'Arabesk konuşulması doğru değil'

Dünyaca ünlü piyanist ve besteci Tuluyhan Uğurlu, konser için geldiği Karaman'da yaptığı açıklamada "Türkiye a...

Dünyaca ünlü piyanist ve besteci Tuluyhan Uğurlu, konser için geldiği Karaman'da yaptığı açıklamada "Türkiye artık arabesk modasından sıyrılmıştır. Bugün arabesk müzik, fantezi müzik tartışmalarının gündeme gelmesini, konuşulmasını çok doğru bulmuyorum" dedi.

Karaman'da verdiği konserde, Osmanlı'nın batıya yönelen zaman dilimini anlatırken, zaman zaman müziğinin içinde mehteri kullandığını belirten Uğurlu, sadece kendisinin değil, batılı sanatçıların da mehter müziğini kullandığını ifade etti: ''Haydın'ın askeri senfonisi, Mozart'ın Türk Marşı hemen aklıma gelenidir. Mehter bizim kadar Avrupa'yı, Avrupalı sanatçıları da etkileyen son derece ihtişamlı, Anadolu'daki kökleri Hititlere dayanan son derece zengin bir geçmişi olan askeri bir bandodur'' dedi.

"MÜZİĞİM BİR DÜNYA SENTEZİNİN ÜRÜNÜ"
Uğurlu, toplumda ''Klasik müzik sevilmez'' kanaatini yaptığı müzikle yıktığını, bundan büyük mutluluk duyduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

''Ben sahneye bağlamayla, kavalla, bir taraftan viyolayla, bir taraftan Osmanlı çalgılarıyla, bir taraftan Uzak Doğu çalgılarıyla çıkıyorum. Yani bir bakıma dünya sentezini aynı sahnede paylaştırmanın peşinde oluyorum. Bu bakımdan konsere gelen sanatseverler, kendinden rahatlıkla bir şeyler bulabiliyorlar. Benim müziğimin felsefi kaynağı Anadolu müziği olduğundan dolayı Anadolu'da insanlar buna hiç yabancılık duymuyorlar. Onun için insanlar konser verdiğimiz mekanları hınca hınç dolduruyorlar.''

"TÜRKİYE'DE ARABESK MODASI BİTMİŞTİR"
Türkiye'nin arabesk modasından sıyrıldığını savunan Uğurlu, arabesk müziği tartışmalarının gereksiz olduğunu bildirdi. Önemli olanın gönülleri kazanmak olduğunu anlatan Uğurlu, asıl olanın melodilerin insanlığa mal edilmesi olduğunu vurguladı. Türkiye'nin genç ve dinamik bir nesilden oluştuğuna dikkat çeken Uğurlu, ''Türkiye artık arabesk modasından sıyrılmıştır. Bugün arabesk müzik, fantezi müzik tartışmalarının gündeme gelmesini, konuşulmasını çok doğru bulmuyorum'' dedi.

''SİYASETÇİLER SANATLA İLGİLENMİYORLAR''
Türkiye'de siyasetçilerin, sanata ve sanatçıya karşı çok fazla ilgili olmadığını ileri süren Uğurlu, Türkiye'yi yönlendiren kişilerin, bütün medeniyetleri kapsayan konserlere ilgi göstermesi gerektiğini savundu.

Uğurlu, Türkiye için idealleri olan tüm siyasetçilerin ''Güneş Ülke Anadolu'' konserlerine gelmeleri gerektiğini dile getirerek, şöyle devam etti:
''Çünkü orada bütün medeniyetleri kendi medeniyetimiz gibi kabul eden bir anlayış görecekler ve bundan da büyük bir ilham alacaklarına eminim. Bir sanatsever gibi buna zaman ayırması gerekiyor. Konserleri takip etmeyen, sanatsal etkinlikleri takip etmeyen siyasetçinin de, yaptıkları siyasetin ruhu boş olur. Türkiye için gelecek planları olan, hayalleri olan tüm siyasetçilerin Güneş Ülke Anadolu konserlerimizi izleyip oralardan ilham almasını bekliyorum. Bu da sanatçı olarak benim en doğal hakkım.''

''BENİM ÖNÜMDE TULUYHAN UĞURLU YOKTU''
Karaman konserinde yanına gelen çocukların kendini çok etkilediğini ifade eden Uğurlu, gençlere örnek biri olmak istediğini bildirdi.
Kendisinin, bu işe başlarken örnek alacağı biri olmadığını açıklayan Uğurlu, ''Benim önümde örnek alacak bir Tuluyhan Uğurlu yoktu. Eğer benim önümde bir örnek olsaydı belkide ben çok farklı bir noktada olurdum. Kavalla, bağlamayı, piyanoyu, çelloyu, senfoni orkestrasını bir araya getiren piyano ile sahneye çıkaran, dünya görüşünden ödün vermeyen bir besteci olsaydı ben gençken bunun başarılabildiğini görseydim belki daha erken cesaret sahibi olup kendi konserlerime daha küçükken başlayabilirdim'' diye konuştu.
Genç bestecilerin kendisini arayarak bestelerini dinlettirdiklerini söyleyen Uğurlu, zaman zaman okullara gidip öğrenciler ile bir araya geldiğini belirtti.

Konser sonrası yanına gelen çocukların, sorduğu sorularla kendisini mutlu ettiğini ifade eden Uğurlu, ''İlk defa piyanoya elleri değen o minik ruhların, minik güzelliklerin yanıma gelmesi benim için çok güzel bir mutluluk oldu. Hayretleri, sormuş oldukları sorular, 'Bu neden yapılıyor?', 'O pedallar ne işe yarıyor?', 'Bu tokmak nasıl çalışıyor?', 'Bu teller niye buradalar?' soruları bende müthiş bir sinerji oluşturuyor'' dedi.

Sabah
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile