Esi Ve 1 Evladini Depremde Kaybetti, Kendisinin De Sol Kolu Kesildi

Esi Ve 1 Evladini Depremde Kaybetti, Kendisinin De Sol Kolu Kesildi

‘Asrin Felaketi’ olarak nitelendirilen Kahramanmaras merkezli depremlerde uzuvlarini kaybederek kurtulan afetzedeler, protezlerine kavusmayi bekliyor. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmani Op. Dr. Tarik Elma, uzuvlarini kaybeden depremzedelerin çogunun proteze uygun olduklarini söyledi. Hatay’da esi ve 1 evladi enkaz altinda kalarak hayatini kaybeden, kendisi de sol kolunu kaybederek kurtulan kadin, protez koluna kavusmayi bekliyor.

Kahramanmaras merkezli 11 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklügündeki depremlerde 45 bin 89 kisi hayatini kaybetti. Ilk depremin ardindan 11 bin 20 artçi sarsinti yasandi. Depremde on binlerce kisi ise yarali olarak kurtuldu. Bu yarali afetzedelerin bir kismi uzuvlarini kaybetti.

47 yasindaki 4 çocuk annesi Esma Albayrak da Hatay’in Antakya ilçesine bagli 600 Konutlar sitesinde depreme yakalandi. Albayrak’in esi Ahmet (50) ve oglu Cuma (19) enkaz altinda kalarak hayatini kaybederken, Elif (17), Zeynep (14) ve Nurullah (15) isimli 3 çocuguyla kendisi yarali olarak kurtuldu. 2 kizi ayakta tedavi edilirken, Albayrak’in sol eli devrilen blogun altinda kaldi. Oglu Nurullah’in ise ayaklari duvar altinda kalarak kirildi.

Iki gün Hatay’daki bir hastanede kalan anne ile oglu Medline Adana Hastanesi’ne sevk edildi. Burada Ortopedi ve Travmatoloji Ünitesinde tedavi altina alinan Esma Albayrak’in sol kolu dirsek altindan kesildi, oglunun ise ayaklarina tedavinin ardindan ilerleyen günlerde platin takilacagi ögrenildi.

Medline Adana Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmani Op. Dr. Tarik Elma, Ihlas Haber Ajansi’na açiklamalarda bulundu. Elma, saglik çalisanlarinin depremin ilk gününden bu yana özveriyle çalistigini söyleyerek, “En çok çalisan bölümler maalesef ortopedi oldu. Özellikle deprem aninda hastalarin yatis durumuna bagli olarak üzerlerine kolonlar, betonlar veya esyalar düstü. Hastalarin uzuvlari uzun saatler enkazin altinda kaldi. Bu uzuvlarin enkazin altinda kalmasi kan dolasimini kötü sekilde etkiliyor, dokularin kan dolasimi bozuluyor” diye konustu.



“Uzun süre enkaz altinda kalanlarin uzuvlari kurtarilamiyor”

Dokulardaki kan dolasimi bozuklugu nedeniyle uzuv kayiplarinin da oldugunun altini çizen Dr. Elma, “Hastanemize basvuran onlarca hastamizi ameliyat ettik. Birçogunu kurtardik fakat çok uzun süre enkaz altinda kalan hastalarimizda kurtaramadigimiz uzuvlarimiz oldu. Burada da Esma hanimin eli blok altinda kalmisti. Bize geldiginde eli yoktu. Çok kirli bir yaralanmaydi. Kolunu temizleyerek ona yeni bir kol olusturmaya çalistik” dedi.



“Protez hastanin hayatini kolaylastirabilir”

Uzuvlarini kaybeden depremzedelerin proteze ihtiyaci oldugunu vurgulayan Op. Dr. Tarik Elma, “Protez uzuv kaybi olan hastalarda uyguladigimiz bir metot. Protez, hastanin hayatini kolaylastirabilir. Fakat elde kullanilan protezler ayakta kullanilanlar kadar basarili olamiyor. Kullanimi biraz daha zor oluyor. Ancak biz ilerleyen dönemlerde bu hastalarimizin tamamina protezlerini yapip, hayatlarina daha rahat bir sekilde adapte olmalarini saglayacagiz” ifadelerini kullandi.

“Esimi ve 1 oglumu kaybettim”

Deprem gecesini anlatan Esma Albayrak ise, “Benim vücudumun yarisi enkazin disindaydi. Kendi imkanlarimla çiktim ama elim yoktu. Çocuklarimin sesleri arkamdaydi, yardim istemeye gittim ama kimse kimseye yardim edemiyordu. Esimi ve 1 oglumu kaybettim. 2 gün sonra buraya geldim. Buradaki insanlara çok tesekkür ediyorum” dedi.

Öte yandan Albayrak, çalismak ve çocuklarina bakmak için proteze ihtiyaci oldugunu söyledi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile