Mahkemenin bugün kararını açıklaması beklenen Ergenekon davasının görüldüğü Silivri Cezaevi'nin çevresinde yoğun güvenlik önlemleri alındı.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin talimatı üzerine izleyicilerin alınmayacağı ve mahkemenin bugün kararını açıklaması beklenen Ergenekon davasında bugünkü duruşmaya, tutuklu ve tutuksuz sanıklar, avukatlar, milletvekilleri ve basın mensupları katılabilecek.

Sarı basın kartı sahibi gazeteciler, binaya girişte kartları jandarma görevlileri tarafından Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü'nün internet sitesinden kontrol edildikten sonra içeri alınıyor.

Ellerinde duruşmaya katılacak sanıkların ve avukatların isimlerinin yer aldığı liste bulunan görevliler, binaya alımları bu listeye göre yapıyor.

Duruşma salonunun önünde bazı tutuksuz sanıkların valizleriyle beklemesi dikkat çekti.

Sivil toplum örgütlerinin çağrısı üzerine vatandaşlardan da katılım olabileceği düşüncesiyle güvenlik güçleri, cezaevinin çevresinde önlemleri artırdı.

Güvenlik görevlileri, TEM karayolu Kınalı bağlantı yolunu bariyerlerle çift yönlü trafiğe kapatırken, duruşmayı izlemesine izin verilenler ve görevliler, yerleşkeye E-5 karayolu bağlantısından giriş yapabiliyor.

Yerleşkeye giriş yapılan noktada akşam saatlerinden itibaren önlem alan jandarma ekipleri, sarı basın kartı olmayan gazetecilerin de geçiş yapmasına izin vermiyor. Duruşmayı izleyecek milletvekilleri, avukatlar, sanıklar ve basın mensupları kimlik kontrolünün ardından yerleşkeye alınmaya başlandı.



Gece yarısından itibaren cezaevi sapağında toplanan bir grup da İstiklal Marşı'nı okudu. Çeşitli sloganlar atan gruptakiler, yerleşkeye girişlerine izin verilmemesini protesto etti.

Seyyar tuvaletlerin kurulduğu bölgeye, sabahın erken saatlerinden itibaren çöp kamyonu, iş makinası, itfaiye, su tankerleri, TOMA ve çok sayıda otobüsle çevik kuvvet ekibi geldi.

Şehir dışından gelen polislerin ise şehirlerarası yolcu taşımacılığı yapan firmalara ait otobüslerle bölgeye ulaştığı görüldü.

Bülent Arınç Ergenekon Kararlarını Değerlendirdi

Başbakan Erdoğan başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu sona erdi.
Başbakanlık Yeni Bina'da düzenlenen ve saat 15.35'te başlayan toplantı akşam saatlerinde sona erdi.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Bakanlar Kurulu'nun ardından basın mensuplarına açıklama yaptı.

Ergenokon kararları ile ilgili soruya Arınç 'Hükümetin bir görüşü olamaz, şahsi düşüncelerimi de burada açıklamam doğru olmaz' şeklinde yanıt verdi.

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun Ergenekon kararları 'Gayrimeşru' olarak değerlendirmesine ise Arınç'ın tepkisi sert oldu. Arınç, ' Maksadını aşan bir söz' dedi.


Bülent Arınç'ın yaptığı açıklamalar şöyle:

Bu konuda hükümetin görüşü olamaz. Şahsi görüşümü bildirmemin yeri de burası değil. Bildiğiniz gibi çok sanıklı ve Türkiye için önemli bir dava. Herkese geçmiş olsun. Bu karar bir yargı kararı. Bağımsız yargıya ait bir karardır. Bugün verdiği kararla mahkeme dosyayı kapattı. Bundan sonraki safhalar da temyiz safhalarıdır. Gerekçesini de yakın bir sürede bildirilecektir.

Tabii bazı kararların bazı kişiler için çok fazla olduğu söylenebilir şüphesiz. Yakşıtırılanlar vardır, yakıştırılmayanlar vardır. Bu kararların pek çoğunda tek suç yok, birden fazla suçla isnat edilen ve bu suçların sübut bulmasıyla da haklarında karar verilenler var.

Kararı beğenmek veya beğenmemek noktasında değiliz. Bir yargı kararıdır, bu yargı kararını hepimiz beğensek de beğenmesek de uymak mecburiyetindeyiz.

Türkiye son yıllarda böyle bir davayla karşılaşmamıştı. Sanıklar içerisinde kamuoyunun çok yakından tanıdığı bildiği isimler var. Genelkurmay Başkanlığı ve rektörlük yapmış kişiler var. Ama kimsenin suç işleme ayrıcalığı olamaz.

Kimsenin tutuklanmasından ceza almasından sevinen insanlar değiliz. Ama bir yargı kararı var ve buna herkes saygı göstermek zorunda. Ben sanık ve yakınları tarafından yapılan eleştirilerin daha çok duygusal olduğunu düşünüyorum.

Kılıçdaroğlu'nun 'Gayrimeşru' sözü maksadını bir hayli aşan bir söz. Sayın Kılıçdaroğlu yargılama süresinde daha ağır sözler söylemişti. CHP'li vekillerin mahkeme basmaya varıncaya kadar yapılanları düşününce sözleri hafif kalıyor. Kimse mahkemleeri böyle ağır sözlerle suçlamayamaz.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile