Halk Sağlığı Müdürlüğünden Kalp Haftası Açıklaması

Uşak Halk Sağlığı Müdürü Dr. Hasan Kaya, kalp ve damar hastalıklarının dünyadaki ölüm nedenleri arasında birinci sırada yer aldığını söyledi.

İl Halk Sağlığı Müdürü Hasan Kaya, “7-14 Nisan Kalp Haftası” nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada Kalp ve damar hastalıklarını önlemek; risk faktörlerini kontrol altına almak ve kamuoyunun dikkatini çekmek amacıyla hafta boyunca etkinlik düzenleyeceklerini söyledi.

Kalp ve damar hastalıklarının Türkiye’de büyük can ve ağır ekonomik kayıplara nedenl olduğunu da anlatan Dr. Kaya, halkı bu hastalığa karşı uyarmak, bilinçlendirmek ve motive etmenin önemine vurgu yaptı.Genel olarak kalp hastalarında; göğüs ağrısı, nefes darlığı, çabuk yorulma, çarpıntı, öksürük, el ve ayaklarda morarma, baş ve ense ağrıla¬rı, baş dönmesi gibi şikayetlerin ortaya çıktığını anlatan Dr. Hasan Kaya, “Bu şikâyetleri olan kişiler en kısa zamanda bir hekime başvurup gerekli kontrolünü yaptırmalıdır” dedi.

Özellikle 5-15 yaş grubu çocukluk yaşlarda görülen üst solunum yolu enfeksiyonlarının tedavi edilmediği takdirde romatizmal kalp hastalıklarına neden olduğunu anlatan Dr. Kaya, “Sigara, kalp hastalıklarına yol açan önemli bir faktördür. Uzun süre sigara kullanımı, kalp ve dolaşım sistemi hastalıklarına ve tüm organ kanserlerine neden olabilmektedir. Önceleri sigara içmiş ve daha sonra bırakmış olanlarda da, kalp krizi ihtimali gittikçe azalarak, zamanla hiç sigara içmemiş olanların durumuna yaklaştıklarından, sigara kullanımından mutlaka uzak durulmalıdır. Aşırı yağlı besinler, hayvansal gıdalar ve fazla kilo, kalp hastalıklarına sebep olabilmektedir. Bu nedenle; sağlıklı ve yeterli beslenmeye dikkat edilmeli ve bu tür besinlerin tüketiminden uzak durulmalıdır. Yüksek tansiyon; kalp hastalıklarının önemli bir nedenidir. Yüksek tansiyon tespit edildiği takdirde, mutlaka bir hekim kontrolünde tedavi olunmalıdır. Stresli bir yaşam, kalp hastalıklarına zemin hazırlar. Bu nedenle; stresli yaşamdan uzak durmanın, kalp sağlığı için önemli bir faktör olduğu unutulmamalıdır. Hareketsiz yaşam tarzı da, kalp hastalıklarına zemin hazırladığından, fiziksel aktivite yapmayı alışkanlık haline getirmek, kalp sağlığı için önemlidir” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile