Gümüshaneli Dagcilar 12. Kez Türkiye'nin Zirvesinde

Gümüshaneli Dagcilar 12. Kez Türkiye'nin Zirvesinde

Türkiye’nin en yüksek noktasi olan 5 bin 137 metre yükseklikteki Agri Dagi 12. kez Gümüshaneli dagcilari konuk etti.

Gümüshane Dagcilik, Doga Sporlari ve Gençlik Dernegi (GÜDAK) üyesi sporcular her yil geleneksel olarak gerçeklestirdikleri Agri Dagi zirve tirmanisinin 12.sini bu yil sis ve tipi altinda zorlu da olsa tamamlamayi basardi.

Gümüshane’den özel araçlariyla yola çikan 4’ü kadin 1’i çocuk toplam 12 kisilik sporcu grubu araçlarla 3 bin 200 metre rakimdaki ilk kamp alanina çikti. Geceyi burada kamp çadirlarinda geçirdikten sonra ertesi gün 4 bin 200 metre rakimdaki kampa çikan sporcular vücudun yüksek rakima uyum saglamasi için aklimatizasyon çikislarinin ardindan gece yarisi zirve tirmanisina basladi.

Zorlu hava sartlari ve dik yamaçlara meydan okuyan sporcular sert iklim kosullarina ragmen agir adimlarla, azim ve kararlilikla Büyük Agri Dagi’nin 5 bin 137 metrelik zirvesine ulasmayi basardi.

Türkiye’nin en yüksek, dünyanin ise en yüksek ilk 50 dagi arasinda yer alan Agri Dagina tirmanis sirasinda soguk hava nedeniyle gece yürüdükleri kayalarin üzerinin kiragiyla kaplandigi yürüyüs sirasinda buzul tabakasina geldiklerinde botlarinda buz kramponlarini baglayan GÜDAK üyesi sporcular siddetli rüzgar ve sis altinda zirveye ulasmayi basardi.

Her etkinlikte oldugu gibi bu etkinlikte de Dogubeyazit ilçesindeki Ishakpasa Sarayi ve etrafindaki tarihi mekanlari da ziyaret eden GÜDAK ekibi ardindan kente geri döndü.

Kendisinin 13.kulübünün de 12. zirve tirmanisina liderlik yapan GÜDAK Baskani Mustafa Akbulut (62), “Bugün GÜDAK olarak 12. Agri Dagi zirve tirmanisimizi gerçeklestirdik basarili bir sekilde. Kuruldugumuz yildan beri yaptigimiz 12. zirvemizi 12 kisiyle gerçeklestirdik. Çok arzu etmistik, arkadaslarimiz da katildilar. Önceki zirvelere nazaran biraz daha zor ve farkli bir zirve yaptik. Hava sartlari biraz daha agirdi. Zirvede rüzgar ve sert bir havayla karsilastik. Ama ona ragmen arkadaslarimiz çok metin ve metanetli bir sekilde yorgunluklarina aldirmadan zirveyi basarili bir sekilde tamamlayip asagi indiler. Güzel bir faaliyet oldu. Herkese tesekkür ediyorum, basarilar diliyorum” dedi.



11 yasinda Agri Dagi’nin zirvesine çikti

Grubun en genç üyesi olan 11 yasindaki Inan Soydas ise “Türkiye’nin en yüksek dagina çikmak benim için çok güzel bir deneyimdi. Yorucuydu. Çok güzel bir aktivite oldu babamla beraber çiktim. Eglenceliydi, zordu, zevkliydi. Ama herkes çikamayabilir bu daga. Çok zor bir dag. Benim için çok iyi bir deneyim oldu” ifadelerini kullandi.

Agri Dagina ikinci kez zirve yapan sporculardan Seda Çaliskan da “Benim Agri Dagi’na bu ikinci zirve çikisimdi. Her sene istiyorum, niyet ediyorum. Geçen sene ilk çikisim. Ikinci çikisimin sebebi daha deneyimli bir sekilde bu yolculuga çiktim. Geçen sene hava sartlari daha iyiydi. Bu sene tepede firtina vardi. Daha çok zorlandim. Fakat ekipman ve deneyim olarak kendime katki sagladigim için daha kolay geçtim. Zirve ister günesli olsun ister sisli, manzarasiz olsun, sonuçta Agri Dagi. Her birinde daha çok mutlu oldum” diye konustu.



“Hiç geri dönmeyi düsünmedim”

Ilk kez Agri Dagina zirve yapan Damla Atalay ise “Türkiye’nin en yüksek dagina çikmanin verdigi mutlulugu yasiyorum. Sisli bir havaydi, zorlu bir süreçti. Arkadaslarima da bu yolda bana destek olduklari için tesekkür ederim. Hiç geri dönmeyi düsünmedim bu kosulda da. Zorlu kosullar altinda bu yürüyüsü gerçeklestirdik. Baskanima da tesekkür ederim” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile