Mahkemenin bugün kararını açıklaması beklenen Ergenekon davasının görüldüğü Silivri Cezaevi'nin çevresinde yoğun güvenlik önlemleri alındı.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin talimatı üzerine izleyicilerin alınmayacağı ve mahkemenin bugün kararını açıklaması beklenen Ergenekon davasında bugünkü duruşmaya, tutuklu ve tutuksuz sanıklar, avukatlar, milletvekilleri ve basın mensupları katılabilecek.

Sarı basın kartı sahibi gazeteciler, binaya girişte kartları jandarma görevlileri tarafından Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü'nün internet sitesinden kontrol edildikten sonra içeri alınıyor.

Ellerinde duruşmaya katılacak sanıkların ve avukatların isimlerinin yer aldığı liste bulunan görevliler, binaya alımları bu listeye göre yapıyor.

Duruşma salonunun önünde bazı tutuksuz sanıkların valizleriyle beklemesi dikkat çekti.

Sivil toplum örgütlerinin çağrısı üzerine vatandaşlardan da katılım olabileceği düşüncesiyle güvenlik güçleri, cezaevinin çevresinde önlemleri artırdı.

Güvenlik görevlileri, TEM karayolu Kınalı bağlantı yolunu bariyerlerle çift yönlü trafiğe kapatırken, duruşmayı izlemesine izin verilenler ve görevliler, yerleşkeye E-5 karayolu bağlantısından giriş yapabiliyor.

Yerleşkeye giriş yapılan noktada akşam saatlerinden itibaren önlem alan jandarma ekipleri, sarı basın kartı olmayan gazetecilerin de geçiş yapmasına izin vermiyor. Duruşmayı izleyecek milletvekilleri, avukatlar, sanıklar ve basın mensupları kimlik kontrolünün ardından yerleşkeye alınmaya başlandı.



Gece yarısından itibaren cezaevi sapağında toplanan bir grup da İstiklal Marşı'nı okudu. Çeşitli sloganlar atan gruptakiler, yerleşkeye girişlerine izin verilmemesini protesto etti.

Seyyar tuvaletlerin kurulduğu bölgeye, sabahın erken saatlerinden itibaren çöp kamyonu, iş makinası, itfaiye, su tankerleri, TOMA ve çok sayıda otobüsle çevik kuvvet ekibi geldi.

Şehir dışından gelen polislerin ise şehirlerarası yolcu taşımacılığı yapan firmalara ait otobüslerle bölgeye ulaştığı görüldü.

Mehmet Haberaldan Tahliye Sonrası İlk Açıklama

'Ergenekon' davasında 12.5 yıl hapis cezası alan CHP Milletvekili Mehmet Haberal tahliye edildi.
CHP Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal, tutuklu bulunduğu Silivri Cezaevi'nden ayrıldı.

Ergenekon davasının karar duruşmasında mahkeme, Haberal'ı 12.5 yıl hapis cezasına çarptırdı.

Ancak Haberal hakkında, yattığı sürenin dikkate alınması ve kaçma şüphesinin olmaması nedeniyle tahliye kararı verildi.

Mahkeme kararının Silivri Ceza İnfaz Kurumu'na ulaşmasıyla Haberal, akşam saatlerinde cezaevinden ayrıldı ve Ankara'ya gitti.

Ankara'ya giderken  bir açıklama yapan Haberal, ' Çok üzgünüm arkadaşlarımız burada kaldılar. Gönül isterdi ki bütün arkadaşlarımızla beraber buradan gitseydik' dedi.


Mahkemenin verdiği cezalarla ilgili son kararı Yargıtay söyleyecek.

HABERAL MECLİS'E GREBİLECEK Mİ?


Haberal TBMM açılır açılmaz Genel Kurul'da yemin ederek, milletvekilliği görevine başlayacak.

CHP Grup Başkan Vekili Akif Hamzaçebi, şu anda TBMM'nin tatilde olması nedeniyle Haberal'ın yemin edemediğini, Meclis açılır açılmaz Genel Kurul'da yemin edeceğini söyledi. Hamzaçebi, 'Haberal yemin eder etmez de, milletvekili görevlerini yapmaya başlayacak. Yani komisyonlara üye olabilecek, önerge verebilecek, Meclis'teki çeşitli görevler için aday olup, seçilebilecek. Kısacası milletvekili görevlerinin tümünü yapabilecek' dedi.

Haberal'ın ve haklarında terör örgütü üyeliğinden dava ya da hüküm olan diğer milletvekillerinin, Anayasa'nın 83. maddesi uyarınca, dokunulmazlıklarını kullanamayacaklarını söyleyen Hamzaçebi, ancak serbest olan, tutuksuz yargılanan vekillerin, görevlerini yapmaları önünde engel bulunmadığını söyledi.

CHP MECLİS'İ TOPLANTIYA ÇAĞIRABİLİR


Haberal'ın, TBMM'nin açılacağı tarihten önce yemin etmesini sağlayabilecek bir yol daha var; o da 110 milletvekilinin TBMM'yi olağanüstü toplantıya davet etmesi. CHP'nin 134 vekili var; Yani CHP isterse, tek başına Meclis'in toplanmasını sağlayıp, Haberal'ın TBMM resmen açılmadan önce yemin etmesini de sağlayabilir.

AYGÜN'ÜN DURUMU NE OLACAK?

Halen aynı davadan tutuksuz yargılanan CHP Ankara Milletvekili Sinan Aygün'e de mahkeme bugün 13 yıl 6 ay ceza verdi. Mahkeme Aygün hakkında yakalama kararı da çıkarmadı. Bu nedenle, daha önce milletvekili yemini etmiş olan Aygün, vekillik görevlerini aldığı cezaya rağmen devam ettirecek. Aygün ve Haberal'in akıbetlerinde Yargıtay'da verilecek karar etkili olacak. Eğer yargıtay, alt mahkemenin her iki isme de verdiği hapis cezasını onarsa, ikisi de, milletvekili olup olmamalarına bakılmaksınız, cezaevine konulacaklar.

BALBAY DA YARGITAY'I BEKLEYECEK

CHP'nin Ergenekon'dan yargılanan bir başka ismi, İzmir Milletvekili Mustafa Balbay hakkında ise mahkeme tutukluluğunun devamı yönünde karar verdi.

Balbay da, Yargıtay kararını bekleyecek. Yargıtay'ın kararı onaması halinde karar Meclis'e bildirilecek. Ardından Genel Kurul'da kararın okunarak bilgiye sunulmasıyla milletvekillikleri düşecek. Milletvekilliğinin düşmesi, Anayasa'nın 84. maddesi ile düzenleniyor. Bu maddede, milletvekilliğinin, kesin hüküm giyme ve kısıtlanma halinde, kesin mahkeme kararının Genel Kurul'a bildirilmesiyle düşeceği hükme bağlanıyor.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile