Suriye'deki katliamı değerlendiren ve konuşmasında zorlanan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, "İman ederek söylüyorum ki masumiyet büyük bir zaferdir ve kötülük kaybedecektir" dedi. Şahin, sabah gazetelere titreyerek baktığını söyledi.

Suriye'de insanlık dramının yaşandığını ifade eden Bakan Şahin, 'Biz bir kadın ölmesin diye mücadele ederken dibimizde insanlık dramı yaşanıyor' dedi.

Fatma Şahin canlı yayında konuşması sırasında gözyaşlarını tutamadı.

Şahin, 'Sabah gazeteyi elime aldığımda elim ayağım titredi ve ağlasan, bağırsan, sussan, sessiz kalsan hiçbir duygunun, hiçbir anlamının kalmadığı fotoğraflardı. Dolayısıyla Esma bizim kardeşimiz. Oradaki çocuklar bizim çocuklarımız. Kim müslüman? Herkes kendi müslümanlığını ve değerlerini teraziye koymalı' dedi.

İNSANLIK YENİDEN SINIFTA KALIYOR

Hem Türkiye'de hem de dünyada mücadele ettiklerin söyleyen Bakan Şahin, 'Kadına yönelik şiddetle ilgili toplumsal bir seferberlik düzenliyoruz. Şiddede sıfır tolerans diyoruz. Çocuğa, engelliye, yaşlıya ve insanlığa 76 milyon insanımızın şiddetsiz bir şekilde yaşaması için var gücümüzle çalışıyoruz. Hukuki düzenlemeler yapıyoruz. Zihinsel dönüşümlerle uğraşıyoruz. Farkındalığı arttırmaya çalışıyoruz. Ama dünyanın küreselleşmenin, insanlığın, teknolojinin, modernleşmenin en üst düzeyde yaşandığı yüzyılda, geçmişe baktığınızda Halepçe'de, Hiroşima'da insanlığın sınıfta kaldığını görüyoruz. Dibimizde bugün bizden 200 kilometre ilerde bir insanlık dramı yaşanıyor ve insanlık yeniden sınıfta kalıyor. O zaman ne doğru ne yanlış? Ne için mücadele ediyoruz. Biz yılda 200 kadın ölüyor diye bu kadar seferberlik yapıp tek kadın ölmesin diye bu mücadeleyi gösteriyoruz. Bizim duruşumuz budur' diye konuştu.

İMAN EDEREK SÖYLÜYORUM Kİ...


'Dünya halklarının vicdanı olmaya devam edeceğiz' diyen Şahin, 'Biz Türkiye'de herkesin hakkını koruyoruz ve şiddete maruz kalmadan onların yaşam haklarını koruyoruz. Aynı zamanda nerde masum, nerde mazlum varsa onun hakkını koruyoruz. İman ederek söylüyorum ki masumiyet büyük bir zaferdir ve kötülük kaybedecektir. O yüzden biz bu mücadelemizi hem kendi ülkemizde hem de bütün dünyada devam edeceğiz. Dünya devlerinin rahatsız olduğu politikamızda, dünya halklarının vicdanı olmaya devam edeceğiz' dedi.

Obama'dan G-20 Sonrası Suriye Açıklaması

ABD Başkanı Obama, G-20 zirvesi ardından olası Suriye'ye operasyonu hakkında açıklama yaptı.
Obama, St. Petersburg'da yapılan G20 zirvesinde, Suriye konusu hakkında yapılan görüşmelerin ardından basına açıklama yaptı. Obama, kimyasal silah kullanılmasına karşı uluslararası toplumun sessiz kalmaması gerektiğini vurguladı. Obama, BM kararını bekleyeceklerini belirtirken, karar olmadan da hareket edebileceklerini ifade etti.

Obama, şu ifadeleri kullandı:

'BM, 189 ülkeden oluşuyor ve bu ülkeler dünya nüfusunun yüzde 98'ini temsil ediyor.Kitle imha silahları geliştirilen örgütlere, güçlere karşı müdahale edilmesi gerekiyor. Bu silahların olduğu dünyada yaşamak istemiyoruz. Esad rejimi bu silahları kendi insanlarına karşı kullandı bu yüzden sorumlu tutulmalı. İleri günlerde operasyon için görüşmelere devam edeceğim ve ABD Kongresi'nin desteğini bekleyeceğim. Tüm sorumluluklarla yüzleşmeli ve zorluklarla mücadele etmeliyiz.'

'G20 ÜLKELERİ BÖLÜNMÜŞ DURUMDA'

Obama, G20 ülkelerinin Suriye'ye yönelik askeri operasyon konusunda kararsızlık içinde olduğunu ve BM Güvenlik Konseyi'nden çıkan karara göre hareket edilmesi konusunda belirsizlik yaşandığını belirtti.

Rusya ile kimyasal silahları kullanan taraflar konusunda ayrılık yaşadıklarını belirten Obama, Suriye'de uzun dönemli politik çözüm için tarafların farklılıkları bir kenara koyması gerektiğini belirtti.

Obama, Salı günü Beyaz Saray'da yapacağı konuşmada Amerikan halkına Suriye konusunda açıklama yapacağını belirtti.


'UZUN BİR OPERASYON İSTEMİYORUZ'

Suriye'de uzun süreli bir operasyon düzenlemeyi düşünmediklerini belirten Obama, yapılacak operasyonun sınırlı olacağı konusunda Amerikan halkını ve Kongre'yi bilgilendirdiğini belirtti.

Askeri operasyonun orantılı, sınırlı ve anlamlı olmasının iyi anlaşılması gerektiğini söyleyen Obama, 'Esad'ın kimyasal silah kullanma kapasitesine aşağıya indiecek bir müdahale. Sadece mevcut dönemde değil gelecektede" dedi.


Obama, kimyasal silahların ABD halkına karşı bir tehdit olduğunu ve bu tehdidin önümüzdeki yıllarda devam edeceğini belirtti. Obama, Suriye'nin Libya'dan farklı bir durum sergilediğini ve ölümcül silahların engellenmesi gerektiğini belirtti.


Obama, öldürücü silahların hangilerinin kendilerini uzun dönemde tehdit ettiğinin belirlenmesi ve bu konuda adım atılması gerektiğini belirterek, 'insanların ABD'den bir şeyler yapmasını ve karar almasını beklediğini' söyledi. Obama, sorumluluklarını yerine getirip getirmeyecekleri konusunda cevap vermeleri gerektiğini ifade etti ve Irak'taki gibi, kara kuvvetlerinin kullanılacağı, uzun bir operasyon yapılmayacağını vurguladı.

'GÖRÜNTÜLER UNUTULMAMALI'
Esad rejiminin kimyasal silahlarla 1400'den fazla sivili öldürdüğünü belirten Obama, 'Gelen görüntüler unutulmamalı, bu görüntüleri unutarak hayatımıza devam ediyoruz. Kimyasal silahlara karşı bir şey yapmadan duramayız ve acil harekete geçmeliyiz' dedi.


Suriye operasyonu teklifini Kongre'ye bilinçli olarak götürdüm diyen Obama, 'Eğer evet kararı çıkarsa daha güçlü olacağımıza inanıyorum' dedi. Obama, kararın ne olacağı konusuna şu an konuşmak istemediğini, görevinin ABD halkına 'neden bir operasyon düzenlemesi gerektiğini anlatmak olduğunu' söyledi.

ABD halkını operasyon konusunda ikna edebileceğini belirten Obama, Kongre'den harekat kararı çıkardan, ABD için doğru olan hareketin yapılacağını belirtti.



Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile