Gül: İsrail'in araştırmayı 'ben yapacağım' demesi çok gülünç

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İsrail'in; ''Gazze'ye yardım götüren gemilere yönelik saldırı konusunda kendisinin araştırma yapacağını'' açıklamasıyla ilgili, ''Çok gülünç bir durum...

 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül , İsrail ' in ; ' ' Gazze ' ye yardım götüren gemilere yönelik saldırı konusunda kendisinin araştırma yapacağını ' ' açıklamasıyla ilgili , ' ' Çok gülünç bir durum olur ' ' dedi .

Fatih Üniversitesi mezuniyet töreninin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Gül , bir gazetecinin , ' ' Le Monde gazetesine İsrail ' in özür dilemesi ve mağdurlardan özür dilemesi durumunda ilişkilerin gözden geçirilebileceği ' ' yönünde görüş açıkladığını hatırlatması üzerine , ' ' Okudunuz mu? Ne söylediysem onlar işte . O mülakatta söylediklerimin hepsi geçerli . Ben daha önceki konuşmamda da söyledim . Tekrar edip durmam doğrusu . . . Ancak bu mesele Türkiye ' nin unutacağı veya unutturacağı bir mesele değildir . O açıdan bunları telafi etmenin yollarının ne olduğunu söyledim ' ' diye konuştu .
' ' İsrail ' in Heron ile ilgili teknisyenleri Türkiye ' den çektiği yönünde haberler var . Nasıl değerlendireceksiniz? ' ' diye sorulan Gül , ' ' Olabilir , kendi bilecekleri bir iş ' ' dedi .
Cumhurbaşkanı Gül , ' ' İsrail ile ilişkiler konusunda bundan sonra nasıl bir süreç izleneceğine ' ' ilişkin soruya da ' ' Yapacaklarına bağlı ' ' şeklinde yanıt verdi .
' ' Özür dilenir ve tazminat ödenirse Türkiye-İsrail ilişkileri eskisi gibi olur mu? ' ' sorusu yöneltilen Gül , şunları kaydetti :
' ' Bakalım , önce yapılması gerekenler yapılsın . Uluslararası hukukun gerekleri ortada . Ayrıca BM Genel Sekreterinin bütün Güvenlik Konseyi adına kurduğu bir araştırma komitesi var . Başına da Yeni Zelanda ' nın eski başbakanı getirildi , bir İsrailli , bir Türk ve uluslararası bir uzman konuldu . Dolayısıyla bu kurulun önce iyi bir araştırma yapması , her şeyi toparlaması ve ona göre raporunu hazırlamasına baştan fırsat vermek gerekir . Buna fırsat verilmezse İsrail ' in ; ' ben kendim bu araştırmayı yapacağım ' demesi çok gülünç bir durum olur . O zaman insana hemen sorarlar ; Kuzey Kore ' de Güney Kore ' nin o batan gemisiyle ilgili araştırmayı Kuzey Kore kendisi yapması gerekir . Dolayısıyla uluslararası bu tip konularda tutarlı olmak gerekir . İlk yapılacak şey bu tabii ki . . . Ondan sonra da bu işin , yapılan bu büyük gerçekten hatanın telafisinin yolları vardır . Bunu bilir ülkeler nasıl yapacaklarını . . . Onları yapmaları lazım . Beklentimiz o şimdi . ' '
Cumhurbaşkanı Gül , ' ' Beklentinizin karşılanacağına inanıyor musunuz? ' ' yönündeki soruya da ' ' Kendileri bilir ' ' karşılığını verdi .

Zaman
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile