Gelecegin E Hali Kongresi 'Havandan Dijitale' Sloganiyla Gerçeklestiriliyor

Gelecegin E Hali Kongresi 'Havandan Dijitale' Sloganiyla Gerçeklestiriliyor

Eczacilik sektörünün geçmisten gelecege dönüsümünün ele alindigi ‘Gelecegin E Hali’ kongresi basladi. Kongrede yapilan oturumlarda eczacilarin yasadigi sorunlar, halkin ilaca erisimindeki engeller ve eczacilikta dijitallesme gibi konular ele aliniyor.

Pharmetic Girisimci Eczacilar Dernegi (PGED) tarafindan düzenlenen günümüzün en büyük eczacilik bulusmalarindan ‘Gelecegin E Hali’, ‘Havandan Dijitale’ sloganiyla Istanbul Kongre Merkezi (ICC)’de basladi.

Program kapsaminda 3 gün boyunca; 4 salonda 65 bilimsel oturum gerçeklesecek, bu oturumlarda ulusal ve uluslararasi alaninda uzman 115 konusmaci görev aliyor. Kongrenin fuaye alaninda yaklasik 100 firma stantlariyla yer alacak, firmalarin dijitallesen çesitli uygulamalari da ziyaretçilerin begenisine sunuldu.

Kongrenin konsept alaninda 120 yillik Yeni Moda Eczanesi’nden esinlenerek olusturulan geleneksel eczaneden, dijital eczaneye geçisi anlatan alan bulunuyor. Özel ses ve görsel efektler kullanilarak olusturulan alanda ‘Gelecegin Eczanesi’ni deneyimleme firsati sunuluyor.

Kongre kapsaminda gerçeklestirilen oturumlarda eczacilarin yasadigi sorunlar, eczanelerin zaman içinde dijitalleserek yasadigi degisim, eczane disinda satilan tibbi ürünler hakkinda halkin bilinçlendirilmesi gibi konular ele alindi.

‘’Bitkisel ilaçlarin halka sunumu eczane disinda ise saglikta risk olusturmaktadir’’

Eczane disi tibbi ürünlerin tehlikesinden bahseden Pharmetic Girisimci Eczacilar Dernegi Yönetim Kurulu Baskani Uzm. Ecz. Kazim Aykanat, ‘’Türkiye’de bitkisel ilaçlarin sunumunda eczanelerin yetkili ve sorumlu oldugu, 2010 yilinda yürürlüge konulan Geleneksel Bitkisel Tibbi Ürünler Yönetmeligi ile yasal bir zemine kavusmustur. Ancak bitkisel ilaç tanimi ve siniflandirmasi açisindan mevzuatta bulunan bosluklar kullanilarak, halka yapilan sunumlar ciddi saglik riskleri olusturmaktadir. Tarim Bakanligi ruhsatli ürünlerin ve yasal prosedürlerinin yeniden tanimlamasini saglamak gerekmektedir. Etkinlik ve yan etkileri nedeniyle, içinde etken madde içeren tüm ürünler, halk sagligini korumak için doktor önerisiyle, Saglik Bakanligi onay ve denetiminde veya 7/24 birinci basamak saglik hizmetini büyük bir özveri ve güvenle veren, aldigi egitimlerle bu alanlarda uzmanlasan, meslek etigi içerisinde önce danisanini düsünen eczaci danismanliginda sadece eczanelerde satilmalidir’’ dedi.

‘’Eczacilara duyulan güven duygusunu korumak ve devam ettirmek mecburiyetindeyiz’’

PGED Onursal Baskani Ecz. Armagan Ener ise yaptigi konusmada, "Biyoteknolojideki son gelismeler, saglikta yapay zeka kullanimi, saglik bilimlerinde dijital dönüsüm konulari, ilaç endüstrisinin gelecegi, Eczaciliga bakisimizda, eczane yapilarimizda farkli anlayislari algilamamizi ve bu yönde hazirliklar yapmamizi gerektiriyor. Çünkü bir Dijital Devrim sürecindeyiz. Daha önce yasamadigimiz kadar hizli, ön görülemeyecek boyutta ve hiçbir zaman deneyimlemedigimiz dijital bir Dünyanin içindeyiz artik. Kendimizi bu dijital devrime hazirlamak Danisman Eczaci kimligimizi gelistirmek ve Eczacilara duyulan güven duygusunu korumak ve devam ettirmek mecburiyetindeyiz. Gelecegin E-Hali Kongremizde tüm sektörümüzle, meslektaslarimizla saglikta gelecege, dijital dönüsüme yön bulmaya çalisacagiz. Havandan Dijitale dönüsümün hikayesini yazacagiz" seklinde konustu.

"Kongrenin temasi Havandan Dijitale"

Kongre Bilimsel Kurul Baskani Prof. Dr. Mustafa Cankurtaran ise kongre ile ilgili konusmasinda, “Eczacilik alaninin en yüksek katilimli kongresi olan, sosyal ve bilimsel bulusmanin zirvesi Gelecegin E hali’nin bilimsel programini 2022 yili için daha da dinamik, interaktif, katilimci ve ‘’Havandan Dijitale’’ temasi ile planladik. Son iki yildir Pandeminin E Hali ve Bilimin E hali isimleri ile online ve hibrit olarak gerçeklestirdigimiz kongrelerimizden sonra 3 salonda 8 bine yakin eczacimizla, sektör paydaslari ile, hekimlerle, ögrencilerle birlikte on bine yakin bir katilimci ile bulusmak mükemmel’’ ifadelerini kullandi.

‘’Ilaç yoklugunun sebebi eczacilariniz degildir’’

Pharmetic Girisimci Eczacilar Dernegi Genel Sekreteri Ecz. Sule Dilek Yagci Tüysüz de eczacilarin ilaca ulasmasinda sorunlar yasandigina dikkat çekti. Tüysüz, ‘’Hastalarimizin ilaca erisim hakkinin önündeki engellerin bir an önce kaldirilmasi için artik kalici önlemlerin alinmasi gerekmektedir. Maliyetlerinin karsilanmadigi gerekçesiyle, çok sayida ilaç firmasi ürettigi ve ithal ettigi ilaçlari ya hiç getirmemekte ya da çok az, hastalarin ihtiyaçlarini karsilayamayacak miktarda piyasa vermektedir. Halkin ilaca erisiminde büyük sorunlara neden olan Ilaç Fiyat Kararnamesi yeniden düzenlenmelidir. Euro kuru nedeniyle ortaya çikan ilaç yoklarinin önüne geçilmelidir. Eczacilar bulunamayan ilaçlar nedeniyle özellikle nöbetlerde çok zor zamanlar geçirmektedir, hastalarla karsi karsiya gelmektedir. Unutulmamalidir ki, ilaç yoklugunun sebebi eczacilariniz degildir’’ diye konustu.

Eczacilar 27 Kasim’da Ankara mitinginde bulusuyor

Ecz. Sule Dilek Yagci Tüysüz, eczacilikta yasanan sorunlara dikkat çekmek amaciyla Türk Eczacilar Birligi’nin organize edecegi mitinginde duyurusunu yapti. Tüysüz, mitingin Ankara’da 27 Kasim Pazar günü yapilacagini söyledi.



‘’Eczanelerimiz teknolojiye paralel olarak sekillenmektedir’’

Gelecegin E Hali Düzenleme Kurulu Üyesi Ecz. Neylan Zirhlioglu, ‘’Gelecek çok hizli gelmekte, eskiden yeni teknolojik gelismelerin gerçeklesmesi yillar alirken, simdi uyuyup uyaniyoruz ve yeniliklerle karsilasiyoruz. Hayatin gerisinde kalmamak için, her an kendimizi güncel tutmak durumundayiz. Her meslekte oldugu gibi bizim meslegimizde de dönüsüm kaçinilmaz. Saglikta dönüsüme, degisen tüketici aliskanliklarina ve teknolojiye paralel olarak eczanelerimiz de sekillenmekte ve sekillenmeye devam edecek’’ dedi.

‘’Ilaç Fiyat Kararnamesi günümüz kosullarina uygun sekilde güncellenmelidir’’

Pharmetic Girisimci Eczacilar Dernegi Saymani Ecz. Ümit Ferzan Özgörür, ‘’14 Subat 2004 tarihinden itibaren uygulanan referans fiyat uygulamasi ile her yil Avrupa Birligi ülkeleri arasinda bakanlikça belirlenen 5 ülkedeki (Fransa, Italya, Ispanya, Yunanistan ve Portekiz) ürün fiyatlari referans alinarak Avrupa’daki en ucuz ilaç fiyati Euro kuru üzerinden tespit edilmistir. Ilaç Fiyat Kararnamesi’nde 2004 yilinda güncel Euro kuru 1,63 TL olarak belirlenmis, Temmuz 2022 tarihi itibari ile ise Euro kuru 7,86 TL olarak güncellenmistir. 2004 yilinda belirlenen Euro kuru günün kosullarina uygunluk gösterirken mevcut Ilaç Fiyat Kararnamesi’nde belirlenen Euro kuru ne yazik ki günümüz sartlarinin çok altinda kalmaktadir. Bu sebeple ithal ilaçlarin temininde sikintilar yasanmaktadir. Bu sorunun kalici çözümü için 4. ve 5. kademe ilaçlara uygulanan eczaci kar oranlarinin artirilmasi ve Ilaç Fiyat Kararnamesi’ndeki kademelerin öncelikle günümüz kosullarina uygun hale getirilmesi ve her yil periyodik olarak enflasyon oraninda güncellenmesi gerekmektedir’’
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile