Ince Kabuklu, Üç Damarli Oyratli Biberi Tescilleniyor

Ince Kabuklu, Üç Damarli Oyratli Biberi Tescilleniyor

Adiyaman’in Besni ilçesi Oyratli köyünde yetisen, ince kabuklu, üç damarli ’Oyratli Biberi’ tescilleniyor.

Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Ögretim üyesi Prof. Dr. Ayse Yildiz Pakyürek, Besni Kaymakami Nazli Demir’in daveti üzerine Oyratli biberinin yetistirildigi bölge ve biberde incelemelerde bulundu. Demirmen Çayi, yatagi Oyratli köyünde ki bostanlarda ekilen biberler, kendine has aromasiyla biliniyor. Hafif aci, ince kabuk ve üç damarli olan Oyratli Biberi yillardir ayni topraga, ayni tohumla ekiliyor.

Ürünün tescillenmesi ve cografi yer isaretini almasi için rapor hazirlayacak olan Prof. Dr. Ayse Yildiz Pakyürek ile birlikte Besni Kaymakami Nazli Demir, Besni Ilçe Tarim ve Orman Müdürü Mehmet Kösekul ve Besni Ilçe Özel Idare Müdür Ahmet Tanrikulu biber tarlalarini gezdi.

Besni Kaymakami Nazli Demir yaptigi açiklamada, “Besni’ye bagli Oyratli köyümüze özgü olan biber çesitli olan Oyratli biberinin cografi yer isareti ile ilgili bilimsel bir çalisma baslatmak üzere Oyratli köyümüze geldik. Harran Üniversitesinden gelen Ayse hocamiz, bizim için bilimsel bir çalisma hazirlayacak. Pek çok kisinin bildigi Oyratli biberi olarak bilinen biberimiz Degirmen Çayina özgü bir biberdir. Buradaki iklimsel özellik, belki toprak yapisi, tam olarak bilemiyoruz lakin kendine özgü bir çesit ortaya çikarmis durumdadir. Bizde bunun cografi yer isaretini alarak bunu markalastirmaya katma degerini artirmaya çalisacagiz. Bizim buradaki hedefimiz biberimize cografi yer isareti aldiktan sonra kuracagimiz bir kooperatifle beraber bu bölgede sadece Oyratli biberi yetistirildigi ona özgü bir alan haline getirmek istiyoruz" dedi.

Prof. Dr. Ayse Yildiz Pakyürek ise yaptigi inceleme sonrasinda, “Bu bölgede Oyratli’da yetisen Oyratli gen tipi ve cografi yer isareti almak üzere bende incelemede bulunmaya geldim. Bunlarin bitkilerini inceleyecegim, meyvelerine inceleyecegim buraya özgü müdür degil midir? Daha sonra raporu hazirlayacagim cografi yer isareti alacagiz. Gerçekten biber çok güzel, herhangi bir hastalik yok, yillardan beri hep ayni yerde yetismesine ragmen herhangi bir problem yok, bozulma yok. Çok ilginçtir, her sene ayni tohum aliniyor ve ayni yerde yetistiriyor, ayni toprakta yani üzerinde çalisilmaya deger bir çesit oldugunu düsünüyorum. Bu alanda gezerken biberin sekil olarak güzel oldugu gördük, tadina baktik tadi da güzel, kabuk inceligini inceledim. Bunun taze yenmesinin yaninda pul biber olaraktan islenmesi gerektigini düsünüyorum. Kirmizi biberleri oldukça güzel ve ince kabuklu olmasindan dolayi pul biber için uygun oldugunu düsünüyorum” dedi.

Besni Ziraat Odasi Baskani Ismail Sümer ise konuya iliskin yaptigi açiklamada, “Üç damarli ve hafif açili olan bu biberlerimiz dolmalik olarak, tursuluk olarak ve taze tüketilmek üzere sofralara geliyor. Oyratli çiftçilerimiz bu biberi kendi imkanlari ile korumaya çalisiyor. Desteklendigi zaman üreticilerimiz kazanacak. Tanitiminda ve pazarlanmasinda ciddi manada katki saglayacak” ifadelerini kullandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile