Çakıt HES'in açılışına katılan Bakan Yıldız: Türkiye yatırım yapmak için doğru bir ülke

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye'nin bu yılki büyüme rakamının en az yüzde 8.5–9'lar civarında çıkacağının tahmin edildiğini söy

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye'nin bu yılki büyüme rakamının en az yüzde 8.5–9'lar civarında çıkacağının tahmin edildiğini söyledi.

Yıldız, bunu karşılayabilecek enerji yatırımlarının yıllık 5.5 milyar dolar seviyesine çıktığını kaydetti. Norveç firması Statkraft'ın Adana'nın Karaisalı ilçesinde inşa ettiği Çakıt Hidro Elektrik Santrali'nin açılışı düzenlenen törenle yapıldı.

Programa katılan Bakan Taner Yıldız, Türkiye'nin büyümesi için enerji yatırımlarını yapmak zorunda olduklarını vurguladı. Elektrik üretim hizmetlerinin özelleştirilmesinden dolayı yalnızca bu yıl yaklaşık 16 milyar dolarlık gelir beklediklerini açıklayan Yıldız, "Şu anda bu yılın 9'uncu ayı itibariyle 10.5 milyar dolardayız. Bunlar Türkiye'nin uluslar arası sermayesi ile birlikte nasıl büyüdüğünü, nasıl güven ortamının oluştuğunu gösteriyor." dedi.

12 Eylül'de gerçekleştirilen referandumun piyasada meydana getirdiği olumlu etkilere işaret eden Yıldız, bir ev hanımın dahi halk oylamasına katılmakla ülkenin istikrarına katkı koyduğunu ifade etti. Yıldız, şunları söyledi: "Referandumda çıkan sonuç Türkiye'deki siyasi istikrarı desteklemek ve onu da güçlendirmek adına uluslar arası sermaye yatırımlarını ülkeye çekmek adına son derece önemlidir. Biz yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarıyla beraber dünyada 230'un üzerindeki HES'te 50 milyar kilowat saat yıllık üretimi bulunan Statkraft'ın Türkiye'ye duyduğu güvenin boşa çıkmayacağını hep beraber göreceğiz. Siz bize güvenin. Bu şirket burada kalabilir, büyüyebilir. Statkraft'ın ülkeye yapacağı 500–600 milyon Euroluk yatırımın önümüzdeki günlerde yeni projelerle daha da artacağına inanıyorum. Türkiye güvenilecek bir ülkedir. Yatırım yapmak için doğru bir ülkedir."

Ülkenin önümüzdeki 5 yıl ve 2023'te yerli sudan yararlanabileceği bütün kaynakların tamamını harekete geçireceğini aktaran Yıldız, "Şu anda Türkiye'de suların üçte biri işletmede, üçte biri lisans almış ve inşaat aşamasında, üçte biri de lisans alacak veya yatırımı bekliyor. Bu yatırımların önünü açmada görevimizi yerine getiriyoruz. Bundan sonra iş özel sektöre düşüyor. Özel sektör önünün açılması ile bu projeleri realize edecek. Bizde bu girişimlerin takipçisi olacağız." dedi.

HES yatırımlarıyla coğrafyanın etkilendiğine işaret eden Yıldız, bu değişiklikler olmadan da rüzgar, su ve havadan yararlanmanın mümkün olmadığını bildirdi.

YABANCI ŞİRKETLER ANCAK GÜVENLİ LİMANLARA DEMİR ATAR

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu Başkanı Hasan Köktaş ise Çakıt HES'in 20 mw kurulu gücü ve yıllık ortalama 95 milyon kilovat saat üretimiyle küçük bir santral gibi görünmüş olabileceğini söyledi.

Çakıt HES'in büyük bir denize akan küçük bir ırmak olarak değerlendirilmesini isteyen Köktaş, santrali enerji sektörüne döşenmiş önemli yapı taşı olarak nitelendirdi.

Çakıt HES ile yaklaşık 32 bin konutta yenilebilir bir kaynakla elektrik verileceğini ifade eden Köktaş, bugüne kadar denize akan suyun ekonomiye kazandırıldığını hatırlattı. Yatırım aynı zamanda yabancı sermayeyi ülkeye gerişi açısından değerli olduğunu anlatan Hasan Köktaş, şöyle devam etti: "Statkraft şirketi toplamda 550 megavat ile ülkemiz enerji sektörüne 500 ila 600 milyon Euro arasında yatırım yapmayı planlamaktadır. Ülkemizde dünyanın önemli enerji şirketleri bu yılın başı itibariyle yaklaşık 2 bin megavat kurulu gücü bulunan lisanslı HES projelerine ortak olmuştur. Bir kısmı tamamlanmış, bir bölümü inşaatı devam eden bu projelerin toplam yatırım tutarı yaklaşık 3.5 milyar TL'ye ulaşmıştır. Türkiye enerji sektöründe yabancı enerji firmalarının yer alması ekonomiye duyulan güvenin açık bir göstergesidir. Yabancı şirketler ancak geleceğine inandığı güvenilir limanlara demir atmaktadır."

Ülke kamuoyunda HES'lere yönelik algının çok iç açıcı olmadığının altını çizen Köktaş, toptancı ve son derece toptancı bir anlayışla "tüm santrallerin doğaya zarar verdiği" şeklinde bir tablonun sergilendiğini açıkladı.

"Su yatağında akmaya devam etmektedir" diye devam eden Köktaş, kamuoyundaki tüm olumsuzluklara ve engelleyici tavırlara rağmen son 8 yılın en yüksek özel sektör HES yatırımın bu yıl devreye alındığını belirtti. Köktaş, "Bu yılbaşından Ekim ayına kadar geçici kabulleri yapılarak devreye alınan özel sektör HES yatırımı sayısı 45, kurulu gücü ise 690 megavat düzeyindedir. Yıl sonu itibariyle bu rakam bin megavatı aşmış olacaktır. En karamsar yaklaşımla dahi 2011–2012 yıllarında toplam 3 bin megavatlık HES yatırımı devreye alınacaktır. Her geçen yıl tesislerin kurulu katlanarak artmaktadır. Enerji ve çevre birbirinin alternatifi değil birbirini tamamlayan iki parçadır."

Adana Karaisalı Çakıt Hidroelektrik Santrali'nin açılışına Vali Yardımcısı Fikret Deniz, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zihni Aldırmaz, AK Parti Adana milletvekilleri Necdet Ünüvar, Fatoş Gürkan, Norveç Petrol ve Enerji Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ove Flataker, Norveç Krallığı Büyükelçisi Cecilia Landsverk ve Statkraft Yönetim Kurulu Başkanı Svein Aaser ve CEO Christian Rynning Tonnesen katıldı.

Çakıt suyu üzerinde kurulan hidroelektrik santralinin kurulu gücü 20 MW. Tesiste yılda ortalama 95 GWh üretim yapılması planlanıyor. Bu rakam Türkiye'de yaşayan yaklaşık 32 bin ev halkının elektrik üretimini karşılıyor. Bu arada kimi aksaklıkların yaşandığı açılışta Karaisalı'daki kimi vatandaşlar Çakıt HES'de kamulaştırma bedellerini almadıklarını Bakan Yıldız'a iletti.

Dürdane Çopuroğlu adlı ev hanımı ise Karaisalı'nın meşhur acılı biberinden yapılmış salçasını Yıldız'a hediye etti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile