' Üniversitelerde başörtüyle ilgili 28 Şubat tamamen bitmiştir. ' dedi.

EÜ Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Esat Rennan Pekünlü'nün, özel hayatın gizliliğini ihlâl ve eğitim öğretim hakkını engelleme suçlamalarıyla 1 yıldan 3 yıla kadar hapis istemiyle yargılandığı davaya, İzmir 4. Asliye Ceza Mahkemesi'nde devam edildi.

Duruşmada, Prof. Dr. Rennan Pekünlü ve mağdur öğrenci Fatma Nur Gidal ile tarafların avukatları hazır bulundu. Davanın karar duruşmasında, mağdur öğrencinin avukatı Mehmet Gün, sanığın üst sınırdan cezalandırılmasını talep ederek, daha önce benzer suçtan mahkumiyeti nedeniyle erteleme ve hükmün açıklanmasının geriye bırakılmamasını talep etti.

Sanık Prof. Dr. Rennan Pekünlü ve avukatı da Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarını örnek göstererek, üniversiteye başörtülü girilmesinin yasak olduğunu, YÖK eski başkanının pozitif beyanlarının bu gerçeği değiştirmeyeceğini savunarak, daha önce yaptığı yazılı ve sözlü savunmasını tekrarlayarak beraatini talep etti.

Taleplerin ardından karar açıklandı. Mahkeme başkanı, sanık Prof. Dr. Rennan Pekünlü'nün, Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Astroloji Bölümü öğretim üyesi olduğu halde, aynı fakültenin Matematik Bölümü öğrencisi Fatma Nur Gidal'ın 2011 yılında hukuka aykırı bir şekilde eğitim ve öğretim hakkını engellediğinin anlaşıldığını belirterek, sanık Pekünlü'ye, TCK 112 1-b maddesine göre ve suçun işleniş şekli, suçun işlendiği yer, suç kastının yoğunluğunu artırım nedeni sayarak, temyiz yolu açık olarak 2 yıl 6 ay hapis cezası verdi. Sanığın duruşmadaki iyi hali nedeniyle ceza 1/6 oranında indirilerek temyiz yolu açık olarak 2 yıl 1 aya indirildi.

Karar duruşmasının ardından konuşan Fatma Nur Gidal, kararı, ' Binaya dahi giremiyordum. Başka çıkış yolu yoktu benim için. Hocamız kapıya 'Başörtülü öğrenciye hapis cezası' yazan bir gazete küpürü asmıştı. Kararı duyunca o aklıma geldi. ' dedi.

Mağdur öğrenci Fatma Nur Gidal'ın avukatı Avukatı Mehmet Gün ise ' Üniversitelerde başörtüyle ilgili 28 Şubat tamamen bitmiştir. Öğrencilerimiz haklarını aramaktan çekinmesin. Daha önce soruşturma izni bile verilmiyordu, bu karar Türkiye'de bir ilktir. ' diyerek kararı değerlendirdi.

Mazlumder üyesi Hasan Erdoğan da bugüne kadar hukuksuz şekilde birçok öğrencinin eğitim öğretim hakkının engellendiğini ifade etti. 28 Şubat'ın etkilerinin silindiğini belirten Erdoğan, hakimlerin önündeki yasaları vicdani rahatlıkla karara bağladığını belirtti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile